TUZLARIJE - TUZLA DANAS

19.10.2015.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Samo se kod nas može ovoliko vrijeme promijeniti za jedan dan, jučer sunce, danas kiša ne prestaje. Hajde što pada nego što automobili prolaskom kroz bare kupaju pješake. Vozači nekada ne gledaju, a nekada i nemaju gdje jer je kod nas malo saobraćajnica koje nemaju udubljenja u kojima se s prvom kišom naprave bare. Na nekim mjestima, kao raskrsnica u Slavinovićima, već je o jezeru riječ.

Tuzlarije
Solana


Inače ovo "samo kod nas" se često spominje, baš jutros jedan od radnika kaže mi da se samo kod nas ovako postupa sa radnicima, naravno kažem da je tako, a u stvari ne znam ni ja, a ni on, je li stvarno tako.

Tuzlarije
Krečanska


Stojim u redu u banci, a čovjek iza mene priča kako je dobro u Americi, kao tu ti daju veliki stan, kuću, šta hoćes i ti polako plaćaš rate, nema tu kamata kao kod nas. Slične priče često se čuju, redovno je kod nas gore i isto je često da baš oni koji kažu "nigdje ovo u svijetu nema" nisu ni s od svijeta vidjeli.

Tuzlarije
Kod Solane


Kiša koja ne prestaje još je više doprinjela tugaljivoj slici radnika koji se ne mogu ni približiti zgradi Vlade TK, a tek kad su naišli poljoprivrednici sa traktorima. Ne zna se kojima je gore.

Tuzlarije


Poljoprivrednicima i ne treba naplaćivati državno zemljište jer oni koji se razumiju u obradu zemlje kažu da treba i par godina da rade, obrađuju, pripremaju zemlju, da se dođe do isplativog prinosa. A ovako oni i za neke šikare plaćaju, znaju dignuti kredit da bi mogli iznajmiti zemlju, i desi se da slabo rodi, a ako i rodi danak uzmu poplave, suše, još im ne isplate ni poticaje. Dobro imaju volju ikako da rade. Žao mi je bilo svih koji su danas izašli na ulicu jer vidi im se na lici da im je muka od svega. Jedan je psovao i državnu i vlade, i političke stranke, ne čudim se.

U našem gradu otvoren je prvi Svadbeni salon, a inače, zadnjih godina vjenčanja su daleko drugačija nego prije. Nisu se prije nešto puno svadbe pravile, bilo je dosta onih koji bi sa kumovima, rodbinom i par prijatelja otišli da se vjenčaju pa negdje na ručak. Malo je koja mlada u vjenčanici bila, burme manje više kod svih iste, od žutog zlata. Sada su tu i vjenačnice, i iste haljine za djeveruše, profesionalni fotografi, pa neki imaju i temu vjenčanja, matičar dolazi u restoran ili gdje se već sjedi, tu su i limuzine, neki se nakon opštine vjenačaju još u crkvi ili džamiji. Burme, cvijeće, sve se to dugo bira, pa se rezervišu termini da se stave nokti, trepavice, ekstenzije, jedva neke prepoznam na vjenčanju. Zanimljivo je da je su vjenčanja puno raskošnija nego prije ali i da je više razvoda. Ne bih rekla da su oni koji su svoje famozno DA rekli u skromnijim uslovima bili nešto drugačiji ali vjerovatno se sam brak doživljavao drugačije. Neki kada govore o trošku za vjenčanje kažu, ma hajde to mi je jednom u životu, a poslije im Za Za Gabor nije ravna. Uglavnom, salon je tu pa valjda kad odem kao gost.

S.M.

Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 14 beba, 6 djevojčica i 8 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 199 intervencija

Vatrogasci - imali su 2 intervencije

MUP TK - javni red i mir nije narušavan, prijavljeno je 5 krivičnih djela, dogodilo se 5 saobraćajnih nesreća

Darivanje krvi - U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, dana 16.10.2015. godine krv je darovao 26 davalaca.
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Predsjednici HDZ-a Hrvatske i BiH sastali se u Zagrebu: Čović i Plenković o Izbornom zakonu BiH i federalizaciji

VIDEO: Ima li nafte u BiH?: Predstavnici Shella u ponedjeljak u Vladi FBiH

VIDEO: Bez velikih optužnica i istražnih radnji: Ima li političkog utjecaja na rad pravosudnih organa?

VIDEO: O rekordima u bh. plivanju Muhamed Varešanović: F+ predstavlja višestruku prvakinju BiH Eminu Pašukan

VIDEO: Direktor Agencije za razvoj Tešanj u F+: Ismar Alagić o projektima podrške Češke razvojne agencije

Održani lokalni izbori: U većini općina na Kosovu ide se u drugi krug glasanja

Predsjednički izbori: Slovenija: Pahor i Š arec idu u drugi krug

Astronomsko čudo koje se dešava 22. oktobra i 22. februara: Sunce obasjalo kip faraona Ramzesa II

VIDEO: U finalu bolji od Ričardasa Berankisa: Džumhuru titula u Moskvi i novi ranking karijere

12. kolo Premijer lige Bosne i Hercegovine: Ubiparip u debiju donio pobjedu Željezničaru u Gabeli