TUZLARIJE - TUZLA DANAS

27.02.2016.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


"Vi i mentori koji vam pišu ovakva pisma na najperfidniji način pokušavate da Islamsku zajednicu, njene organe i vjerske autoritete, kompromitirate i uvučete u polemiku koja bi trebala da skrene pažnju sa problema i nevolja u koje uvlačite našu omladinu i njome manipulirate na najbrutalniji način”, između ostalog poručio je reis Kavazović predstavnicima takozvane Koordinacije nezavisnih džemata. Sve reakcije koje sam do sada čula od Kavazovića su na mjestu, izjave koje odgovaraju svim građanima ove zemlje. Dobro je kad se osuđuje ekstremizam koji neminovno vodi u destruktivnost.

Tuzlarije


Iako su mnogo puta ponovljene izjave gradonačelnika u vezi eventualnog skladištenja plina u Tuzli, danas su ponovo reprizirani neki prilozi pa sam eto opet o tome slušala. Vidi se da nam je gradonačelnik pisac, ima dosta kićenosti u govoru pa i pretjerivanja. Kada bih sve što govori o opasnostima skladištenja plina prihvatala bez rezerve, počela bi da me hvata panika.

Tuzlarije


Da ne bude zabune, nisam za skladištenje plina ali ne primarno zbog opasnosti već što je taj plin uvozni i kao energent konkurencija je uglju koji je naš, domaći, od kojeg živi na hiljade porodica. Iako nam ni rudarstvo nije što je nekad bilo, prefiks "rudarska" ide opravdano i uz Tuzlu i okolinu, i dok ima uglja neka tako i ostane. Uz ovu katastrofalnu nezaposlenost samo bi nam još trebalo da nam i rudari ostanu bez posla.

Tuzlarije


Što se tiče plina, naftnih derivata, bilo čega eksplozivnog i lako zapaljivog, ne umanjujem opasnost ali treba reći da na području Tuzlanskog kantona ima preko stotinu benzinskih pumpi, svaka je na rezervoarima i na svaku se po potrebi prikopčavaju cisterne. Mnogi imaju automobile na plin koji se dopunjavaju na tim pumpama. O skladištima u firmama da i ne govorimo. Zatim je tu i plin za domaćinstva, a svaka boca pod pritiskom bez obzira na veličinu, potencijalno je opasna. Imamo propise koji se moraju poštivati kod prevoza, skladištenja i korištenja, incidenti se rijetko dešavaju ali ako se tehnička ispravnost i može dizati do besprijekornog nivoa, ljudski faktor niko ne može predvidjeti. Opasnosti stalno vrebaju i zbog nepažnje i neznanja, a na sve to još dolaze osobe zlih namjera kojih na žalost svuda ima.

Tuzlarije


Ipak, kad sam danas čula da gradonačelnik kaže da može neki radnik zapaliti cigaru i da to podzemno skladište plina eksplodira, baš mi je bilo ono "de malo odvadi". Kad bi to tako bilo benzinskih pumpi ne bi bilo ni blizu naseljenih mjesta, a ne u samim naseljima. Moramo vjerovati da nekim stvarima treba da se bavi struka i da ona zna šta radi, inače, nećemo smjeti ni izaći iz kuće. Ali, ako je i pretjerivanje način da nam se Sarajlije skinu s vrata, podržavam, neka još nakiti.

Hajde sve, ali vidite li dana i ljepote, pravo ljeto. Ako ovako nastavi ovo će biti natoplija zima koju pamtim.

Pozdrav

S.M.

Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 3 bebe, 1 djevojčica i 2 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 212 intervencija

Vatrogasci - imali su 1 intervenciju

MUP TK - javni red i mir je narušen 3 puta, prijavljena su 4 krivična djela, zabilježeno je 8 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, dana, 26.2.2016. godine krv je darovalo 14 davalaca.


OSTALE VIJESTI
Osumnjičen u slučaju Agrokor, nedostupan hrvatskom pravosuđu: Raspisana potjernica za Ivicom Todorićem

Rajoy zatražio dozvolu za aktiviranje člana 155 Ustava: Š panska vlada smijenila katalonske lidere

Misno slavlje predvodio kardinal Puljić: Molitveni pohod Bobovcu \'Molitva za Domovinu\'

Imaju samo jedan zahtjev - potpis kolektivnog ugovora: Ljekari za 6. novembar najavili generalni štrajk u FBiH

Britanska ambasada o vojnoj neutralnosti RS-a: \'NSRS ne može donositi odluke o pridruživanju NATO-u\'

Hiljade strana strogo povjerljivih informacija: Trump najavio otvaranje dosjea o ubistvu Kennedyja

U napadu je ranjeno četvero ljudi: Policija: Napad u Minhenu nije povezan s terorizmom

Zaključak skupine od 16 međunarodnih stručnjaka: Pablo Neruda nije umro od raka

Thor: Ragnarok - šta kaže kritika: Prve recenzije za najiščekivaniji Marvelov film ove godine

Pred kišu i snijeg: Sarajlije uživaju u sunčanom jesenjem vikendu