TUZLARIJE - TUZLA DANAS

05.10.2015.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Onaj vic u kojem kći kaže "ne znaš ti mati kako je dijete imati" mogao bi da se primjeni i u vezi izbjegličke krize na ovu situaciju u kojoj su face iz Evropske unije pozvale premijera Turske da mu kažu šta će raditi. Nije mi Erdogan previše simatičan ali dobro im je rekao:

"Mi smo primili dva miliona Sirijaca, dok su sve zemlje Europske unije prihvatile znate koliko? Negdje između 200.000 i 250.000 sirijskih izbjeglica. I oni nas savjetuju: znate li što kažu? Kažu, neka ostanu kod vas... nemojte ih slučajno nama slati... Drugi, ipak, kažu da izbjegličkih kampova poput turskih nema nigdje na svijetu, te da su oni primjer drugima. Mi vodimo politiku otvorenih vrata prema izbjeglicama i to ćemo nastaviti raditi. A ja pitam Europu: zar u povelji o ljudskim pravima ne piše ništa o izbjeglicama?".

Tuzlarije


O izbjeglicama se nije ni pričalo dok nisu počele da stižu u Evropu. Izbjeglički val Sirijaca pokrenut je još 2011. kada je na krilima "Arapskog proljeća" počeo unutrašnji sukob i u Siriji. Prvo su se ljudi preseljavali unutar Sirije a onda su krenuli i u susjedne zemlje. Kada Evropljani pričaju o 800 hiljada izbjeglica to zvuči puno ali toliko ih je i u malom Libanonu. Milion i po Afganistanaca izbjeglo je u Pakistan.

Tuzlarije


Evropskim političarima izbjeglice nisu bile ni na kraj pameti ali kako dođoše do zemalja EU o njima sada slušamo po cijeli dan. I dobro je da slušamo, konačno, višegodišnji problem će možda i početi da se rješava. Po riječima političkih analitičara malo je ko i svjestan obimnosti problema i do čega sve može da dovede.

Tuzlarije


Što se tiče Tuzle, školarci, a i studenti, danas nemaju nastavu. Dan je učitelja, a to se kod nas posebno obilježava. Ma sve mi se čini da se to nije prije obilježavalo, zapamtila bih ja dan kad se ne ide u školu. A tek koje sad traume imam što sam išla u školu i za vjerske praznike. Stvarno nema smisla, osim raspusta, subote, nedjelje i državnih praznika, ne mogu se sjetiti drugih plandovanja.

Tuzlarije


Za izostanak iz škole knjiga "Narodni ljekar” mi je bila glavna, tu sam "kupila” simptome ali nije uvijek pomagalo. Tako je to sa roditeljima koji priznaju samo temperature iznad 40 stepeni. I oni što su naočare nosili, malo malo pa šire zjenice, pa ko ne vide, ne pišu ništa, jesu mi vala išli na živce. Da ja skratim, sretan Dan učitelja (iako su 99% učiteljice) svima koji imaju način i motiv da prenose znanje, da djecu koja satima borave u školi nešto i nauče. Kako je lijepo kada su roditelji, a i dijete zadovoljni sa učiteljicom. Meni su učiteljice bile kao neka viša bića koja sam posebno cijenila. Puno je toga poboljšano, uvedeno, ukinuto, a mislim da bi bilo dobro da se ponovo nose školske kecelje i ustaje kada ulaze učitelji, nastavnici i profesori (sada je kako gdje i kako kad).

Tuzlarije


Sinoć se kiša lijepo ispadala, padala je malo i danas ali je temperatura dosta visoka.

Ugodan vam ostatak dana

S.M.

Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 12 beba, 5 djevojčica i 7 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 217 intervencija

Vatrogasci - imali su 5 intervencija

MUP TK - javni red i mir je narušen 1 puta, prijavljena su 4 krivična djela, dogodilo se 11 saobraćajnih nesreća

Darivanje krvi - U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, dana 06.10.2015. godine krv je darovalo 76 davaoca.

OSTALE VIJESTI
Predsjedavajući Predsjedništva BiH za HRT: Čović: Treći entitet realna mogućnost

Prijevremeni izbori za načelnika Općine Glamoč: Do 15 sati glasalo 1.419 birača ili 34,69 posto

Kozlić i Omerović na \'Krugu 99\': Haški tribunal ostvario svoju misiju i većinu ciljeva

Baza operacija seli se na Kamberović polje: Nastavljena potraga za Aldinom Mulićem

\'Odsustvo iskrene želje bh. lidera\': Fajon: Nedostatak dogovora unutar BiH usporava put ka EU

U Sarajevu skup protivljenja Trumpovoj odluci: \'Zemlja Palestinaca ne može se nikome poklanjati\'

Program započet 2007., a zatvoren 2012. godine : Pentagon potrošio 20 miliona dolara na istraživanje UFO-a

45 ranjenih: U samoubilačkom napadu na crkvu u Pakistanu najmanje osam žrtava

VIDEO: U Australiji prikupljao sredstva za režim u Pyongyangu: Sjevernokorejski agent optužen za pokušaj prodaje dijelova rakete

FOTO: Predmeti prikupljani od kolekcionara i prijatelja: Muzej \'Zagreb 80-ih\' prikazuje život porodica u bivšoj Jugoslaviji
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije sat vremena
Trumpova administracija zabranila neke riječi u zdravstvenim agencijama
Objavljeno prije 2 sata
FOTO, VIDEO Kalifornija danima gori, bogataši nemoćno gledaju kako im se požar približava kućama
Objavljeno prije 2 sata
Zbog baby monitora blokirana cijela ulica u Njemačkoj
Objavljeno prije 3 sata
VIDEO Tropska oluja poharala Filipine, najmanje 26 mrtvih i 23 nestalih
Objavljeno prije 3 sata
Nigerijac na tržnici u Gabonu nasrnuo nožem na dva danska novinara, vikao "Allahu Akbar"
Objavljeno prije 3 sata
Najmanje 8 mrtvih u samoubilačkom napadu na crkvu u Pakistanu