TUZLARIJE - TUZLA DANAS

15.06.2016.
Servisne informacije
...i malo tuzlarija
Na jednoj od zgradica pored Pivnice mijenjaju krov. Nakon 10 godina malobrojni stanatri su sakupili 8000 KM koliko je košta ova investicija. Dobar primjer koliko je potrebno vremena za veće, često prijeko potrebne intervencije u zgradama u kojima su nakon privatizacije stanova, stanari postali vlasnici i zajedničkig prostorija, krova, podruma i svega ostalog. Na krovu je počelo i drveće da rase, grede trule, godinam je prokišnjavalo, ali da nisu uspjeli zadnjih 10 godina odvajati ne bi se ni mijenjalo.

Već odavno je jasno da provatizacija stanova na način koji se uradio kod nas nakon rata ima niz manjkavosti, problemi sa održavanjem zajedničkih dijelova su evidentni i još je dobro dok ne neko ne nastrada.

Tuzlarije
Onu koji planitaju kupovinu stana, najbolje da odmah kupe u novoj zgradi, jer će tu razliku u cijeni već nadoknaditi kroz renoviranje i kasnije potrebno ulaganje u zajedničke prostorije.

Tuzlarije


Svake godine, nekako u isto vrijeme, a posebno kada ima kiše svaki dan, počinje prodaja gljiva. Prodaju se na raznim mjestima, pored puta, na ulici, na pijaci, nema gdje ih nema. Koliko ih uberu toliko i prodaju. Mnogi vole gljive. Kaže žena na pijaci koja ih prodaje, da se kod nje koji kupe dolaze opet. To joj je “reklamni slogan” da su njen gljive sigurne i da su živi i zdravi njeni kupci. Od svih koji kupuju u jedu, da se samo jedan otruje, ozbiljno razboli dovoljno je da se u čovjeku uvuće bojazan, ali ne, oni koji kupuju kupuju koji ne i ne pomišljaju.

Ne sjećam se da je kad prošla godina bez vijesti o trovanju gljivama. Valjda ove godine bude bolje.

Tuzlarije


Na ovoj slici, pored bitika neobičnog imena, vidi se i nekadašnja Građevisnka škola. Tačnije i sada je tu Građevinska ali i Rudarska. To dovoljno govori koliko je manje djece nego prije, da su nekadašnje dvije srednje škole sa dodatnim smjerovima smještene u jednu zgradu.

Tuzlarije


Djece nema, ali zato imamo automobila. Gužve su na ulicama na parkinzima, pogledajte jedan od parkinga (iza Jupitera) na kojem se vidi kako je to sve puno.

Tuzlarije
Miladije


Vrijeme je za sada sunčano, a kako će biti ptice znaju. Zadnjih par dana me krenulo, svaki pokisnem pa bar malo. Ma ne mogu vala ni kišobran stalno nositi. Ne slaže mi se kišobran sa sandalama.
U Miladijama mijenjaju sijalice ulične rasvjete. Hvala Bogu, meni je Tuzla noću premračna. I gdje svaka sijalica radi mračno. Kad već imaju solarne lampe koje svijet stavlja pored vikendica ili gdje hoće, koje se u toku dana pune a noću dobro svjetle, vjerovatno tako nešto ima i za značajniju primjenu. Samo što se onda javlja problem što se nekome uzima tržište pa neka se ima posla a nema veze što košta i što je neučinkovito.

Pozdrav

S.M.

OSTALE VIJESTI
VIDEO: Održana vanredna sjednica: Skupština USK-a odustala od kredita, bolnici novac iz budžeta

VIDEO: Pilot projekt matrica: Reformski pristup u prevenciji nasilja u KS-u

VIDEO: U F+ Snježana Kordić i Halid Bulić: Bogato jezičko naslijeđe okosnica bh. kulturne raznolikosti

VIDEO: Pozvali Ambasadu SAD-a, OSCE i EK da se uključe: SDP, SBB i DF o Mostaru: Izbori se moraju održati

VIDEO: \'E-građanin\' čekanja pred šalterima poslao u historiju: Digitalizirana javna uprava u Hrvatskoj olakšala život građanima

VIDEO: Posjeta BiH planiran za srijedu: Juncker u Skoplju: Primjetan ozbiljan napredak Makedonije

Toader tražio smjenu glavne tužiteljke za korupciju: Demonstranti širom Rumunije traže ostavku ministra pravde

Kancelarka mu nudi da sam pokrene promjene koje želi : Merkel će svog najvećeg kritičara postaviti za ministra u vladi

VIDEO: Četvrto kolo kvalifikacija za SP u Kini: Košarkaši BiH poraženi od Rusije 70:53

Podijeljene 102 medalje, najuspješnija Norveška sa 39: Završene Zimske olimpijske igre u Pjongčangu