TUZLARIJE - TUZLA DANAS

24.02.2016.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Jučer, ispred zgrade Gradske uprave, jedan mladić je držao transparent u ruci na kojem podsjeća zamjenicu predsjedavajućeg Gradskog vijeća Tuzle Nadu Mladinu na "moralne vrijednosti". Vjerujem da on jedva zna o kome je riječ, a za one koji nisu u toku o razlozima za takav potez da napišem da se na društvenim mrežama nedavno pojavio snimak na kojem se vidi kako za vrijeme sjednice gospođa Mladina koristi mobitel.

Kao neko, ko godinama prati sjednice Gradskog vijeća Tuzle, imam potrebu da taj snimak prokomentarišem. Mišljenja sam da je u pitanju zla namjera, jer neko, za koga sam 99% sigurna da ne prisustvuje sjednicama Vijeća, imao je vremena i motiva da sate i sate sjednice pregleda i za montažu izvlači dijelove u kojima je gospođa Mladina sa mobitelom.

Tuzlarije


Te sjednice Vijeća traju satima, nekad 12 pa i 15 sati, dešavalo se da se sjedi i do ponoći. Moj maksimum je osam sati i to ako sam izlazila da pijem kafu, pričala s drugima i slično. Nakon sjednice mi treba dva dana da dođem sebi, a osoba sam solidne energije. Zamorne, iscrpljujuće rasprave, bude tu svađa, vrijeđanja, povišenih tonova, a gledajući i šta se dešava na sjednicama u drugim gradovima i državama, sve je to manje više isto, kod nekih se i tuku.

Da li bi se trebao mijenjati način rada, poslovnik, posebna je tema, ovdje pišem o drugim stvarima. Kao u svakom razredu od osnovne škole do zaposlenja uvijek imaju oni koji rade više ili manje, koji vuku i za druge ili se izvlače. Pušači izlaze da zapale, neki više provedu u predvorju nego u sali, ulaze samo kada se glasa. Neki diskutuju više neki manje, a predsjedavajući, zamjenik i sekretar Vijeća, ispred su i na očima svih, i u odnosu na neke vijećnike gotovo da i ne izlaze.

Tuzlarije


Mogao bi svako pojedinačno da se analizira. Da ne bude da samo spominjem vijećnike isti je slučaj i sa predstavnicima medija, neki prate sve, neki manje, neki nikad nisu ni bili na sjednici, preuzimaju tuđe izvještaje, video zapise i slično.

Red je da kažem i šta ja radim na sjednicama, kao nepušač slabo izlazim, jedino ako je posebno naporna sjednica da popijem kafu da se razbudim. Ako ponesem laptop, a nosim ga često, odmah pripremam i izvještaj sa Vijeća, radim druge vijesti, pišem servisne, čitam mejlove, vijesti, pratim šta ima po društvenim mrežama, šaljem SMS poruke i slično. Sve to radim i usput pratim šta se dešava na sjednici, ne smatram da je "surfanje” područje nuklearne fizike pa da se ne može u isto vrijeme i slušati šta se priča na sjednici. Posebno su žene vješte u obavljanju više poslova u isto vrijeme.

Tuzlarije


Da je autor video zapisa krenuo od sebe, pa analizirao svakog vijećnika pojedinačno, vjerujem da bi priča bila drugačija. Često spominjana riječ kontekst, a i u ovom slučaju je bitan. Možda kao horoskopska vaga imam potrebu da nešto kažem kad osjetim, u neku ruku, nepravdu, nemam razloga da branim nikoga posebno, gospođa Mladina me je znala i nervirati zbog blagog, uvijek kulturnog stava prema onima koji su je napadali i vrijeđali ali mislim da nema smisla od nje praviti neradnicu, a druge i ne spominjati. Što bi rekli neka baci kamen ko nije koristio mobitel.

