TUZLARIJE - TUZLA DANAS

19.02.2016.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Duša mi slušati kad svijet počne da kuka na vremenske prilike odnosno neprilike jer se čovjek, sebičan u duši, odmah bolje osjeća kada spozna da nije u manjini. Hajde stariji i pripadnici, kako kažu, srednje generacije (a raspon varira kako se kome ćefne), mladi se dosta žale. Leže, spavaju, neki infuzije primaju, iscrpljeno, umorno, hronično nenaspavano. Nakon moje laičke analize zaključila sam da je mlad čovjek angažovan na više polja. Neki uče, dodatno rade, imaju bebu ili malu djecu, trka je to po cijeli dan. Najuredniji život vode penzioneri, naravno ne svi ali ako ih zdravlje služi i nemaju posebnih problema, naprave oni sebi raspored u kojem se i prilegne.

Tuzlarije


Kod mene su gotovo pa okrenuti dan i noć, sve ja hoću ranije da legnem, a to ranije je oko jedan nakon ponoći ali ne ide baš, tako da me ujutro topovi ne bude lako. Dok nisam zaboravila da napišem da sam se danas dobro smrzla, prevari me pogled kroz prozor. Jučer mi vruće danas hladno, ne može meni Bog otac ugoditi.

Tuzlarije


Gledala sam sinoć emisiju o pisanju naučnih radova, odnosno plagijatima. Slučajeva ima i kod nas i u svijetu, negdje više negdje manje, negdje strožije kazne ali ima toga svugdje. Kao razloge, između ostalog navode i nedostatak vremena, pritisak da se poštuje rok, publikuje određeni broj radova za neka zvanja i slično. Ima nekih koji iskoriste nečije podatke, dijelove teksta, do onih koji prepisuju sve ili prevode sa jezika za koje smatraju da su kod nas manje zastupljeni.

Tuzlarije


Plagijati su još mila majka u poređenju sa radovima koji su od A do Ž lažirani, u kojima su statistički i drugi podaci izmišljeni. Razni interesni lobiji se angažuju da "sruše” nečije istraživanje, poljuljaju dugogodišnju praksu i slično.

Tuzlarije


Naveli su primjer potpuno lažiranih radova vezanih za kampanju protiv vakcinisanja djece. Priča o štetnosti vakcinisanja i do nas je stigla, par godina se dosta o tome pričalo, mnogi roditelji nisu uključili djecu u porogram obavezne vakcinacije. Ta i druge teme, posebno koje se tiču medicine i farmacije, toliko su ozbiljne da bi i sankcije trebale da budu drastične.

Tuzlarije


I kod manje važnih tema može se primijetiti da čitaoce i gledatelje zaspipaju raznim prilozima u kojima sa navode rezultati nekih istraživanja. Ljudi to čitaju, šire po društvenim mrežama, nešto tačno, a mnogo toga je totalno bez pokrića ili je uzorak na kojima su nešto ispitivali zanemariv. Najbolje je ništa ne prihvatati zdravo za gotovo.

Tuzlarije


U Tuzli je danas bilo dosta priče o maternjem jeziku, i naravno pričalo se i o potrebi čuvanja jezika na način da se ne koriste strani izrazi. U dobrom dijelu se slažem s tim ali uticaj engleskog je neminovan i za neke riječi, posebno kada su u pitanju novije tehnologije, i nemamo odgovarajući prevod. Baš su spominjali kako se često govori "touchscreen” (ljudima je to očito jednostavnije), a trebalo bi da kažu "ekran (zaslon) osjetljiv na dodir". Treba čuvati svoje ali i ići u korak s vremenom jer mnogi stari bosanski izrazi koje su naši preci koristili sada su neupotrebljivi. Prilagođavanje vremenu i prostoru je, u neku ruku, stvar inteligencije.

Raspisah se nešto, pozdravi i lijep vam vikend.

S.M.

Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 12 beba, 6 djevojčica i 6 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 167 intervencija

Vatrogasci - imali su 2 intervencije

MUP TK - javni red i mir je narušen 3 puta, prijavljeno je 5 krivičnih djela, zabilježeno je 7 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, dana, 19.2.2016. godine krv su darovala 30 davaoca.
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Ministar sigurnosti o \'Srbskoj časti\': Mektić: Sve podsjeća na 1991.

VIDEO: Osuđeni zbog dodjele poticaja od 2011. do 2014.: Lijanoviću devet, a njegovom savjetniku godina zatvora

Zvizdić, Bevanda i entitetski premijeri: Usaglašen prijedlog odgovora na preostala pitanja iz Upitnika EK

Hrvatska predsjednica u službenoj posjeti BiH: Brojna otvorena pitanja na sastancima s Kolindom Grabar-Kitarović

VIDEO: Policija pronašla zapaljeno vozilo: Oliver Ivanović ubijen u atentatu u Kosovskoj Mitrovici

Vučić nakon ubistva Ivanovića: \'Ovo je teroristički akt\'

U naredne dvije godine: Bangladeš i Mijanmar dogovorili povratak Rohinja svojim kućama

Horor u Kaliforniji: Policija pronašla 13 djece lancima zavezano u jednoj kući

Otišla je još jedna legenda: Dolores O\'Riordan - mračna strana fantastičnog glasa

Narednu utakmicu bh. košarkaši igraju 23. februara: Vujošević objavio spisak igrača za drugi ciklus kvalifikacija
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 2 sata
Međunarodni političari šokirani ubojstvom vođe kosovskih Srba
Objavljeno prije 2 sata
Češkom premijeru izglasano nepovjerenje
Objavljeno prije 5 sati
Japanska televizija oglasila uzbunu zbog sjevernokorejske rakete pa priznali grešku
Objavljeno prije 6 sati
Predsjednik Europskog vijeća: EU je otvoren za mogućnost da Britanija ostane članica
Objavljeno prije 7 sati
Papa u Čileu izjavio da osjeća bol i sram zbog pedofilije u Crkvi
Objavljeno prije 7 sati
Španjolski premijer: Apsurdno je da Puigdemont bude predsjednik katalonske vlade