TUZLARIJE - TUZLA DANAS

24.11.2015.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Dan prije državnih praznika obično je puno aktivnosti, da se sve završi prije neradnog dana. Osim aktivnosti lokalne i kantonalne vlasti vezanih za svečane sjednice, polaganje cvijeća i slično, najavljene su izložbe, promocija diplomanata i magistara, otvorenje Dnevnog centra za zdravo starenje u sklopu JU Dom penzionera Tuzla, tako da će pomalo u sjeni ostati manifestacija pod nazivom Pjesničkom riječju "Stop nasilju nad ženama". Ove godine se održava drugi put i organizatori se nadaju da će preći u tradiciju, riječ je o blogu na kojem je preko 270 radova pjesnika iz cijele regije. Svaka borba protiv nasilja je dobra i pohvalna jer sve je bolje osim pasivnosti i zatvaranja očiju pred nečim što se dešava oko nas. I neki muškarci su žrtve nasilja ali su žene češće žrtve jer su i fizički nježnije, i slabije se snalaze kada je odbrana u pitanju.

Tuzlarije


Bilo im to drago ili ne, mnogi dječaci se kroz igru i tuku, steknu neko iskustvo, vježbaju borilačke sportove, a kod djevojčica i žena je toga dosta manje, neke nisu nikada nikoga udarile pa na prvi udarac reaguju skupljanjem tijela a ne odbranom.

Gledala sam tehnike odbrane žena, izgledaju vrlo dobro i efikasno ali pitanje je koliko bi se žena onako dobro snašlo. Jasno je da je stvar vještine a ne snage ali meni je teško zamisliti da bih eto ja mogla nekog muškarca pretući. Jedino ako nije neki iz super-lake kategorije. Nije loše šta znati, a nadam se da neće ni jednoj zatrebati.

Tuzlarije


Između čitanja što se mora pročitam što šta zabavnog sadržaja pa sam tako čitala o cijenama kod nas i u inostranstvu, i to cijena ponude u kafićima i restoranima. Dovoljno je pogledati samo prosječne cijene večere u inostranstvu pa da nam više nije čudno što svako sebi plaća. Znamo se mi ovdje tome čuditi, kao kod nas platiti nekome nešto, kafu, piće, kolač, nije ništa, uglavnom se ne gleda na to puno, mada ima i onih koji kad vide kelnera već imaju razrađenu taktiku da ne plate. Međutim, pitanje je koliko "široka ruka” ima veze sa cijenama. Nećemo o škrticama, jer to je posebna kategorina ljudi koja se teško odvaja od novca i kada ga ima i previše.

Tuzlarije


Što se tiče vremena, hladno je, bilo je i padanja snijega. Neki dan kada je pao snijeg mnogi su ostali bez struje, ko je imao baterijsku svjetiljku dobro je, neki našli i svijeće, a bilo je i onih koji su sjedili u mraku jer tako je to kod nas, kad zatreba ne može se ništa naći. Džaba smo u ratu pričali kako ćemo napraviti zalihe svega i svačega. I u nekim dijelovima Hrvatske su imali velike probleme, neka mjesta nemaju struju jer su stabla padala preko dalekovoda pa su pričali o mogućnosti postavljanja podzemnih kablova. Dugoročno se više to isplati nego klasični dalekovodi, pa eto, možda i kod nas šta slično nekad bude, a do tada lokalne ptice mogu biti rahat, dok toga će ili izumrijeti ili evoluirati u neka viša bića.

Tuzlarije


U svijetu dan protiče u znaku vijesti da su turski lovci srušili ruski vojni avion tvrdeći da je povrijedio tursku teritoriju. Naravno, Rusi to negiraju, a prva Putinova reakcija je bila: "Zabili su nam nož u leđa, zar Turska želi da NATO služi ISIS-u".

Pozdrav

S.M.

Porodilište - u toku protekla 24 sata rođene su 4 bebe i to 4 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 159 intervencija

Vatrogasci - imali su 3 intervencije

MUP TK - javni red i mir nije narušavan, prijavljeno je 7 krivičnih djela, dogodilo se 5 saobraćajnih nesreća

Darivanje krvi - U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, dana 24.11.2015. godine krv je darovalo 79 davaoca.
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Sa 20 glasova \'za\': Smijenjena Vlada Kantona Sarajevo

Vlada HNK-a izglasala početak pregovora 4. travnja: Š trajk doktora medicine i stomatologije HNK-a zaleđen do daljnjeg

VIDEO: Datuma se prisjetili bivši zatvorenici HVO-a i ARBiH: U Mostaru odvojeni programi na godišnjicu raspuštanja logora

Komšić: Zbog Čovića neću povući kandidaturu: SDP odbio prijedlog ujedinjenja ljevice po DF-ovim uslovima

Hrvatskoj i dalje prijete poplave: Rekordan vodostaj Save kod Jasenovca

Predstavio plan za borbu protiv zavisnosti od opioida: Trump zatražio smrtnu kaznu za dilere droge

Na sastanku u Helsinkiju o sigurnosnim pitanjima: Predstavnici Sjeverne i Južne Koreje na razgovorima u Finskoj

Ruski predsjednik odbacio optužbe: Macron razgovarao s Putinom o Siriji i trovanju Skripala

Saglasnost oko najvećeg dijela sporazuma: Velika Britanija i EU postigli dogovor o tranzicijskom periodu

Irak 15 godina nakon američke invazije: Daleko od obećane zemlje
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 60 minuta
Istraživanje: Djeca migrantskih korijena su lošija u školi
Objavljeno prije sat vremena
Europska unija i NATO još jednom podržali Britaniju oko napada nervnim otrovom
Objavljeno prije 2 sata
Merkel čestitala Putinu, očekuje nastavak dijaloga
Objavljeno prije 4 sata
EU upozorila Rusiju na nepravilnosti u izborima
Objavljeno prije 4 sata
Uberov samovozeći auto ubio ženu u SAD-u
Objavljeno prije 5 sati
Džihadista u Tunisu okružila policija pa se raznio