TUZLARIJE - TUZLA DANAS

18.06.2016.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Vlasti u našoj zemlji, na svim nivoima, usvojili su niz zakona, odluka, pravilnika, od kojih su mnogi dobri ali problem je u primjeni i kontroli. Takav je slučaj i sa Odlukom o komunalnom redu, koja je usvojena prije par godina na sjednici Općinskog vijeća Tuzla, a na jučerašnjoj sjednici, sada Gradskog vijeća Tuzle, vijećnici su tražili da se poštuju odluke koje su već usvojene. To je ona Odluka u kojoj se između ostalog navodi da je zabranjeno istresanje bilo čega kroz prozor pa se u odluci našla i kuhinjska krpa.
I dok se prisjećam te odluke gledam kako neki kroz prozor bacaju čitav hljeb koji se nije pojeo, da jedu ptice. Neki ga bace zavezanog u kesi, pa dok ptice otvore kesu, sačekaju kišu da ga raskvasi, prođe vremena dok ne ostane samo kesa. Neke kese završe na drveću i tako vise do neke oluje.

Tuzlarije


Na jučerašnjoj sjednici je predloženo da ukoliko vlasnici ne očiste nužda koju izvrši pas ili mačka, ukoliko to ostane ili u haustoru ili vani negdje, na trotoarima ili ulicama, da se kazne od 100 do 500 KM. Ukoliko neko domaću životinju drži na način da nije adekvatno u skladu sa Odlukom kazna ide od 500 do 7.000 KM. Slažem se, sve je super samo se pitam ko će to biti kažnjen? Na koji način će se povezati, moram otvoreni pitati, pseći ili mačji izmet sa nekim stanarom? I kad neko radi nešto što se mnogima ne sviđa, do debelog zora se ne prijavljuje komšija jer valja zajedno živjeti. Dakle, osnovno pitanje je ko će sve to kntrolisati. Ako nema "kontrolora" nema ništa ni od ove priče.

Tuzlarije


U mnogim tuzlanskim naseljima ujutro obično prvi izlaze vlasnici pasa i to da pas obavi nuždu i da se prošeta, nakon toga dolaze oni sa malom djecom koja se igraju na istom mjestu. Vjerovatno ima savjesnih vlasnika pasa ali još nisam u Tuzli vidjela da je neko počistio za svojim psom. U drugim, većim gradovima, to je već češća pojava.

Tuzlarije


Kod nas ljudi više reaguju na kontrolu, najavu kazne, nego što misle da to što rade nije u redu. Da se postavi kamera (pa da i ne radi) i kaže se da će se snimati kako se prelazi ulica, smanjio bi se broj pješaka koji prelaze gdje stignu i ne čekaju zeleno na semaforu. Isti je slučaj i sa vozačima koji usporavaju kad im neko blica da je policija u blizini, a ne što misle da se treba držati ograničenja.

Baš me zanima šta će se dalje dešavati po pitanju kazni za one koji ne poštuju Komunalni red, dabogda da bude kakve promjene.

Tuzlarije


Na jezerima je danas veselo. Zvanično počinje sezona, ulaz je besplatan, pripremili su niz sadržaja da gostima bude zanimljivo. Moram reći da sam već od tri osobe čula da su poljubili vrata kad su htjeli kupiti sezonsku kartu pa mislim da to ne bi smjelo da se dešava. Ako je radno vrijeme istaknuto neka se onda po njemu i radi ili bar da napišu broj mobitela na koji se može kontaktirati uposlenik zadužen za sezonske. Nije mala stvar odlučiti se dati 80 KM i onda još treba nekoga da loviš po jezeru da ti ih uzme.

Uživajte danas

Pozdrav

S.M.

Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 12 beba, 6 djevojčica i 6 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 214 intervencija

Vatrogasci - imali su 2 intervencije

MUP TK - javni red i mir je narušen 3 puta, prijavljeno je 5 krivičnih djela, zabilježene su 2 saobraćajne nezgode

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 17.06.2016. godine krv je darovalo 49 davaoca.
OSTALE VIJESTI
Tužilaštvo BiH donijelo naredbu za Milorada Dodika: Neće biti istrage za negiranje genocida

Konačan broj žrtava koje krije ova grobnica još nije poznat: Počela ekshumacija u rudniku Sase kod Srebrenice

Iskazali interes za saradnju u eksploataciju nafte u FBiH: Predstavnici Shella nisu došli na sastanak sa Džindićem

Prvookrivljen u slučaju Agrokor: Izdan Europski uhidbeni nalog za Ivicom Todorićem

Inicijativu je pokrenula Fondacija Tijane Jurić: U Srbiji skupljanje potpisa za doživotnu robiju za ubice djece

Izabrani senatori koji će odlučivati o Kataloniji: U četvrtak sjednica katalonskog parlamenta

Zbog emisije ugljičnog dioksida: Sve kiseliji oceani pogubno utječu na oceanske ekosustave

FOTO: Iz perspektive Kristine Makeeve: Kako jesen izgleda širom svijeta

I zvanično na 31. mjestu: Džumhuru novi ranking karijere

U izboru FIFA-e: Cristiano Ronaldo ponovo izabran za najboljeg fudbalera svijeta
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 4 sata
Francuski aktivisti ponudili utočište katalonskoj vladi
Objavljeno prije 5 sati
Za iskorjenjivanje dječjih brakova u Africi trebat će 100 godina
Objavljeno prije 5 sati
Najveći gradovi svijeta do 2030. godine žele potpuno zaustaviti ispuštanje štetnog ugljikova dioksida
Objavljeno prije 6 sati
Direktor Googlea: Opstanak našeg društva je ugrožen zbog kiber-prijetnji
Objavljeno prije 7 sati
Tisuće Židova u Izraelu prosvjedovalo protiv obveznog vojnog roka
Objavljeno prije 8 sati
CNN: Budućnost Kine? Dominacija putem sile