TUZLARIJE - TUZLA DANAS

08.07.2016.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
"U Budžetu grada Tuzla za 2016. godinu, obezbjeđena su sredstva za stipendiranje ukupno 50 učenika, u mjesečnom iznosu od 50KM, tokom deset mjeseci, koliko traje školska godina. Od toga je 25 stipendija za zanimanja obućar i krojač, pri JU Mješovita srednja škola Tuzla, a 25 za zanimanje bravari-cjevari i metalostrugari, pri JU Mašinska srednja škola Tuzla", rečeno je nakon potpisivanja sporazuma o saradnji. Stipendiranje učenika je svakako dobro, o kojem god je iznosu riječ ali kod nas se već dugo slabo ko upisuje na zanatska zanimanja.

Obično idu lošiji učenici, čiji roditelji žele da zavši bilo šta, u gimnaziju idu djeca za koju se zna da će studirati i tako, mada u životu ne bude sve kako neko zamisli. U Hrvatskoj nedostaju kuhari, konobari, kao i ostala turistička zanimanja. Posebno kada je sezona kažu da se može dobro zaraditi ali i kod njih se dešava da studenti odu preko ljeta da rade i šta zarade, a najmanje je školovanih kelnera.
Iako se može solidno živjeti, još kad se razvije posao, djeci i mladima nisu takva zanimanja najprivlačnija, obično se vide kao doktori, inženjeri, piloti, glumci, pjevači, sportisti, a za to već treba više i truda i rada.
Kako rekoh neka stipendiraju pa valjda šta bude.

U Tuzli je danas dosta vrelo ali ima nekog vjetra koji povremeno puše i malo rashlađuje. Sve je više klimatiziranih javnih prostora tako da u toku dana organizam trpi zbog velikih promjena temperature. Kažu da to nije zdravo ali šta se može.

TuzlarijeU nastavku evo par slika koje sam danas slikala u raznim dijelovima grada. Na prvoj slici braća blizanci. Baš su zanimljivi, nisam dugo blizance vidjela, pa još jednako odjeveni. Totalno su isti, što bi rekli "jednojajčani". Vjerovatno što je i inače manje djece, pa su i šanse manje, ali blizanaca je manje nego prije. Kao i u svemu, tako ima i prednosti i mana imati nekoga tako fizički sličnog i toliko bliskog. Valjda što su zajedno bili devet mjeseci, blizanci su često i više emotivno vezani od "obične" braće i sestara, mada i bliskost zavisi od mnogo čega.

Tuzlarije


Tuzlarije


Jedna od brojnih zgrada na kojoj stoji tabla sa upozorenjem da se ispod hoda na vlastitu odgovornost. Osim table, kod ove zgrade (blizu Bulevara) već godinama je postavljena i ograda. Padaju komadi fasade, jedva da se i obraća pažnja. Nadam se da neće niko nastradati prije saniranja. Na drugoj slici se vidi koliko je loše stanje iznad prozora jednog stana).

Tuzlarije


Da nije uništena u toku protesta 2014. godine, zgrada SODASO bi i dalje bila jedna od solidnijih u gradu, vrlo kvalitetno rađena. Ljudi napravili, uništili, a neki će je ili srušiti do kraja ili srediti. Valjda bude razuma, volje i sredstava da se sredi zgrada koju mnogi vežu za Tuzlu. Kao da nikome ne smetaju ni polomljena stakla, sve stoji kako stoji kao simbol stanja u društvu.

Tuzlarije


Zgrada sa novom fasadom nalazi se preko puta stadiona Tušanj. Nekada je na njoj pisalo Rudarska 1 te da je sagrađena 1960. godine. Nakon što su sredili fasadu, baš me zanima koliko je koštalo, izgleda puno bolje. Ako se sjećate nekada je bila zelena.

Tuzlarije


Nekada se išlo "u džanarike". Na cijeni su posebno bile zelene, tačnije jedva da je ostao koji plod da sazrije, stalno su djeca brala. Ovih dana vidjela sam dosta džanarika po zemlji, kao da ih niko ne bere, pa zrele padaju. Neki novi klinci ne znaju šta propuštaju.

Toliko za danas, malo kasnim sa servisnim, imala sam porodične obaveze. Sinu rođendan, rodila majka, kako se to od srca sprema kad je dijete u pitanju.

Pozdrav

S.M.

Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 12 beba, 7 djevojčica i 5 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 169 intervencija

Vatrogasci - imali su 4 intervencije

MUP TK - javni red i mir nije narušavan, prijavljena su 2 krivična djela, zabilježeno je 11 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 07.07.2016. godine krv je darovalo 59 davalaca.

OSTALE VIJESTI
Čović u Strasbourgu i Bruxellesu: Razmjena mišljenja o BiH na Odboru za vanjske poslove EP

Posebna zajednička sjednica: Poslanici/delegati pitaju-Vijeće ministara BiH odgovara

Prije dva dana pješke krenuli iz Viteza: 23 radnika Vitezita stigli u Sarajevo

Prvookrivljen u slučaju Agrokor: Izdan Europski uhidbeni nalog za Ivicom Todorićem

U toku pregovori za formiranje nove vlade: Konstitutivna sjednica novog saziva Bundestaga

Mogao bi postati doživotni čelnik: Xi je najmoćniji kineski vođa nakon Maoa

Zbog emisije ugljičnog dioksida: Sve kiseliji oceani pogubno utječu na oceanske ekosustave

Treća ovosezonska pobjeda u NBA ligi: Pet trojki Teletovića u pobjedi Milwaukeeja

FOTO: Iz perspektive Kristine Makeeve: Kako jesen izgleda širom svijeta

U izboru FIFA-e: Cristiano Ronaldo ponovo izabran za najboljeg fudbalera svijeta
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 55 minuta
Xi je najmoćniji kineski vođa nakon Maoa: "Mogao bi postati doživotni čelnik"
Objavljeno prije sat vremena
Skandal u Hollywoodu: Nove optužbe za zlostavljanje, silovanje i pedofiliju
Objavljeno prije 2 sata
Tillerson pozvao iračku vladu i kurdistansku regiju da sukob oko referenduma riješe dijalogom
ponedjeljak, 23.10.2017. 22:48
Erdogan zatražio ostavku gradonačelnika Ankare, on najavio svoj odlazak
ponedjeljak, 23.10.2017. 21:36
Francuski aktivisti ponudili utočište katalonskoj vladi
ponedjeljak, 23.10.2017. 20:49
Za iskorjenjivanje dječjih brakova u Africi trebat će 100 godina