TUZLARIJE - TUZLA DANAS

23.06.2016.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Za Veliku Britaniju, ali i Evropsku uniju, danas je važan dan, u toku je referendum na kojem odlučuju da li će ostati u Evropskoj uniji. I oni koji su zagovornici izlaska, a i ostanka, vodili su kažu vrlo prljavu kampanju ali i dalje je puno onih koji nisu sigurni šta bi.

Tuzlarije


Mi nismo ni blizu ulaska, a Evropska unija postaje sve nestabilnija. Bili su na pragu potpunog brisanja unutrašnjih granica ali im se petljanje u "arapsko proljeće" vratilo kao bumerang. Izbjeglička kriza ojačala je desne snage, a na nekim unutrašnjim granicama osvanula je čak i bodljikava žica. Mi možemo samo da gledamo i pitamo se kuda ide ovaj svijet? Ako ode tako ekonomski jaka zemlja iz EU, upitna je i njena budućnost. Situacija nije za šalu ali možda bi mogli nas primiti umjesto Velike Britanije, taman su kod nas Bošnjaci, Hrvati i Srbi da zamijene Engleze, Irce i Škote. Inače, ako Engleska ode iz EU pitanje je šta će uraditi Škotska.

Tuzlarije
Školica


Gradonačelnik je danas dobio vrijedno priznanje od dobitnika najvećih ratnih priznanja. Jedan od članova delegacije zove se Miralem Okanović, znam ga iz grada što bi rekli sto godina, a nisam znala da se po hrabrosti tako istakao u ratu. I kad mislimo da nekoga dobro znamo često se ispostavi da se zna samo nešto, da su mnogi prava misterija, zatvorena knjiga, s kojima se može satima pričati, koje možemo znati godinama, a da ne znamo kakav je neko zaista, šta je u nečijoj glavi i srcu.

Tuzlarije


Na jednoj od onih slika koje se pojavljuju po raznim društvenim mrežama vidi se šalter a ispred niz raznih cipela, ispod slike piše "ovako Crnogorci čekaju u redu". Nešto mislim nije to ni loša ideja kad već nisu šta drugo uveli da se za pasoše ne mora crknuti u redu. Ljudi stoje od ulaznih stepenica pa red vijuga kroz salu do šaltera, nije humano. Kud je džaba ljudima govoriti da ako trebaju novi pasoš ili koju drugu ispravu, da to završe prije ljeta i godišnjih odmora. Naravno da sam i ja u tim nedokaznim ljudima, svaki dan provirim i odgodim.

Tuzlarije


Što je danas toplo, najgora je vlaga, ako sam dobro pročitala piše da je prijepodne vlaga bila 100%, što znači da narod dahće. Ljekari savjetuju da hronični bolesnici ne izlaze ako ne moraju, a u nekim stanovima je gore nego vani. U parkovima, mjestima gdje ima dosta zelenila, puno je ugodnije nego u sparnim stanovima, još kad ima malo vjetra. Klima je spas ali problem je neujednačena temperatura u stanu kao i velike razlike između unutrašnje i vanjske, pa ni to nekima ne godi. Zna se da Bosancima genetski smeta propuh.

Tuzlarije


Neki dan, nakon što sam pročitala izvještaj sa redovne sjednice Vlade TK, namjerno sam izvukla u naslov što je u tekstu dosta zavučeno napisano o 7.000 KM koje je Vlada TK dala organizatoru koncerta Bijelog dugmeta. Znala sam da će to zakuhati odnose između naše dvije najveće stranke SDA i SDP, a one su svakako kao dva ovna na brnu. Ništa ja i mir u svijetu, još zakuhavam, za sve je krivo u trećem koljenu hercegovačko porijeklo.

Tuzlarije


Sapštenje su napisali iz SDP-a a isti dan reagovanje stiže iz SDA, postavili su im neka pitanja pa čekamo odgovore. Nije im loše saopštenje jedino nisu trebali spominjati Kaleidoskop jer koncerti koji su za narod besplatni ne mogu se porediti sa koncertom za koji su VIP ulaznice bile 50 KM, a i logično je da se odvoji za neafirmisane bendove nego za neke koji su se već dobro proslavili i obogatili pa mogu i kao krnji sastav da zarađuju. I dok mi još o Bijelom dugmetu, oni su nastavili turneju po zemljama bivše Juge i trljaju ruke.

Pozdrav

S.M.

Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 14 beba, 7 djevojčica i 7 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 170 intervencija

Vatrogasci - imali su 4 intervencije

MUP TK - javni red i mir je narušn 1 puta, prijavljeno je 8 krivičnih djela, zabilježene su 2 saobraćajne nezgode

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 22.06.2016. godine krv je darovalo 15 davalaca.

OSTALE VIJESTI
Nastavljena sjednica Predstavničkog doma PSBiH: Podržani principi prijedloga izmjena Izbornog zakona

22 glasa \'za\' i 20 glasova \'protiv\',: Poslanici PSBiH usvojili set zakona o akcizama, prekinuta sjednica

Međunarodni sud za ratne zločine donio presudu: Deset miliona dolara odštete djeci vojnicima u Kongu

Usmjerena na prelazni period i buduće trgovinske veze: Čelnici EU odobrili drugu fazu pregovora o Brexitu

Zbog primanja mita od dva miliona dolara: Uljukajev osuđen na osam godina zatvora

U javnim i privatnim institucijama: Okončana istraga o seksualnom nasilju nad djecom u Australiji

Napadači su prije ubistava odvojili djecu od roditelja: Tokom fudbalskog treninga u Brazilu ubijeno šest osoba

Na jugu Holandije: Dvije osobe ubijene nožem, nekoliko ranjenih

Gotovo 50 godina nakon prvog leta: Posljednji američki let Boeinga 747, prvog diva neba

Nastavljamo potragu za vanzemaljskim životom: Osam planeta i u udaljenom sistemu
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 60 minuta
Predsjedništvo SPD-a dalo zeleno svjetlo pregovorima o vladi s Angelom Merkel

VIDEO Ruske službe razotkrile ćeliju ISIS-a u pripremi napada u Sankt Peterburgu
Objavljeno prije sat vremena
VIDEO Tisuće Palestinaca prosvjeduju protiv Trumpa, četiri osobe ubijene, stotine ranjenih
Objavljeno prije 3 sata
Bivši ruski ministar osuđen na osam godina logora zbog korupcije
Objavljeno prije 6 sati
Gotova velika istraga o svećeničkom zlostavljanju djece: "Celibat je problem"
Objavljeno prije 8 sati
Jumbo Jet se oprašta od američkih putnika: "Ovo je kraj jednog doba"