TUZLARIJE - TUZLA DANAS

16.03.2016.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Na jučerašnjoj sjednici Vlada TK je donijela odluku kojom odobrava novčana sredstva u iznosu od 5.000 KM Pedagoškom zavodu TK na ime hitne kupovine kamera za nadzor nad provođenjem male mature u 86 osnovnih škola na području TK, uz napomenu kako je kvalitetan nadzor provođenja procesa testiranja učenika jedna od vrlo značajnih komponenti u realizaciji male mature.

Tuzlarije


Jadna djeca, em im uvedoše maturu, em još i video nadzor. Maturu u srednjoj školi neki imaju neki nemaju, a na kraju krajeva lično i ne vidim neku korist od nje. Nije mi to neka provjera znanja za prethodne 4 godine školovanja, a ni za gradivo koje se učilo u osnovnoj. Obično se imaju testovi koji kruže generacijama, tipa su zaokruživanja odgovora i nešto pitanja gdje se treba i pisati, nebitno, nego se to nauči za par sedmica, a neki i za par dana, i polože.

Tuzlarije


Dobro je šta god se uči, ostane bar nešto u glavi, nego je problem što to košta, posebno u zemljama kao što je BiH, a djeca se stavljaju pod još veći pritisak. Ionako uče svašta, "moraju" imati petice da se upišu u željenu školu pa sad još i matura, a i videonazor. Vjerujem da će djeca već smisliti način da malo prepisuju. Da me ko pogrešno ne shvati, daleko da podstičem kršenje pravila, nego sam protivnik stvari koje su reda radi, naređenja "s vrha”, prilagođavamo se nekome, nečemu, a posebne koristi i nema.

Tuzlarije


Joj, odnosno mašala nam jučer Slobode, kako nas je sve razveselila. Stvarno je bez veze da nije bilo TV prenosa, nema šta ne možemo gledati, koje sve sportove, gluposti koje nikoga i ne zanimaju, a ne može se obezbijediti prijenos utakmice koja mnoge zanima. Stvarno je bilo uzbudljivo, taman napišem da je Sloboda dala go, eto i drugog, a vrlo brzo i trećeg.

Tuzlarije


Nakon svakog gola sam zvala oca da uhvatim muštuluk, kad sam javila za treći mislio je da se zezam pa je posumnjao i u prethodna dva. Evo trljam ruke, biće para, duša mi od mog dragog penzionera uzeti šta bilo. Kaže on meni da sam sumnjivog porijekla i uvijek me svrstava u manjine. U ovoj demokratiji plaho nešto svi osjetljivi pa ne smijem ni napisati kako mi tačno kaže, a ja se smijem, ko ludo pa živi.

Tuzlarije


Tužna vijest je da je deminer Aldin Selimović (34) iz naselja Mramor kod Tuzle, preminuo sinoć u UKC-u. Grozno je i da imamo toliko miniranih terena, i da se sve manje odvaja za to, kako je krenulo trebat će 50 godina da se očisti sve, a ljudi ginu, i demineri i civili.

Pozdrav

S.M.

Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 7 beba, 2 djevojčice i 5 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 211 intervencija

Vatrogasci - imali su 6 intervencija

MUP TK - javni red i mir je narušen 4 puta, prijavljeno je 7 krivičnih djela, zabilježeno je 6 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, dana, 16.03.2016. godine krv je darovalo 75 davaoca.
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Međusobne optužbe Dodika i Mektića: Ko je dobijao novac i ko je s kim sarađivao?

Zvizdić, Džaferović, Osmanović i Softić kandidati SDA?: Izetbegović: Reakcije na moju izjavu o amanetu su cjepidlačenje

VIDEO: Kako spriječiti malverzacije i prevare?: Birački odbori najslabija karika u biračkom procesu

VIDEO: Očekuje se smanjenje redukcija u Sarajevu: Potpisan sporazum o isporuci vode KS-u sa izvorišta Tilava

VIDEO: Na pitanja istražitelja nije želio odgovarati: Ante Todorić tvrdi da nije kriv

Napadnute šiitske džamije u Kabulu i pokrajini Gor: U dva napada u Afganistanu ubijene najmanje 63 osobe

Kurdske Peshmerge povukle se nakon trosatne borbe: Iračke snage preuzele kontrolu nad pokrajinom Kirkuk

Situacija je najteža u Bangladešu i Somaliji: Globalno zagađenje dovodi se u vezu sa 9 miliona smrtnih slučajeva

Fotografije megapopularne serije snimljene iza scene: The Laughing Dead

Nakon pobjede nad Medvedevim : Bašić izborio polufinale protiv Džumhura u Moskvi