Što se tiče ostalih dešavanja, polako. Zbog kiše se danas sporije razbuđujem. Kako sam više puta ponovila, vijesti vezane za našu zemlju me znaju dobro zabrinuti pa rekreativno pratim šta se deđava u svijetu i regionu. Najzanimljivi su mi susjedi Hrvati. Zadnjih mjeseci bolji su od svake sapunice. Teško bi i režiser smislio razne obrate, svaki dan je nešto, svaki dan nove afere. Jedan ministar prijavio šupu za mjesto boravka, kandidat za ministra lažirao diplomu, ministar NAUKE sumnja u Darvina, ministar kulture drži govore na dženazi o rahmetli ustaši, premijer muku muči sa jezikom, i da ne nabrajam. Kako se kaže "nek´ komšiji crkne krava”, ali nije baš tako, samo mi drago kada desničarima ne ide jer oni su zlo kojeg mnogi nisu svjesni. Sad su u fazi da su partizani, ustaše i četnici isto. E nisu, niti mogu biti.

Tuzlarije


Gripu su već mnogi dobili, nema godine bez gripe, a ovakvo vrijeme, topla zima, još više pogoduje širenju virusa pa pazite. Eno u Bingu stalno prodaju jeftine narandže pa kupite. Hajde što su jeftine, kilogram 0.90 KM ali neke su, malo je reći ogromne. Neki dan mi se zaglavio onaj električni cjedilnik jer je pola narandže prešlo preko onog dijela koji se treba okretati. Kako sam ovo fino objasnila, pitanje je ko će shvatiti ali poenta je u veličini narandži. Zanimljivo je da na mnogo šta stave i ono "domaće”, ne djeluje mi baš da je "made in Ćelić" ali sve je moguće.

Kad se sjetim posebno ću pisati o tome šta je i šta nije domaće, šta se uvozi, izvozi, šta ostaje nama, razlici u proizvodima u zavisnosti od tržišta i slično. Elem, trudim se da kupujem sve domaće ali ne volim baš "domaću” tunjevinu, draži mi ino proizvođači.

Pozdrav, nemojte šta zamjeriti.

S.M.

Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 8 beba, 4 djevojčice i 4 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 158 intervencija

Vatrogasci - imali su 4 intervencije

MUP TK - javni red i mir je narušen 4 puta, prijavljeno je 6 krivičnih djela, zabilježene su 4 saobraćajne nezgode

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, dana, 23.2.2016. godine krv je darovalo 87 davalaca.
OSTALE VIJESTI
Posebna sjednica Vlade u subotu: Š panija će suspendovati autonomiju Katalonije

Meron Skupštini UN-a predstavio peti Godišnji izvještaj: Ključne obaveze MKSR i MKSJ moraju biti ispunjene

Protestna šetnja prosvjetara u SBK: Kolektivni ugovor još na čekanju

12 Agrokorovih menadžera i revizora: Todorićevi suradnici izašli iz Remetinca

Plenković pisao o Pelješkom mostu Junckeru i Zvizdiću: Legitimni interesi BiH ostat će netaknuti

Najmlađi šef novozelandske vlade u posljednjih 150 godina: Jacinda Ardern će biti nova premijerka Novog Zelanda

Počela sjednica IO NS BiH: Baždarević podnosi izvještaj o radu u proteklom periodu

Sutra se zatvara proizvodna linija "General motorsa": Poslije 90 godina završava era automobilske industrije u Australiji

Učinak od 11 poena i 11 skokova: Dobra partija Nurkića u pobjedi Portlanda protiv Phoenixa

Edin Džeko o fudbalu, kritikama, odrastanju, porodici..: „Ne trčim? Ne dajem sve od sebe? Dajte molim vas! To je šala“
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 2 sata
Ruski mediji nisu impresionirani Kolindinom posjetom Putinu
Objavljeno prije 2 sata
Kataloncima istekao ultimatum: Španjolska će im suspendirati autonomiju
Objavljeno prije 5 sati
Populisti "češkog Berlusconija" favoriti parlamentarnih izbora
srijeda, 18.10.2017. 22:36
Američki ministar pravosuđa uporno odbija govoriti o svojim kontaktima s Rusima
srijeda, 18.10.2017. 22:19
Katalonska vlada odbija prijevremene izbore, a Rajoy prijeti ozbiljnije nego ikad
srijeda, 18.10.2017. 21:23
Je li danski izumitelj, koji je ubio i raskomadao švedsku novinarku, serijski ubojica?