TUZLARIJE - TUZLA DANAS

30.10.2015.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Predzadnji je dan oktobra a temperature i dalje visoke. Za vikend se neki pripremaju da se zabave za "Noć vještica". Zabave se djeca i mlađi, koje ne zanima puno ni kakav je, ni čiji praznik, šta se tu slavi i obilježava. Bitno im je samo da se dobro provedu i imaju razlog da se maskiraju, budu jednu noć neko drugi. Isti slučaj je i za Valentinovo tako da je meni u redu da ljudi koriste svaku priliku da se opuste bez potrebe da se osvrću na religijsku pozadinu.

Tuzlarije


Jučer sam bila na kafi sa dvije prijateljice, i jedna i druga učiteljice, Tuzlanke, a rade u mjestima za koja jedva da su prije i čule. Zanimljivo je koliko "bacaju", posebno prosvjetne radnike iz Tuzle, u okolna mjesta dok u Tuzli rade iz drugih mjesta. Ne znam zašto se ne prati mjesto stanovanja i rada, jer konkretno ove dvije učiteljice potroše za prevoz dobar dio plate. Da su u pitanju mlade učiteljice, koje su tek počele raditi, pa i hajde, nego mnogi u prosvjeti osijede, a nemaju stalno radno mjesto.

Tuzlarije


I opet se vraćamo na priču o štancanju kadrova jer kad pričamo o nezaposlenosti onda treba imati u vidi da neki uvijek imaju posla, a neki jedva nešto nađu.

Tuzlarije


Prosvjetni radnici, kao i ostali budžetski korisnici, prema najnovijim odlukama Vlade TK, neće dobiti regres za ovu godinu, a vjerovatno ni narednih. Dodatak za odmor poslodavac ima pravo da ne isplati kada posluje sa gubitkom, pošto je u ovom slučaju poslodavac Vlada TK koja je godinama u debelom deficitu, logika kaže da ne treba ni da isplaćuju regres, na šta budžetski korisnici sada ne pristaju. Problem za njih je što propis i ne traži njihov pristanak.

Tuzlarije


Ekonomski analitičari kažu da ako se nastavi loša situacija sa prihodovnom stranom Budžeta, i plate su u pitanju, a ne samo regres. Danas se održava Skupština TK, na njoj će biti riječi o budžetu pa ćemo vidjeti šta će političari reći. Od početka krize, od 2009. godine, Skupština TK, bez obzira koje su stranke većinske, usvaja budžet za kojeg je u startu jasno da je nerealan. Iako je prihod zadnjih godina oko 300 miliona KM glatko se svake godine usvaja budžet koji je znatno preko tih 300 miliona.

Pozdrav

S.M.

Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je ? beba i to ? djevojčice i ? dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 180 intervencija

Vatrogasci - imali su 4 intervencije

MUP TK - javni red i mir narušen je 4 puta, prijavljena su 4 krivična djela, dogodilo se 7 saobraćajnih nesreća

Darivanje krvi - U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, dana 29.10.2015. godine krv su darovala 103 davaoca.
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Nužna reforma: Parafiskalni nameti u BiH znatno veći nego u regiji

VIDEO: Preletači uzdrmali parlamentarne većine: U BiH sve više onih koji mijenjaju stranački dres

VIDEO: Entitetski premijeri s Duncanom i Fergusonom: Podrška Velike Britanije izuzetno značajna za Vladu Federacije BiH

VIDEO: U F+ Merjem Mlaćo: Rast potražnje za halal proizvodima ohrabruje bh. proizvođače

Istovremeno postao predsjednik Centralne vojne komisije: Xi Jinping jednoglasno izabran za predsjednika Kine

Recipročna mjera odluci Londona: Moskva će protjerati 23 britanska diplomata

Nije objavljen uzrok smrti 37-godišnjeg Adriana Lama: Preminuo haker koji je otkrio identitet Chelsea Manning

VIDEO: Moja kosa - tvoja kosa: Tuzlanke donirale kosu za djecu oboljelu od raka

VIDEO: Derbi 2. kola Lige za prvaka Premijer lige BiH: Zrinjski se vratio nakon 0:3 i izvukao bod protiv Željezničara

Za prijateljske utakmice protiv Bugarske i Senegala: Prosinečki umjesto Burića pozvao Kjosevskog