TUZLARIJE - TUZLA DANAS

06.03.2016.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Nije neki dan za provoditi ga vani, kiša pada, zato će svi tržni u gradu biti puni. Nisu bez razloga tržni centri postali zanimljivi svijetu, dođu, nemaju problem s parkiranjem, obiđu prodavnice, kupe šta treba (i ne treba), sjednu u neki restoran, kafić, vide poznanike i mogu kući.

Male prodavnice sve teže opstaju ali odlično dođu kad su u samoj zgradi da se začas sleti i kupi ako šta zatreba. Kao kad se nekima jede šta slatko a u kući sve neki slatkiši koji nisu na listi omiljenih. Što se nekad izbirljivo.

Tuzlarije


Ovih dana puno se priča o čovjeku koji je dobio otkaz na Međunarodnom aerodromu Tuzla zbog, kako navode, vjerskih uvjerenja. Sve treba ispitati ali sumnjam da je zbog vjerskih uvjerenja jer kod nas nikad nije bilo više vjernika, po tome bi mnogi ostali bez posla. Vjernici svih vjera ističu svoju vjeru u svevišnjega, to im dođe kao neki plus. Bilo bi nam puno bolje da "vjera" nije trend već da vjernici stvarno žive u skladu sa vjerskim principima, i to sa naglaskom na moralne a ne one manifestativne.

Tuzlarije


Bez uvrede ali mene se ne tiče je li neko vjernik ili nije, neka vjeruje u šta hoće i obavlja šta misli da treba, ne vidim potrebu da se u sekularnoj državi o tome toliko priča. Na prezentacijama nekih projekata kao poseban plus se naglašava i prostorija za vjerske obrede. Neka imaju gdje klanjati, a ostale prostorije i ne moraju zadovoljiti osnovne kriterije za rad i boravak.

Ima toliko poslova, obično vrlo složenih i stručnih, čija priroda je takva da vjernici jednostavno nemaju ni mogućnosti ni vremena da ispunjavaju vjerske obaveze. Niko ne misli da bi hirurg trebao prekinuti operaciju da obavi svoje pa kad ne može hirurg ne znam vala zašto bi na to trebao da ima pravo neki fizički radnik ili bilo koji drugi uposlenik. Normalno, dobio si posao zbog određenog znanja i zvanja, a ostalo kao što su vjera, nacija, rasa, pol, seksualna orjentacija, porijeklo i slično, ne bi na radnom mjestu ni trebalo biti tema.

Tuzlarije


Sve ima svoje mjesto i vrijeme. Vrijeme je da se spusti lopta na zemlju i kaže, dosta je više, ne pretjerujte sa vjerskim prohtjevima ako želite razumijevanje. Zaista su mi neki debelo počeli ići na živce jer vidim koliko je politike i lafine u svemu.

Ovaj slučaj svakako treba dobro ispitati pa da ne pričamo bez osnove. Žao mi je svakoga ko u ovom vremenu izgubi posao jer otkaz nije samo trenutni problem već je i otežavajuća okolnost za traženje novog.

Tuzlarije


Spominjala sam neki dan da se kod mene krečilo pa su me one kutije, sklanjanje stvari, podsjetili na selidbe. Često ljudi kažu da bi rado sve ostavili i otišli na drugi kraj svijeta ali kad krene sama realizacija plana, kad se počnu gledati stvari koje pakujemo, ostavljamo, lica oko nas, sve je drugačije.

Tuzlarije


Ni onima najrealnijima, koji su čvrsto na zemlji, nije lako otići, ne može to bez emocija i uz sve dobre strane uvijek ostane bar malo osjećaja praznine u srcu. Bar sam ja takav osjećaj imala, sve ok, sve super ali nešto fali. Od rijetkih sam osoba koja nije morala ni ići niti se vraćati, sve je bila stvar izbora, sigurno je da sam po mnogo čemu, posebno ako se gleda sigurnost i materijalna strana, iz boljeg se vratila u gore ali ovdje imam osjećaj punoće u duši. Blago onima kojima to nije bitno ali meni znači osjećaj da si svoj na svome, da sam u rodnom gradu gdje poznajem ljude i poznaju mene, gdje znam svaku ulicu. Prenijela sam malo svojih razmišljanja dok sam raspremala stvari, a zanimljivo je šta sve čovjeku prolazi kroz glavu dok radi svakodnevne poslove.

Pozdrav

S.M.

Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 7 beba, 3 djevojčice i 4 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 235 intervencija

Vatrogasci - imali su 1 intervenciju

MUP TK - javni red i mir je narušen 3 puta, prijavljeno je 8 krivičnih djela, zabilježene su 4 saobraćajne nezgode

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, dana, 04.03.2016. godine krv je darovalo 19 davalaca.
OSTALE VIJESTI
Reakcije na usvajanje Rezolucije o vojnoj neutralnosti RS-a: Vanjska politika u isključivoj nadležnosti državnih institucija

Odluka zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e: Bariša Čolak privremeni predsjedavajući Komisije za nadzor

VIDEO: Jutros nije održana sjednica Vlade: Kriza vlasti u Brčkom nakon smjene Dedeića

Sastao se s ministrom sigurnosti BiH: Generalni sekretar INTERPOL-a: BiH u samom vrhu zemalja članica

Danas sastanak zdravstvenih radnika sa Konakovićem i Ademaj: Da li će tokom sastanka doći do rješenja?

Optužen za genocid, progon, terorisanje...: Presuda Ratku Mladiću 22. novembra

Ročište na Zagrebačkom županijskom sudu danas u podne: DORH traži istražni zatvor za svih 15 osumnjičenih

Otvoren kongres Komunističke partije Kine: Xi obećao izgraditi modernu socijalističku državu

Grupu švercera vodio Meksikanac, a finansirao Brazilac: U Peruu zaplijenjeno 1,3 tone kokaina i uhapšeno 17 osoba

Gdje je sada Colin Kaepernick?: Od jednog čovjeka koji kleči do pokreta koji je podijelio naciju
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 55 minuta
VIDEO Manijak u Kini usred dana pokušao oteti djevojčicu od oca, sve zabilježile nadzorne kamere
Objavljeno prije sat vremena
Studija pokazala: Imigranti u Italiji proizvode gotovo trostruko veći BDP od hrvatskog
Objavljeno prije sat vremena
Haaški sud će presudu Ratku Mladiću izreći 22. studenoga
Objavljeno prije 3 sata
Trumpov najžešći kritičar dolazi iz njegove stranke, pogledajte što je sve rekao o predsjedniku
Objavljeno prije 4 sata
Španjolska prijeti ukidanjem autonomije Kataloniji
Objavljeno prije 4 sata
Epidemija ospica na Kosovu, umrlo jedno dijete