TUZLARIJE - TUZLA DANAS

15.06.2016.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Na jednoj od zgradica pored Pivnice mijenjaju krov. Nakon 10 godina malobrojni stanari su sakupili 8.000 KM, koliko ih košta ova investicija. Dobar primjer koliko je potrebno vremena za veće, često prijeko potrebne intervencije u zgradama, u kojima su nakon privatizacije stanova, stanari postali vlasnici i zajedničkih prostorija, krova, podruma i svega ostalog. Na krovu je počelo i drveće da raste, grede trule, godinama je prokišnjavalo ali da nisu uspjeli prikupiti novac prokišnjavalo bi dalje. Zgrada je njihova pa je i problem samo njihov.

Već odavno je jasno da privatizacija stanova na način koji je urađena kod nas nakon rata, ima niz manjkavosti, problemi sa održavanjem zajedničkih dijelova su evidentni i još je dobro dok neko ne nastrada.

Oni koji planiraju kupovinu stana najbolje je da ga odmah kupe u novoj zgradi jer će tu razliku u cijeni već dostići kroz renoviranje i kasnije kroz ulaganje u održavanje zajedničkih dijelova zgrade.

Tuzlarije


Svake godine, nekako u isto vrijeme, a posebno kada ima kiše svaki dan, počinje prodaja gljiva. Prodaju ih na raznim mjestima, pored puta, na ulici, na pijaci, nema gdje ih nema. Koliko ih uberu toliko i prodaju. Mnogi vole gljive. Kaže žena na pijaci, koja ih prodaje, da oni koji kupe kod nje dolaze opet. To joj je "reklamni slogan" da su njene gljive sigurne i da su njeni kupci živi i zdravi. Od svih koji kupuju u jedu gljive, da se samo jedan otruje, ozbiljno razboli, dovoljno je da se u čovjeka uvuče bojazan, ali ne, oni koji kupuju kupuju, ostali i ne pomišljaju.
Ne sjećam se da je kad prošla godina bez vijesti o trovanju gljivama. Valjda ove godine bude bolje.

Tuzlarije


Na ovoj slici, pored butika neobičnog imena vidi se i dio zgrade nekadašnje Građevinske škole. Tačnije, i sada je tu Građevinska ali je i Rudarska. To dovoljno govori koliko je manje djece nego prije, da su nekadašnje dvije srednje škole sa dodatnim smjerovima smještene u jednu zgradu.

Tuzlarije


Djece nema ali zato imamo automobila. Gužve su na ulicama, na parkinzima, pogledajte jedan od parkinga (iza Jupitera) na kojem se vidi kako je to sve puno.

Tuzlarije
Miladije


Vrijeme je za sada sunčano, a kako će biti poslije ptice znaju. Zadnjih par dana me krenulo, svaki dan pokisnem pa bar malo. Ma ne mogu vala ni kišobran stalno nositi. Ne slaže mi se sa sandalama.

U Miladijama mijenjaju sijalice ulične rasvjete, hvala Bogu. Meni je Tuzla noću premračna. I gdje svaka sijalica radi vidljivost nije neka.

Pozdrav

S.M.

Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 20 beba, 8 djevojčica i 12 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljena je 151 intervencija

Vatrogasci - imali su 2 intervencije

MUP TK - javni red i mir je narušen 2 puta, prijavljeno je 6 krivičnih djela, zabilježene su 4 saobraćajne nezgode

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 14.06.2016. godine krv sue darovala 44 davaoca.

OSTALE VIJESTI
VIDEO: \'Objektivni razlozi\': Odgođena sutrašnja sjednica Doma naroda, nastavak 17. aprila

Završena sjednica Predstavničkog doma PSBiH: Podržano povećanje plata za vojnike

Izvještaj EBRD-a prezentovan u Sarajevu: Stopa rasta u BiH tri posto

Ivanić za Tanjug: \'Izetbegović će biti još tvrđi po pitanju granice sa Srbijom\'

VIDEO: Posjetili pravoslavni hram: \'Noćni vukovi\' stigli u Banju Luku

Zbog bacanja suzavca policija privela sedam poslanika: Skupština Kosova usvojila demarkaciju granice s Crnom Gorom

Uhapšen u jugozapadnoj Njemačkoj: Trener plivanja osumnjičen za seksualno zlostavljanje djevojčica

VIDEO: Organizatori očekuju da će oboriti \'Guinessov rekord\': U Zenici manifestacija \'Š arene čarape\' sa 1.589 učesnika

Obećao da će Facebook uvesti velike promjene: Zuckerberg priznao grešku u skandalu sa podacima

Uoči prijateljske utakmice s Bugarskom: Reprezentativci BiH trenirali u Razgradu