TUZLARIJE - TUZLA DANAS

28.07.2016.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Koliko sam vidjela jučer je u Tuzli (očekivano) najsadržajnije obilježen Dan ustanka naroda i narodnosti BiH, a Dan ustanka u Hrvatskoj u jednom mjestu koje se zove Srb. Dok je kod nas to proteklo dobro, u Hrvatskoj su jake policijske snage bile između dvije ideološki suprotne grupe. Sve je bilo na granici incidenta, dok je bivši predsjednik Hrvatske Stipe Mesić pokušavao držati govor skandirali su i pjevali pjesme Tompsona.

Tuzlarije


Oni koji su se školovali do devedesetih godina prošlog vijeka, odnosno do rata, vjerovatno se sjećaju da se učilo o danima ustanka za svaku republiku u bivšoj SFRJ, te da su BiH i Hrvatska imala isti datum dana ustanka.

Tuzlarije


Veliki je problem što se, a moguće da se to i namjerno radilo, antifašizam vezivao isključivo za komuniste i prošli sistem. Pogrešno, antifažizam je ideja razuma, bez obzira na državno uređenje i geografski položaj. Nećemo valjda slaviti fašizam? Zato bi bilo dobro da se na pravi način govori o tome i da se o važnosti antifašizma priča neovisno o političkom momentu. Na žalost, uvijek je to prilika za političke istupe pa ne može ni biti drugačije jer nedostaje iskrenosti i dobronamjernosti.

Nakon jučerašnjeg vrelog dana, srijeda je osvanula oblačna, a oko 13 sati počela je i kiša. Evo je pada i sada, ne misli prestati.

Tuzlarije


Moram spomenuti jednu vijest koju smo i mi dobili, mnogi su je prenijeli ali mi nismo jer je nejasno napisana. Uglavnom, Bingo je kažnjen sa 90.000, a Menprom čini mi se sa 22.500 KM. Ne volim bez osnove da napadam a ni da branim ali nešto mislim ma kako da baš kod dva najuspješnija Tuzlaka nađu nešto za kažnjavanje. Kaznu je izreklo Konkurencijsko vijeće iz razloga što Bingo i Menprom nisu prijavili nekakvu koncentraciju? Inače sam pobornik razumljivog jezika za široke narodne mase, a ova vijest ne spada u to:

Tuzlarije


"Radi nepodnošenja Prijave koncentracije u Zakonom predviđenom roku u Zakona o konkurenciji izriče se novčana kazna privrednom subjektu BINGO d.o.o. u iznosu od 30.000, 00 KM i privrednom subjektu MENPROM d.o.o. u iznosu od 7.500, 00 KM.
Zbog provođenja koncentracije bez Rješenja Konkurencijskog vijeća izriče se novčana kazna privrednom subjektu BINGO d.o.o. u iznosu od 60.000, 00 KM i privrednom subjektu MENPROM d.o.o. u iznosu od 15.000, 00 KM.
Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine je slijedom vlastitih saznanja provelo preliminarne aktivnosti na prikupljanju podataka i dokumentacije kako bi utvrdilo postojanje koncentracije na tržištu nastale zajedničkim ulaganjem, i to osnivanjem privrednog subjekta Eko život d.o.o. iz Tuzle.
"

Tuzlarije


Pozdrav, danas ništa od kupanja. Čitam Kafkina "Pisma Mileni" pa mi se otkriva jedan novi Kafka, totalno drugačiji od autora romana Zamak, Proces, Amerika i brojnih priča. Bio je "pomjeren", kako se to sada kaže kad neko ima elemente ekscentričnosti, ludosti i neobičnosti ali u pismima Mileni vidim jednog posve "nepomjerenog" Kafku.

S.M.

Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 15 beba, 9 djevojčica i 6 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 218 intervencija

Vatrogasci - imali su 1 intervenciju

MUP TK - javni red i mir je narušen 2 puta, prijavljeno je 8 krivičnih djela, zabilježeno je 13 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 28.07.2016. godine krv je darovalo 109 davalaca.

SLIKE TUZLA
Tuzlarije

OSTALE VIJESTI
Primljeni u audijenciju kod pape Franje: Članovi Predsjedništva BiH u Vatikanu

Konferencija u Sarajevu: Oko 23 posto mališana u BiH ima neki vid atipičnog razvoja

Projekt ELAN: Organizacije civilnog društva u promociji zaštite okoliša

Snage sirijskog režima nastavile bombardovanje enklave: U napadima na Istočnu Gutu poginulo najmanje 38 civila

U somalijskoj prijestonici eksplodirale dvije autobombe: Broj žrtava napada u Mogadišu povećan na 38

Bez dogovora o nacrtu koji su predložili Š vedska i Kuvajt: Vijeće sigurnosti UN-a odgodilo glasanje o primirju u Siriji

Obuhvaćeno preko 50 brodova i kompanija za pomorski prijevoz: SAD uvodi \'najveće ikada\' sankcije Sjevernoj Koreji

VIDEO: Odgovornost preuzeli talibani i ISIL: U više napada u Afganistanu najmanje 30 poginulih

Nadežda Sergejeva pozitivna na supstancu trimetazdin: Ruskinja priznala doping, privremeno suspendovana sa OI

Pyeongchang 2018.: Norveška sa 38 osvojenih medalja postavila novi rekord ZOI
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije sat vremena
"Slatko sanjaj, draga. Volim te": Kardinal objavio tweet, ljudi ga odmah napali da ima ljubavnicu
Objavljeno prije 2 sata
Sirijska vojska žestoko bombardira Istočnu Gutu, ubijena tri civila
Objavljeno prije 3 sata
Guverner Floride želi uvesti policiju u svaku školu
Objavljeno prije 4 sata
U bombaškim napadima talibana u Afganistanu najmanje 30 mrtvih
Objavljeno prije 4 sata
Glasanje UN-a o primirju u Siriji kasni, traju mučni pregovori s Rusijom
Objavljeno prije 5 sati
Beznađe i frustriranost na krajnjem jugu Italije uoči izbora: "Političari ovdje samo kradu. Svi, baš svi"