TUZLARIJE - TUZLA DANAS

16.10.2015.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Povodom obilježavanja Svjetskog dana hrane, u amfiteataru Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli danas je otvoren VIII Simpozij pod nazivom "Hranom do zdravlja”. Biće tu zanimljivih sadržaja, a ovih dana u mnogim emisijama, kako kod nas tako i zemljama regiona, gostuju nutricionisti i govore o zdravom načinu prehrane. Osim predavanja neki su počeli i sa konkretnim akcijama i edukacijama, pa se tako u nekim školama uvodi obavezno voće kao užina, neki su govorili roditeljima gdje griješe i kakvu hranu treba ponuditi djecu.

Tuzlarije


Malo je ljudi koji na pitanje šta je to zdrava hrana, ne bi znali odgovor ali problem je kako spojiti teoriju i praksu, kako nešto primijeniti. Promijenilo se mnogo toga pa su te promjene i rezultirale problemima sa težinom koji kod mnogih počnu još u djetinjstvu. Češće se govori o problemima sa viškom kilograma mada ima i dosta djece koja su pothranjena i anemična.

Tuzlarije


Puno je djece koja sate i sate provode sama u kući i baš će ona da misle šta im je zdravije. Ako djetetu ne ostave šta će jesti, ako nema nešto pripremljeno, onda će ili naručiti pizzu, kupiti sendvič, mazati nutelu ili jesti smoki, čips i razne grickalice od kojih se zasiti pa ne može poslije ručati, i tako iz dana u dan.

U školama ili nema organizovane kuhinje za djecu kao nekada, ili se kupuje nešto što spada u "brzu hranu”. Mnoga djeca završe i srednju školu, a da od povrća jedu gotovo samo krompir – pomfrit.

Lijepo je kad se priča i s povodom ali o svemu treba misliti uvijek, a kada se imaju djeca od kako se rode. Kao i sve drugo, i prehrambene navike iz ranog doba ostaju i poslije.

Tuzlarije


Dok su djeca puno deblja nego prije, moj utisak je da su mlade, i žene srednje životne dobi, tanje nego prije. Pokušavam se sjetiti mama svojih prijatelja iz osnovne i srednje i mogu reći da su to uglavnom bile žene za koje bi sada rekli da su krupnije, koje su nosile bar dva veća konfekcijska broja nego prije udaje ili poroda. Danas su neke tanje nego što su bile kao djevojke, dosta vode računa o izgledu, a samim tim i zdravlju, što je dobro dok se ne pretjera pa odu u drugu krajnost. Baš sam gledala neke nutricionistikinje koje loše, iscrpljeno izgledaju.

Tuzlarije


Što se tiče škola, u jednoj hoće da uvedu da djeca trče koji krug u dvorištu na velikom odmoru, a sve mi se čini da smo i mi tako znali trčati, još se pred kraj odmora kupe papiri, očisti dvorište, pa opet na čas.

Zbog načina na koji djeca sad provode dan, često uz računar i TV, sada mnogi roditelji i vrlo malu djecu uključuju na neke sportske aktivnosti. Što se tiče djece i računara, ne treba previše kriviti roditelje ni posebno djecu jer sam sigurna da bi se i starije generacije manje igrale u dvorištu da su imale toliko zanimljivih sadržaja kao danas. Nekada je bilo crtani u 19:15 jedi i hajde spavaj.

Tako, valjda nam paziti šta jedemo dok je lakše jer kad se mora onda je muka prava.

TuzlarijeRadnike na Ircu danas je posjetila neka inspekcija u pratnji policije, radnici nisu ni pomislili da odu, pa će ih, pozivajući se na novi zakon pokušati sutra natjerati da sklope šator. Biće tu gužve jer radnici neće da idu, pozivaju i građane da stanu na njihovu stranu, a zakon je na strani policije.

Pozdrav

S.M.

Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 13 beba, 8 djevojčica i 5 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 150 intervencija

Vatrogasci - imali su 1 intervenciju

MUP TK - javni red i mir je narušen 1 puta, prijavljena su 4 krivična djela, dogodilo se 6 saobraćajnih nesreća

Darivanje krvi - U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, dana 16.10.2015. godine krv je darovao 26 davalaca.

OSTALE VIJESTI
Potraga još traje: Dva muškarca upala u Miljacku kod Dolac Malte

Nastavlja se posebna sjednica NSRS: Skupština danas bez opozicije o budžetu RS-a za 2018.

Nakon 26 godina : Podignuta prijava za napad na Banske dvore

Neće prisustvovati žalbenom pretresu: Š ešelj: Mogu me izručiti samo u kavezu

Nakon toga uslijedilo nekoliko pratećih zemljotresa: Zemljotres magnitude 6,1 pogodio provinciju Kerman

Roy Moore optužen za seksualno napastovanje tinejdžerica: Trumpov kandidat izgubio izbore u Alabami

Pokušaj u pokretanju koalicionih pregovora: Prvi sastanak Merkel i Schulza

Brojna nepoštovanja propisa o sigurnosti objekata: U požaru u Pekingu poginulo pet osoba

Predložili i druge rezove: SAD žele da se za 250 miliona dolara smanji budžet UN

Dodijeljene nagrade u još deset kategorija: Larisa Cerić i Damir Džumhur najbolji sportisti BiH u 2017.
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 60 minuta
Turska poziva svijet da prizna istočni Jeruzalem kao palestinsku prijestolnicu
Objavljeno prije sat vremena
Izrael odgovorio na rakete iz Gaze zračnim udarima, ubijena dva militanta
Objavljeno prije 3 sata
U Litvi umro hrvatski vojnik
Objavljeno prije 3 sata
ŠOK ZA PREDSJEDNIKA Trumpov kandidat, osumnjičeni zlostavljač djevojčica, izgubio izbore u Alabami
Objavljeno prije 3 sata
U požaru u Pekingu poginulo pet osoba, osam ozlijeđeno
Objavljeno prije 4 sata
Niz snažnih potresa pogodio Iran, 18 osoba ozlijeđeno