TUZLARIJE - TUZLA DANAS

02.12.2015.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Ministri u Vladi Tuzlanskog kantona stalno se smjenjuju ali kada je u pitanju planiranje Budžeta kao da su u pitanju isti ljudi. Već šest, možda i sedam godina, realan Budžet iznosi oko 300 miliona KM ali nerealnim zahtjevima ministarstava, zatim i stranaka u Skupštini, Budžet se nazida za 60 pa i više miliona u odnosu na iznos koji se realno može očekivati u kantonalnoj kasi.

Tuzlarije


Priča se ponavlja i ove godine. Prihodi i primici planirani su nešto više od 366 miliona KM dok su izdaci za jedan milion manji, 365 miliona. Čovjek bi pomislio baš lijepo ima i viška, a onda ide sljedeća rečenica da će taj milion biti utrošen za smanjenje deficita od prošle godine, a najbolje od svega je da je deficit oko 100 miliona KM.

Tuzlarije


I umjesto da se analiziraju prethodne godine, da se i prihodi i rashodi uvedu u realne okvire, Budžet je i dalje spisak želja umjesto da je spisak mogućeg, a rezultat je da je saldo duga iz godine u godinu sve veći. Zamislite da neko ko ima platu 500 KM i dug 200 KM, planira da troši 700 KM pa kad potroši 650 KM kaže, dobar sam, uštedio sam 50 KM, a ovamo dug mu porastao za 150 KM i sad je 350 KM. Eto tako posljednjih godina funkcioniše Budžet Tuzlanskog kantona. Kola će se slomiti kad tad ali ne preko leđa ministara, oni dolaze i odlaze.

Tuzlarije


Prođu ove informacije gotovo nezapaženo, isto kao i one vezane za PDV, kao da ljudi ne vole brojeve i puno teksta. Možda bi da ovo neko ilustruje bilo drugačije jer ne mogu da shvatim pasivnost većine kada su ove stvari u pitanju, posebno što će ovako planiranje budžeta neminovno dovesti do smanjenja plata i ko zna kakvih posljedičnih problema. U isto vrijeme sila energije se troši na rasprave o nečemu što nam nije ni iz džepa ni u džep, a ovo nam ide iz džepa pred nosom.

Tuzlarije


Naš kolega Čupo je napravio dobar prilog o našim sugrađanima koji su nastradali na današnji dan 1992. godine. Granate su ubijale ali se moralo živjeti i s granatiranjem. Kad pukne sačekas malo i ideš dalje. Gledam na video snimku onu djecu u ulazima, igraju se pa se malo sklone. Nisu ih ni roditelji mogli držati u kući bez prestanka, mada su mnogi, koji su bili mali u ratu, tako naučili da se igraju, u kući, na balkonu, u haustorima, pa nije ni čudo da mnogi i sada, kada su odrasli, vole biti u kućama.

Tuzlarije


Na današnji dan rodio se Ismet Mujezinovioć pa će tim povodom danas biti održana izložba fotografija u Ateljeu "Ismet Mujezinović", a drugi decembar ove 2015. godine je prelijep, sjedilo se u baštama restorana, a neki keleneri su radili i u majicama kratkih rukava.

Tuzlarije


Pozdrav

S.M.

Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 8 beba i to 4 djevojčice i 4 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno 205 intervencija

Vatrogasci - imali su 3 intervencije

MUP TK - javni red i mir je narušen 1 puta, prijavljeno je 7 krivičnih djela, dogodilo se 7 saobraćajnih nesreća

Darivanje krvi - U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, dana 02.12.2015. godine krv su darovala 22 davaoca.

OSTALE VIJESTI
Omogućeno stupanje na snagu izmjena nekoliko zakona: Završeno vanredno zasjedanje Doma naroda Parlamenta FBiH

Čović i Ivanić protiv: Islamska zajednica BiH i dalje ostaje bez sporazuma s državom

VIDEO: Sastali se predstavnici devet stranaka: Nije odabran model za izmjene izbornih pravila za Mostar

VIDEO: Ukupna vrijednost projekata je oko 2,8 miliona KM: Sporazumi o obnovi infrastrukture u povratničkim naseljima

Čekat će još tri i po mjeseca: Srpska lista odustala od jednostranog formiranja ZSO-a

75. godišnjica: Varšava odala poštu herojima ustanka u Varšavskom getu

Austrijski doktor u čijoj je klinici preminulo 800 djece: Asperger nije bio heroj, već saradnik nacista

Sastanak planiran u junu ove godine: Trump bi se mogao povući iz pregovora sa Kim Jong Unom

Ipak nije sve bilo onako kako zamišljamo: 12 činjenica zbog kojih ćemo prošlost gledati iz drugog ugla