TUZLARIJE - TUZLA DANAS

06.10.2015.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije
Vraćaju se djeca iz škole


U naš grad danas dolazi ombudsmen za ljudska prava Ljubomir Sandić sa pomoćnicom ombudsmena iz Odjela za praćenje prava djece Aleksandrom Marin Diklić i šeficom Područnog ureda Brčko Almom Suljić. Vjerovatno vam se dešavalo da hoćete nešto da kažete i odjednom ne možete pravilno izgovoriti riječ, e jedna od riječi na kojoj sam ja totalno zapela i to kad sam tražila izjavu od OMBUDSMENA je baš ombudsmen. Nikako ja sa tim ombudsmenima na zelenu granu. Evo i sad pišem tu riječ češće nego što treba ne bi li mi sjela. Ko kad su mene učili ono "riba ribi grize rep" a ne da izgovaram ombudsmen.

Tuzlarije


Wikipedija kaže da je Institucija građanskog pravobranitelja, u svijetu poznatija kao ombudsman (riječ švedskog porijekla; francuski médiateur; njemački Bürgerbeauftragter; španjolski Defensor del Pueblo), nalazi svoje korijene u skandinavskoj instituciji "justitiae ombudsman", parlamentarnog povjerenika za zaštitu prava građana pred državnom upravom i tijelima koja imaju javne ovlasti. Mogli su vala naći i neki naš prevod, mnogi jedva znaju šta znači pa kako će onda znati da im taj čiko (ne mogu više pisati) može šta pomoći.

Tuzlarije


Nadam se da ste pročitali obavještenje MUP-a da provjerite oružni list. Moram to srediti ovih dana. Meni to smiješno, a koliko se vijest čita jasno je Tuzlaci, biće i Tuzlanke, imaju nešto krupnije od pištolja na vodu. Kažu još da treba i taze ljekarsko uvjerenje. Što se tiče ljekarskih uvjerenja, koja trebaju za svašta nešto, uglavnom su forme radi. Košta oko 60 KM, zavisi za šta treba i onda se obiđe krug od jednog do drugog doktora specijaliste i za kratko vrijeme na papiru piše "sposoban za ...". Ljekarsko bez valjanog pregleda je samo način da se uzmu pare.

Tuzlarije
Jedna od starijih zgrada na kojoj je urađena fasada


Ne voli niko ići doktoru ali da se kako treba rade sistematski pregledi puno bi se uradilo na prevenciji. Ovih dana idu reklame u kojima se govori koliko, posebno žene, potroše vremena u frizerskim, kozmetičkim i drugim salonima, a nema vremena da se ode na pregled koji život može spasiti. Ne bih da solim pamet jer sam i sama takva.

Tuzlarije


Koliko li se plaća da se glumi u reklami, da hoće ko mene angažovati, samo ne znam šta bih reklamirala. Kad gledam neke, pa bez zezanja mislim da bih bolje ja glumila. Gdje nađu one ljude, isto kao da im je neko u porodici robot pa kad počnu onim glasom "vidim da ste neodlučni” a ima i jedna reklama kad dječak školarac priča pa kaže "i onda su došle životinje". Super su i mame koje se "brinu" za svoju djecu pa im serviraju paštetu i coca colu za ručak, i hvale kako se lako konzerva otvara, mogu djeca i sama, a ja se jadna radovala kad se gdje ode pa za doručak bude pašteta. Što se tiče raznih žitarica, koje sad mnogi jedu za doručak, mislim da su to Amerikanci od nas kopirali i modernizovali. Kod nas su generacijama servirali mlijeko sa udrobljenim hljebom, po mogućnosti starim koji je ostao od jučer. Meni je to isti fazon, samo što smo mi lijeni pa nismo na vrijeme brendirali to poznato bosansko no name jelo.

Pozdrav

S.M.

Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 12 beba, 5 djevojčica i 7 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 217 intervencija

Vatrogasci - imali su 5 intervencija

MUP TK - javni red i mir je narušen 1 puta, prijavljena su 4 krivična djela, dogodilo se 11 saobraćajnih nesreća

Darivanje krvi - U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, dana 06.10.2015. godine krv je darovalo 76 davaoca.
OSTALE VIJESTI
Prezentacija izvještaja Misije OSCE-a: Borba protiv korupcije zahtijeva predan angažman institucija u BiH

Poruka Thomasa Gremingera, generalnog sekretara OSCE-a: \'Retorika političara u BiH onemogućava značajne iskorake\'

Liječnici upozoravaju: Procijepljenost djece u HNK-u pala ispod 70 posto

Svađe SNSD-a i opozicije u RS-u prenose se i na državni nivo: Crnadak apelovao da Cvijanović prestane s gnjevom i uvredama

Š ef ruske dipomatije sa Vučićem u Beogradu: Lavrov: Zapad ili Rusija - lažan izbor

Premijer RH o situaciji u Agrokoru: Plenković: Ramljak ostaje do izbora nove izvanredne uprave

Merkel sa Zaevom u Berlinu: Makedonija i Grčka nikad dosad nisu bile tako blizu rješenju spora

Nakon velike borbe, najbolji bh. teniser bolji od Fabbiana: Džumhur u četvrtfinalu ATP turnira u Marseilleu

Novi lični, ali i rekord Bosne i Hercegovine: Tuka prvi u trci od 400 metara na Atletskom mitingu u Beogradu

Susreti osmine finala Lige prvaka: Pobjeda Š ahtara, bez golova u Sevilli