TUZLARIJE - TUZLA DANAS

15.02.2016.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Na zadnjem Kolegiju kod gradonačelnika Imamovića trebali su razmatrati Informaciju o nezaposlenosti ali, pošto se nije niko pojavio iz Zavoda za zapošljavanja, od toga nije bilo ništa. Iako Informacija nije razmatrana materijali su podijeljeni pa evo nekih podataka koji vam mogu biti zanimljivi.

Tuzlarije


Na području Tuzle u decembru 2015. godine evidentirano je 20.106 nezaposlenih osoba. Iako je broj veliki ipak je manji nego u istom periodu prethodne 2014. godine za 454.

Tuzlarije


Dalje što je zanimljivo, a već par godina se ponavlja, to su deficitarna zanimanja. Kada je u pitanju visoka stručna sprema na prvom mjestu se traže inženjeri saobraćaja, zatim rudarstva – smjer BEMS, pa profesori fizike, profesori i nastavnici likovne i muzičke kulture sa položenim stručnim ispitom. Traže se i profesori predškolskog odgoja, inženjeri agronomije i arhitekture, a od VKV i KV zanimanja limar, cjevar, fasader, tesar, armirač, zidar, monter rashladnih uređaja i kamenorezac.
Svake godine čitam ove informacije i imam utisak da se samo godina mijenja, a sve ostalo je isto.

Tuzlarije


Dok traju pregovori o sklapanju primirja, bombe u Siriji padaju, ne zna se više ko tamo sve bombarduje i granatira. Od prije par dana u granatiranje se uključila i Turska koja napredovanje Kurda u blizini svoje granice smatra direktnom prijetnjom. Apsurdno je što te Kurde zračnim udarima podržavaju Rusi, a na njihovoj strani su i Amerikanci jer se bore i protiv ISIS-a, pa su tako "ljuti neprijatelji" na istoj liniji bar kada su u pitanju Kurdi dok Turska, koja je članica NATO saveza, ne sluša zahtjeve Amerikanaca da prekinu sa granatiranjem. Nema te kombinacije koja je nemoguća kada su politika i interesi u pitanju ali u svim varijantama stradaju civili. I danas su bombama razrušene dvije bolnice, jedna od njih je dječija.

Tuzlarije


Kad kod nas nema interesantnih dešavanja ima ih u Hrvatskoj, stalno. Njihova politička scena je poput teatra apsurda. Danas im evo novi premijer najavljuje uvođenje poreza na nekretnine, a prije tri godine kada je to htjela Milanovićeva vlada HDZ-ovci su sazivali presice na kojima su taj porez upoređivali sa konfiskacijom imovine nakon 2. svjetskog rata i govorili da je to pljačka koja će uništiti građane. Bit će zanimljivo kako će sada reagovati SDP, hoće li reći "podržavamo uvođenje poreza, i mi smo to htjeli". Ma nema šanse.

Tuzlarije


Izgleda da ulazimo u ritam, prije podne oblačno i kiša, popodne sunčano. Iako je nešto hladnije daleko je to od minusa i snijega koji su primjereniji za februar.

Pozdrav

S.M.

Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno 13 beba, 11 djevojčicae i 2 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 310 intervencija

Vatrogasci - nisu imali intervencija

MUP TK - javni red i mir je narušen 3 puta, prijavljeno je 6 krivičnih djela, zabilježene su 4 saobraćajne nezgode

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, dana, 15.2.2016.godine krv su darovala 23 davaoca.
OSTALE VIJESTI
Vozač priveden, istraga u toku: Devet mrtvih u naletu vozila na pješake u Torontu

VIDEO: Gošća iz Rusije, bliska Putinu, u posjeti našoj zemlji: Matvijenko u Domu naroda: U BiH se desio građanski rat

VIDEO: \'Za rat u BiH krivi su svi osim Srba\': Karadžić traži ukidanje ili izmjenu presude

\'Ponovo ću zatražiti zaustavljanje gradnje\': Zvizdić: Potpisivanje ugovora nekonrektan postupak Hrvatske

VIDEO: Okrugli stol \'Mladi u političkim strankama\': BiH potrebne nove generacije političara

Odbjegli hrvatski tajkun nakon odluke londonskog suda: Todorić: Bit ćete iznenađeni kad dođem u Hrvatsku

Sastanak na visokom nivou SEECP-a: Na Brdu kod Kranja razgovori o saradnji u jugoistočnoj Evropi

VIDEO: Vrijedan 2,08 milijardi kuna: Potpisan ugovor o izgradnji Pelješkog mosta

FOTO: Talentirani Jose i njegova nevjerovatna remek djela: Bilježnice koje oduzimaju dah

Četiri zvijezde UEFA-ine Lige prvaka: Džeko i Salah brže trčali od Ronalda