TUZLARIJE - TUZLA DANAS

15.06.2016.
Servisne informacije
...i malo tuzlarija
Na jednoj od zgradica pored Pivnice mijenjaju krov. Nakon 10 godina malobrojni stanatri su sakupili 8000 KM koliko je košta ova investicija. Dobar primjer koliko je potrebno vremena za veće, često prijeko potrebne intervencije u zgradama u kojima su nakon privatizacije stanova, stanari postali vlasnici i zajedničkig prostorija, krova, podruma i svega ostalog. Na krovu je počelo i drveće da rase, grede trule, godinam je prokišnjavalo, ali da nisu uspjeli zadnjih 10 godina odvajati ne bi se ni mijenjalo.

Već odavno je jasno da provatizacija stanova na način koji se uradio kod nas nakon rata ima niz manjkavosti, problemi sa održavanjem zajedničkih dijelova su evidentni i još je dobro dok ne neko ne nastrada.

Tuzlarije
Onu koji planitaju kupovinu stana, najbolje da odmah kupe u novoj zgradi, jer će tu razliku u cijeni već nadoknaditi kroz renoviranje i kasnije potrebno ulaganje u zajedničke prostorije.

Tuzlarije


Svake godine, nekako u isto vrijeme, a posebno kada ima kiše svaki dan, počinje prodaja gljiva. Prodaju se na raznim mjestima, pored puta, na ulici, na pijaci, nema gdje ih nema. Koliko ih uberu toliko i prodaju. Mnogi vole gljive. Kaže žena na pijaci koja ih prodaje, da se kod nje koji kupe dolaze opet. To joj je “reklamni slogan” da su njen gljive sigurne i da su živi i zdravi njeni kupci. Od svih koji kupuju u jedu, da se samo jedan otruje, ozbiljno razboli dovoljno je da se u čovjeku uvuće bojazan, ali ne, oni koji kupuju kupuju koji ne i ne pomišljaju.

Ne sjećam se da je kad prošla godina bez vijesti o trovanju gljivama. Valjda ove godine bude bolje.

Tuzlarije


Na ovoj slici, pored bitika neobičnog imena, vidi se i nekadašnja Građevisnka škola. Tačnije i sada je tu Građevinska ali i Rudarska. To dovoljno govori koliko je manje djece nego prije, da su nekadašnje dvije srednje škole sa dodatnim smjerovima smještene u jednu zgradu.

Tuzlarije


Djece nema, ali zato imamo automobila. Gužve su na ulicama na parkinzima, pogledajte jedan od parkinga (iza Jupitera) na kojem se vidi kako je to sve puno.

Tuzlarije
Miladije


Vrijeme je za sada sunčano, a kako će biti ptice znaju. Zadnjih par dana me krenulo, svaki pokisnem pa bar malo. Ma ne mogu vala ni kišobran stalno nositi. Ne slaže mi se kišobran sa sandalama.
U Miladijama mijenjaju sijalice ulične rasvjete. Hvala Bogu, meni je Tuzla noću premračna. I gdje svaka sijalica radi mračno. Kad već imaju solarne lampe koje svijet stavlja pored vikendica ili gdje hoće, koje se u toku dana pune a noću dobro svjetle, vjerovatno tako nešto ima i za značajniju primjenu. Samo što se onda javlja problem što se nekome uzima tržište pa neka se ima posla a nema veze što košta i što je neučinkovito.

Pozdrav

S.M.
OSTALE VIJESTI
Reakcije na usvajanje Rezolucije o vojnoj neutralnosti RS-a: Vanjska politika u isključivoj nadležnosti državnih institucija

Cilj opozicije nisu prijevremeni izbori, već vladavina prava: Govedarica: Raspustiti parlament RS-a

Odluka zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e: Bariša Čolak privremeni predsjedavajući umjesto Nikole Š pirića

Usluge će se i dalje pružati samo u hitnim slučajevima: Nema pomaka u pregovorima, štrajk zdravstvenih radnika se nastavlja

VIDEO: Stock se sastao s ministrom sigurnosti BiH: Generalni sekretar INTERPOL-a: BiH u samom vrhu zemalja članica

Županijski sud u Zagrebu o slučaju Agrokor: Ivici Todoriću istražni zatvor, ostali se brane sa slobode

Proširuju se ovlaštenja vlasti u borbi protiv terorizma: Francuski parlament usvojio kontroverzni antiteroristički zakon

Gdje je sada Colin Kaepernick?: Od jednog čovjeka koji kleči do pokreta koji je podijelio naciju

U narednom kolu \'Plavi\' će igrati protiv Lokomotive iz Zagreba: Pobjeda Željezničara za plasman u 2. kolo omladinske Lige prvaka

Igrane utakmice nogometne Lige prvaka u grupama A, B, C i D: Džeko postigao dva gola, Pjanić strijelac za Juventus
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 9 sati
Katalonska vlada odbija prijevremene izbore, a Rajoy prijeti ozbiljnije nego ikad
srijeda, 18.10.2017. 21:23
Je li danski izumitelj, koji je ubio i raskomadao švedsku novinarku, serijski ubojica?
srijeda, 18.10.2017. 20:07
Sve više Hrvata vjeruje u Europsku uniju
srijeda, 18.10.2017. 18:45
Predsjednica pozvala Putina u Hrvatsku, predstavila mu Inicijativu tri mora
srijeda, 18.10.2017. 18:08
"Hrabri" Trump se povukao pred dogovorom senatora oko Obamacarea
srijeda, 18.10.2017. 17:43
Europska komisija izdvaja 120 milijuna eura za bolju zaštitu javnog prostora od terorista