TUZLARIJE - TUZLA DANAS

19.06.2016.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Ništa ne valja vrijeme, od jutros kiša pada. Dobro je da je bar juče, kada je zvanično počela sezona kupanja na Panonici, bilo sunčano.

Tuzlarije


Godišnji odmori uveliko su krenuli ali ako se ode negdje na sedam dana, to je uspjeh. Govorim o porodicama koje su sa nekim prosječnim primanjima, u kojima dvoje radi. Neki biraju skuplja odmarališta pa poslije cijelu godinu otplaćuju ljetovanje. I baš dok sam o tome razmišljala na Aljazeeri je bila emisija o nekadašnjim ljetovanjima, govorili su o radničkim odmaralištima. Uglavnom se išlo na more, a i planine su bile posjećene. Mogućnost da se radnici pošalju dosta povoljno 15 dana na more, jedna je od boljih strana socijalizma.

Tuzlarije


Na snimcima iz pedesetih godina prošlog vijeka vidjeli su se kolektivni smještaji, i po 20 soba na spratu sa jednim ili dva kupatila ali poslije se to sve dosta poboljšalo pa su bolja preduzeća najčešće zakupljivala apartmane u privatnim kućama, a hrana je bila obezbjeđena u nekom od restorana ili hotela. Neki su imali i svoja odmarališta sa hotelskom uslugom, bungalove, kampove i slično. Zanimljivo mi je bilo gledati puno svijeta na plaži od kojih samo rijetki imaju suncobrane, uglavnom peškire, neko dušek, i za djecu kantice za pjesak, šlauf. Mnogi se nisu ni mazali kremama za sunčanje.

Tuzlarije


Zanimljivo mi je bilo to poređenje kako je sada i kako je bilo nekad, a najgore je što se čini da su ljudi sada mnogo više smrknuti, zabrinuti i opterećeni problemima. Nadam se da mi se to samo čini jer je vjerovatnije da se problemi uvijek imaju, sa raznim teškoćam se u toku života susrećemo samo je do čovjeka kako će se snaći u svemu.

Tuzlarije


Ovih dana piše se i o britanskoj zastupnici Jo Cox koja je preminula u petak usljed povreda. Pokušala je da razdvoji muškarce koji su se tukli pa joj je jedan prvo nanio povrede nožem, a onda i pucao. Nesretna žena je preminula, imala je 42 godine. Inače je poznata po svom zalaganju za ugrožene, manje skupine, zalagala se primanje izbjeglica iz Sirije. Dolazila je i u našu zemlju, a po žrtvi genocida u Srebrenici prvom djetetu dala je ime Lejla. Baš je žalosno da pametna, dobra i humana soba završi tako tragično. Nastradala je ni kriva ni dužna, cijela njena porodica je unesrećena zbog jedne neonacističke budale. Valjda će kazna biti adekvatna.

Pozdrav

S.M.

Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 15 beba, 9 djevojčica i 6 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 208 intervencija

Vatrogasci - imali su 4 intervencije

MUP TK - javni red i mir je narušen 2 puta, prijavljena su 3 krivična djela, zabilježene su 4 saobraćajne nezgode

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 17.06.2016. godine krv je darovalo 49 davaoca.
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Sastanak ministara vanjskih poslova Z. Balkana u Sarajevu: Potvrđena posvećenost jačoj regionalnoj saradnji

VIDEO: Ljekarska komora traži angažman nadležnih institucija: Nekontrolisani rad stranih ljekara u FBiH

VIDEO: Sjednica Predsjedništva stranke: Kukić i Džihanić isključeni iz SDA, Zukić će biti razriješen

Uposlenici tuzlanske administracije osudili Čovićeve izjave: \'Trebamo li preseliti u Grude da budemo Hrvati koji mogu birati\'

Posljednja rotacija za ovaj mandatni period: Izetbegović od subote predsjedavajući Predsjedništva BiH

Politička kriza nakon ubistva novinara: Slovačka: Desetine hiljada demonstranata traže nove izbore

Ne jenjavaju međusobne optužbe zbog ubistva ruskog agenta: Johnson tvrdi da je Putin lično naredio napad nervnim agensom

Kancelarka uzvratila ministru Seehoferu: Merkel: Muslimani su dio Njemačke, kao i njihova religija

Dekorisana sa 5.500 Swarovski kristala: Izložena najskuplja čokolada na svijetu

VIDEO: Obavljen žrijeb četvrtfinala Lige prvaka: Najzadovoljniji žrijebom su Barcelona i Bayern