TUZLARIJE - TUZLA DANAS

19.04.2016.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


U Tuzli je otvorena Galerija goblena. Vidim da je izloženo mnogo goblena, da je održana modra revija, izgleda da je galerija otvorena s namjerom da se tu održavaju neke manifestacije, a ne da se prodaju gobleni. Što se tiče goblena, sad se slabo ili nikako rade a prije je to bila česta aktivnost žena. I zaposlene i nezaposlene radile su goblene, posebno su bile na cijeni Vilerovi gobleni. Izvezene slike cvijeća, snježnih krajolika, "ciganka”, "djevojka sa knjigom” i drugih naziva, mogle su se vidjeti u gotovo svim kućama. E onda su modni gurui rekli da se više gobleni "ne nose” i malo pomalo skinuše ih gotovo svi sa zidova. Mogu se naći onako uokvireni u one kičaste, gipsane okvire na buvljacima, a neki su od njih pravili i neke druge predmete ne bi li ih zadržali.

Tuzlarije


Pošto su mnogi rađeni po tačnoj šemi, dobijali su se i konci i sve što treba za njihovu izradu, više je bilo potrebno imati strpljenja nego vještine, zato su bili dobri sa smirivanje živaca. Nestankom goblena, i inače ručnih radova, povećana je upotreba sedativa jer gotovo svi ručni radovi djeluju umirujuće.

Tuzlarije


Na jednoj od sjednica Gradskog vijeća Tuzla usvojili su odluku da se digne kredit pa su spominjali pravljenje mosta preko Bulevara, uređenje trotoara u cijelom gradu i svašta nešto. Ne znam je li ima veze s tim ali od Bulevara do Male pijace dižu asfalt na trotoaru. Kresali su i drveće, rezali debelo korijenje. Ako je u pitanju realizacija najavljenog uređenja trotoara ne znam zašto su krenuli od sredine, a ako je nešti drugo u pitanju, onda ne znam što sad rade kada bi uskoro ionako sve trebalo sređivati. U svakom slučaju, neke višedecenijske rupe će biti konačno zakrpane.

Tuzlarije


Za dva dana u Tuzli počinje Prvi neonatološki simpozij pod nazivom "Dan za novorođenče". Neonatolozi, pedijatri, ginekolozi, dječiji hirurzi, te akušerske i pedijatrijske sestre će razmijeniti iskustva i aktuelne informacije iz oblasti neonatologije. Ima kod nas dobrih zdravstvenih radnika, u mnogo ćemu smo prvi u zemlji, samo neće da nam priznaju. Koliko je u svim bolnicama, klinikama, domovima zdravlja, poluklinikama, zaposleneno ljudi, vojska čitava, normalno je da ima i onih koji nisu dostojni ni bijele ni plave uniforme (mada su kod nas i mnoge sestre u bijelom), ali ima ih srećom dosta koji dobro rade svoj posao.

Tuzlarije


Neka malo pričaju o bebama, da vidimo nove trendove. Od kako je svijeta i vijeka sve se isto djeca rađaju a svako malo se mijenja neko pravilo, šta se smije šta ne smije. Moju generaciju su, ne znam zašto, osudili na povijanje, bukvalno su motali djecu ko mumije onim povojima. Nekima i ruke i noge zamotaju, nekima samo noge. Pa još neki kažu "da budu prave noge", a nogu svakakvih bilo i biće. Sad su bebice slobodnije, sve su im bolje pelene pa niti im smetaju kad se igraju, niti su kad mokri, fino i roditeljima da ne moraju presvlačiti često dijete, a da ne pričamo o pranju i peglanju pelena.

Što se tiče vremena, naoblačilo se i dosta je hladno, samo što nije kiša. Tako je to uvijek čim se završi sezona grijanja.

Pozdrav.

S.M.

Porodilište - u toku protekla 24 sata rođene su 9 beba, 4 djevojčice i 5 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 220 intervencija

Vatrogasci - imali su 3 intervencije

MUP TK - javni red i mir je narušen 3 puta, prijavljena su 4 krivična djela, zabilježeno je 7 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 19.04.2016. godine krv je darovalo 45 davalaca.

OSTALE VIJESTI
VIDEO: U F+ Snježana Kordić i Halid Bulić: Bogato jezičko naslijeđe okosnica bh. kulturne raznolikosti

Jednoglasna odluka: Skupština USK-a odustala od kreditnog zaduženja kantonalne bolnice

Zabrana za priključna vozila, obavezni lanci: U FBiH proglašeni zimski uslovi vožnje

Pozvali Ambasadu SAD-a u, OSCE-a i EK da se uključe: SDP, SBB i DF o Mostaru: Izbori se moraju održati

S Hahnom započeo balkansku turneju: Juncker u Skoplju: Primjetan ozbiljan napredak Makedonije

Kancelarka mu nudi da sam pokrene promjene koje želi : Merkel će svog najvećeg kritičara postaviti za ministra u vladi

Razgovori nakon UN-ove rezolucije o prekidu vatre: Putin, Macron i Merkel za pojačanu razmjenu vijesti o Siriji

Žrtve ekstremističke grupe Boko haram: Nigerijski roditelji saopštili spisak 105 nestalih djevojčica

Četvrto kolo kvalifikacija za SP u Kini: Košarkaši BiH poraženi od Rusije 70:53

Podijeljene 102 medalje, najuspješnija Norveška sa 39: Završene Zimske olimpijske igre u Pjongčangu