TUZLARIJE - TUZLA DANAS

03.11.2015.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Sinoć je proglašenjem nagrađenih radova zatvoren INTERBIFEP, bilo je vrlo dobrih radova, a zanimljivo je da niko od nagrađenih autora nije bio prisutan. Tako je to kad su nagrađani iz inostranstva pa im se ne dolazi ako troškovi nisu plaćeni. Bar mislim da je to razlog. Bio je i Ismar Mujezinović i mogu da kažem da baš dobro izgleda za svoje 73 godine. Uvijek ima zanimljive cipele, a cipele kao i mnogi modni detalji, dosta govore o ljudima. Slažem se da odjelo ne čini čovjeka ali kako napisah, govore puno o njemu.

Tuzlarije


U Tuzli će biti održan prvi Kongres o debljini, eto dokle je to došlo, sve je više onih koji se bore sa viškom kilograma. Postajemo jedna od zemalja u kojoj neki imaju viška, a neki nemaju šta jesti. Ne objavljuju više podatke koliko košta "potrošačka mjesečna korpa” a i bez toga je jasno da kod nas ljudi rade da bi jeli. Garderoba je u odnosu na hranu džaba, posebno što pojedine odjevne predmete možemo godinama nositi.

Tuzlarije


Često se plasiraju vijesti u kojima se navodi da nam je hrana skuplja nego u Njemačkoj, to je stvarno previše. Moguće je da zato imamo više debelih jer najeftinije su pite i razna tijesta. To je hrana koja je sita, a sve ono što nutricionisti navode često spada u delikatese pa je i skuplje.
Jeftiniji obroci su grah, hljeb i luk, tepsija krompiruše, kiseli kupus, to su ta naša dobra, prosta jela koja će, ako se ovako nastavi biti češće na meniju. Kod nas su plodovi mora skuplji i nije to toliko skupo kad se kupuje nego što se od toga ne može najesti, pa se onda treba dva ručka praviti.

Tuzlarije


Jučer sam gledala kako prave šatore za izbjeglice u Hrvatskoj pa sam se iznenadila da imaju i tuš kabine, što je odlično, a ima i mjenjačnica. Bio je i prilog kako neke izbjeglice, kad se već dočepaju Austrije pa hoće dalje prema Njemačkoj, plaćaju taksi oko 3000 eura. Neki nose dosta novaca pa su na meti kriminalaca, a ne mora značiti da su bogataši nego su mnogi krenuli na put bez namjere da se ikada vrate i prodavali su sve što su mogli.

Tuzlarije


Svašta se pročita u toku dana pa tako jučer čitam da ako ružno sanjate i odmah pogledate u prozor, sve ćete zaboraviti. Ma nema, a inače ti što pišu članke tog tipa, kao da pišu za one koji žive pored mora, na prelijepim planinama, sa pogledima od kojih zastaje dah. Moj pogled kroz prozor iz spavaće, pod uslovom da nema ništa na štriku na balkonu, je za stravu saljevati. Vidim tuđe prozore i kontejnere. Da sam bila vrijedna gledala bih kacu s kiselim kupusom. Sva sreća pa s druge strane imam pogled na ulicu, pa noću, ako ne mogu spavati, mogu da brojim automobile ako mi ne ide s ovcama. I to brojanje je lafina, ne mogu ni da brojim ni da zaspem, brojim pa ne znam gdje sam stala, pa opet brojim, a od sna ni traga ni glasa.

Pozdrav

S.M.

Porodilište - u toku protekla 24 sata rođene su ? bebe i to ? djevojčice i ? dječak

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 174 intervencija

Vatrogasci - imali su 4 intervencije

MUP TK - javni red i mir nije narušavan, prijavljeno je 11 krivičnih djela, dogodilo se 5 saobraćajnih nesreća

Darivanje krvi - U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, dana 02.11.2015. godine krv su darovala 23 davaoca.

OSTALE VIJESTI
Sjednica u Sarajevu: Vijeće ministara BiH o stanju medijskih sloboda u BiH

Cilj opozicije nisu prijevremeni izbori, već vladavina prava: Govedarica: Raspustiti parlament RS-a

Odluka zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e: Bariša Čolak privremeni predsjedavajući umjesto Nikole Š pirića

Usluge će se i dalje pružati samo u hitnim slučajevima: Nema pomaka u pregovorima, štrajk zdravstvenih radnika se nastavlja

VIDEO: Stock se sastao s ministrom sigurnosti BiH: Generalni sekretar INTERPOL-a: BiH u samom vrhu zemalja članica

Županijski sud u Zagrebu o slučaju Agrokor: Ivici Todoriću istražni zatvor, ostali se brane sa slobode

Vlada u Madridu prijeti da će poduzeti korak bez presedana: Kataloniji danas ističe rok za izjašnjavanje o nezavisnosti

Proširuju se ovlaštenja vlasti u borbi protiv terorizma: Francuski parlament usvojio kontroverzni antiteroristički zakon

Gdje je sada Colin Kaepernick?: Od jednog čovjeka koji kleči do pokreta koji je podijelio naciju

U narednom kolu \'Plavi\' će igrati protiv Lokomotive iz Zagreba: Pobjeda Željezničara za plasman u 2. kolo omladinske Lige prvaka
Preuzeto sa portala INDEX.HR

srijeda, 18.10.2017. 22:19
Katalonska vlada odbija prijevremene izbore, a Rajoy prijeti ozbiljnije nego ikad
srijeda, 18.10.2017. 21:23
Je li danski izumitelj, koji je ubio i raskomadao švedsku novinarku, serijski ubojica?
srijeda, 18.10.2017. 20:07
Sve više Hrvata vjeruje u Europsku uniju
srijeda, 18.10.2017. 18:45
Svjetski židovski kongres pokreće međunarodnu kampanju zbog ustašluka u Hrvatskoj
srijeda, 18.10.2017. 18:45
Predsjednica pozvala Putina u Hrvatsku, predstavila mu Inicijativu tri mora
srijeda, 18.10.2017. 18:08
"Hrabri" Trump se povukao pred dogovorom senatora oko Obamacarea