TUZLARIJE - TUZLA DANAS

01.06.2016.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Prošetala sam se dijelom grada oko Skvera. Prvo da vidim kako izgleda Gradska ulica, a onda i da pogledam lokaciju gdje se nekad, prema opisu čitaoca, nalazila kuća o kojoj smo danas pisali u rubrici "Stare slike pričaju".

Tuzlarije


Što se tiče Gradske ulice izgleda mi znatno šira, čudim se da još niko ne sjedi na onoj klupi. Iako oblik klupe liči na sedmicu u logu RTV 7, mene je na prvi pogled asocirala na spomenik u Podgori. Što bi rekli "niđe veze" ali to mi je bila prva misao u glavi kad sam vidjela klupu.

Tuzlarije


Vjerovatno će kad počne mjesec ramazana tu sjediti oni koji će čekati kod Hukića vruće lepine.

Na Skveru je cvijećem ispisano "Sloboda Tuzla", a najbolje bi bilo kad bi to neko pomoću drona slikao jer ovako nije lako.

Tuzlarije


Kuća o kojoj smo pisali, a u kojoj je kratko bio Dječiji dispanzer, vjerovatno je srušena. Kad sam već bila u Kojšinu slikala sam zgradu u kojoj je također bio dječiji dispanzer. Čitalac je napisao da je riječ o lokaciji koja se zove Podjanusa pa da vam pravo kažem nikad ranije nisam čula za taj naziv. Valjda mora neko naš da živi negdje ili spominje neki dio grada pa da nam se urežu u sjećanja i nazivi koji se više ne koriste pa i naselja kojih nema.

Tuzlarije


Evo slika gdje sam hodala, pa gdje ja tu i vi. Slikala sam i jedan grafit. Kad je neko zaljubljen malo mu se kroz prste gleda i kad uništava javnu i privatnu imovinu. Piše "To što te volim NMG da preobolim", ovdje je najzanimljivija skraćenica. Zbog sina sam "pohvatala" mnoge jer kod njega SMS poruke nema bez skraćenica, kao i kod mladih inače. Nisu to skraćenice koje su uobičajene, koje možemo naći i u udžbenicima nego neke nove kojima skraćuju sve što mogu.

Tuzlarije


Što se tiče mladih ljudi, roditelja, primijetila sam još nešto. Iako se u prošlom sistemu nije puno pričalo o vjeri, vjernici pa i oni koji to nisu bili, obilježavali su vjerske praznike, a bilo je i uobičajeno da se djeci imena daju u skladu sa vjerskom pripadnosti.

Tuzlarije


U ratu i nakon rata nikad se više nije pričalo o vjeri i naciji. Postalo se s tim opsjednuto, o tome se stalno po medijima, u običnim razgovorima, jednostavno nekad nismo ni svjesni koliko o tome pričamo (i ja pišem) pa je bilo za očekivati da će podjela sa imenima biti još više izražena ali se desilo obrnuto. Masovno se daju imena koja su u neku ruku univerzalna.

Tuzlarije


Pošto sam često na dječijim igralištima primijetila sam da se najviše čuju imena: Hana, Hena, Ajlin, Ema, Ena, Lana, Lena, Una, Uma, zatim Emili, Emi, Ela i sl. Uglavnom je riječ o kratkim imenima koja se lako pamte. Moguće je da mladi misle da će se kad tad hvatati inostranstva pa da im djeci lakše pamte imena. Uglavnom, meni se čini da imamo talas potpuno novih imena na ovom području.

Pozdrav

S.M.

Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 12 beba, 9 djevojčica i 3 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljene su 174 intervencije

Vatrogasci - imali su 3 intervencije

MUP TK - javni red i mir je narušen 1 puta, prijavljeno je 5 krivičnih djela, zabilježeno je 11 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 01.06.2016. godine krv je darovao 41 davaoc.

OSTALE VIJESTI
VIDEO: Predsjednici HDZ-a Hrvatske i BiH sastali se u Zagrebu: Čović i Plenković o Izbornom zakonu BiH i federalizaciji

VIDEO: Ima li nafte u BiH?: Predstavnici Shella u ponedjeljak u Vladi FBiH

VIDEO: Bez velikih optužnica i istražnih radnji: Ima li političkog utjecaja na rad pravosudnih organa?

VIDEO: O rekordima u bh. plivanju Muhamed Varešanović: F+ predstavlja višestruku prvakinju BiH Eminu Pašukan

VIDEO: Direktor Agencije za razvoj Tešanj u F+: Ismar Alagić o projektima podrške Češke razvojne agencije

Održani lokalni izbori: U većini općina na Kosovu ide se u drugi krug glasanja

Predsjednički izbori: Slovenija: Pahor i Š arec idu u drugi krug

Astronomsko čudo koje se dešava 22. oktobra i 22. februara: Sunce obasjalo kip faraona Ramzesa II

VIDEO: U finalu bolji od Ričardasa Berankisa: Džumhuru titula u Moskvi i novi ranking karijere

12. kolo Premijer lige Bosne i Hercegovine: Ubiparip u debiju donio pobjedu Željezničaru u Gabeli