TUZLARIJE - TUZLA DANAS

17.02.2016.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Jučer je bilo kiše ali danas kao da je, ne početak već kraj proljeća, dnevna temperatura kretala se oko 20 stepeni. Uz očite klimatske promjene teško je raditi i kratkoročnu prognozu tako da je pitanje hoće li još biti zahlađenja sa snijegom kako je najavljivano za kraj februara i početak marta.

Tuzlarije


Kao i mnogih ranijih srijeda, i ove su članovi Sindikata solidarnosti održali mirne proteste ispred pravosudnih institucija Tuzlanskog kantona. Od propalih firmi danas su najviše spominjali "Borac" iz Banovića, a te radničke priče slične su kao jaje jajetu. Isti je slučaj i sa političarima pa je po već ustaljenom šablonu danas i Fahrudin Radončić pušten iz pritvora uz određene zabrane kretanja i susreta.

Tuzlarije


Više punktova za potpisivanje peticija za puštanje Radončića nije bilo ni kada su u pitanju ratni heroji ili promjene zakona od životne važnosti. Nije mi baš jasna tolika privrženost ni ako je iskrena, a ako su interesi u pitanju to je već druga priča. Stalno slušamo o protivljenju totalitarnim režimima kakav je po nekima bio prošli, a idealizovanje vođa i bezuslovno vjerovanje i dalje je vrlo izraženo. Nikako da se otmem utisku da je Radončić mutan tip, a bilo bi mi drago da nisam u pravu.

Tuzlarije


Tuzlanski pozorišni dani nastavljaju se predstavom "Ko se boji Virdžinije Vulf”. Meni se zbog raznih obaveza nije dalo da pogledam još ni jednu predstavu, a zanimalo me i kako je sjediti na novim stolicama. Zanimljivo je da sada pozorište ima 290 sjedišta što je za 60 manje nego što je bilo ranije. Inače za istu predstavu, kako to često bude, jedni kažu da je loša, teška, naporna, a drugi dobra i odlična. Sve je to stvar perspektive i ukusa.

Tuzlarije


Neki dan sam slušala direktora Narodnog pozorišta koji je rekao, ako sam dobro shvatila, da je pogrešno što ljudi dolaze da se opuste u pozorištu, kao nije pozorište za opuštanje nego i da se poistovijetimo sa likovima, shvatimo o čemu govore, šta rade. Dobro, s tim bih se djelimično složila i kada je u putanju predstava, film, knjiga ali često ciljano biram nešto što će me oraspoložiti, opustiti, pokrenuti pozitivne misli, omogućiti mi bar kratkotrajan bijeg od realnosti koja nije uvijek sjajna. U svakom slučaju, iz kojih razloga se posjećuje pozorište vrlo je individualno i neka tako i ostane.

Pozdrav

S.M.

Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 15 beba, 4 djevojčicae i 11 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 189 intervencija

Vatrogasci - imali su 3 intervencije

MUP TK - javni red i mir je narušen 1 puta, prijavljeno je 5 krivičnih djela, zabilježene su 3 saobraćajne nezgode

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, dana, 17.2.2016.godine krv suje darovala 23 davaoca.OSTALE VIJESTI
VIDEO: Amer Kapo u Federaciji plus: U posjeti Sajmu privrede, poljoprivrede i zanatstva u Skenderiji

Parlament FBiH opet će donositi budžet Mostara: Negodovanja zbog odlučivanja o raspodjeli novca u Gradu na Neretvi

Veliki predmeti su u ladicama: Različite su ocjene borbe s korupcijom u TK-u

Uvoz viši za oko osam miliona KM: Izvoz mesoprerađivačke industrije manji za sedam miliona KM

Sebastian Kurz postao novi kancelar : Predsjednik Austrije odobrio novu vladu

Vlasti obećale da neće biti diskriminacije u saobraćaju: S. Arabija: Ženama će biti dozvoljeno da voze motore i kamione

Upozorenje UN-ovog ureda OCHA: Pola miliona Palestinaca u Gazi u opasnosti zbog poplava

F+: Iva Pašić, profesorica u Muzičkoj i baletskoj školi: Kako je oboren Ginis u najmnogoljudnijem sviranju klavira?

FOTO: Š estosjed i četverosjed dva nova najznačajnija projekta: Otvorena skijaška sezona na Bjelašnici

U finalu bolji od brazilskog Gremija : Real Madrid klupski svjetski šampion