TUZLARIJE - TUZLA DANAS

09.08.2016.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Ministar za boračka pitanja u Vladi TK Fahrudin Skopljak, danas je rekao da je Vlada TK podržala inicijativu Ministarstva za boračka pitanja za upućivanje Preporuke za postupanje svim ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja na području Tuzlanskog kantona, a u vezi sa provođenjem konkursa za prijem u radni odnos nastavnika i stručnih saradnika u ustanovama obrazovanja.

Tuzlarije

Prema Kipovima


Akcenat je na djeci boračke populacije, šehida i poginulih boraca. Ne bih da provociram ali ne znam što se odvaja šehid od poginulog borca kad su se borili za isto i na istoj strani. Nebitno. Uglavnom, mnoga djeca poginulih boraca su nezaposlena, a problem je što su nezaposlena i djeca koja na konto svojih roditelja ne mogu izvući dodatne bodove. Najviše je problema u prosvjetnim institucijama, čak se stvara razdor između djece šehida i poginulih borca, i ostalih. Jedni smatraju da im je država dužna obezbijediti posao, drugi da ni pozitivna diskriminacija nije dobra ako nemaju šanse da se zaposle.

To je jedno, a drugo je što je očito da profesori bosanskog, srpskog i hrvatskog jezika (ne znam šta tačno piše u diplomi) nemaju posla. Više bi postigli da taj smjer na Filozofskom "zalede" dok se ne ukaže potreba za kadrom, jer malo je reći da ih je višak.

Tuzlarije


Nije lako nikome bez posla, ni roditeljima koji se trude da djetetu obezbjede da se školuje pa ga poslije gledaju u tridesetim i četrdesetim nezaposlenog, a ni onima koji odrastaju, obično bez oca koji je poginuo za ovu zemlju, pa im nema ko ni pomoći. I tu se dobro politika umješala i bolje prolaze oni koji se drže raznih stranaka.

Tuzlarije


Nećemo više o ozbiljnim temama, i onako prednjače u odnosu na opuštenije. Tuzla ima iste probleme kao Dubrovnik, mislim u ljeto, kada je turistička sezona na vrhuncu. Lokalne vlasti u Dubrovniku donijele su odluku da se zabrani turistima da hodaju bez majica, u kupaćim kostimima, gaćama i ostalim plažnim izdanjima, mi smo već tolerantniji, kod nas nema zabrana, može svako da nosi šta hoće. Osim slobodnijih, poput ovog gospodina što hoda bez košulje, decenijama i duže, iz (muške) mode ne izlaze potkošulje. Muška potkošulja na ulicama se pojavi s prvim jagodama, pa kako raste temperatura počinju da se zavrču iznad stomaka, a onda se brate dragi i skinu, da se rahat hoda.

Što se tiče ženske mode, ove godine se kao nikada nose šorcevi, uglavnom su mlađe u šorcu. Šta se kome sviđa stvar je ukusa, a meni se sviđa što se u Tuzli mogu vidjeti i razgolićene i pokrivene žene, posebno mi je zanimljivo kada zajedno hodaju, jedna pokrivena druga u šorcu, pa se smiju i čavrljaju. Dopada mi se raznolikost u svemu.

Mnogima je Google glavna tražilica i mada uživa povjerenje miliona ljudi, nije baš sve pouzdano i tačno. Posebno je zanimljivo što sve prolazi kroz filtere i kontrole pa se opet pojavljuju i gluposti.

Tuzlarije


Ovih dana stalno nam se javljaju čitaoci koji se žale da na Facebooku piše da je Tuzla u Republici Srpskoj, oko toga se pisala i peticija, ne znam šta je s tim bilo, a evo još jedne koju je potpisalo preko 150 hiljada u znak negodovanja nakon što je Google na mjesto Palestine na Google Maps postavio Izrael. Prejaki su i prevažni da bi sebi dozvoljavali tako loše poteze.

Tuzlarije

Soni trg


Protiv Trampa digli se i republikanci, a on je ovih dana kao pušten s lanca, ne može se ni pratiti šta sve izvaljuje. Na svu sreću vjerovatno neće biti predsjednik Amerike mada je razočaravajuća njegova popularnost, u svakom slučaju i kad ode u zaborav njegova frizura zadugo neće.

Vrijeme je onako, sunčano ali se povremeno i naoblači. Valjda će ostati lijepo.

Pozdrav

S.M.

Porodilište - u toku protekla 24 sata rođene su 13 beba, 9 djevojčica i 4 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 212 intervencija

Vatrogasci - imali su 5 intervencija

MUP TK - javni red i mir je narušen 2 puta, prijavljeno je 6 krivičnih djela, zabilježeno je 7 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 09.08.2016. godine krv su darovala 16 davaoca.

SLIKE TUZLE
TuzlarijeOSTALE VIJESTI
VIDEO: Sa 20 glasova \'za\': Smijenjena Vlada Kantona Sarajevo

Vodostaji danima u porastu: Sava i Una premašile kote redovne i vanredne odbrane od poplava

VIDEO: Datuma se prisjetili bivši zatvorenici HVO-a i ARBiH: U Mostaru odvojeni programi na godišnjicu raspuštanja logora

Snažna podrška SAD-a evroatlantskom procesu BiH: Izetbegović s ambasadorima SAD-a u Hrvatskoj i BiH

Hrvatskoj i dalje prijete poplave: Rekordan vodostaj Save kod Jasenovca, mještani u pripravnosti

Na sastanku u Helsinkiju o sigurnosnim pitanjima: Predstavnici Sjeverne i Južne Koreje na razgovorima u Finskoj

Ruski predsjednik odbacio optužbe: Macron razgovarao s Putinom o Siriji i trovanju Skripala

Saglasnost oko najvećeg dijela sporazuma: Velika Britanija i EU postigli dogovor o tranzicijskom periodu

Irak 15 godina nakon američke invazije: Daleko od obećane zemlje
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 20 minuta
EU upozorila Rusiju na nepravilnosti u izborima
Objavljeno prije 55 minuta
Džihadista u Tunisu okružila policija pa se raznio
Objavljeno prije sat vremena
Putin poručio Zapadu: Ne želim utrku u naoružanju
Objavljeno prije sat vremena
Asad čestitao Putinu na "logičnoj" pobjedi
Objavljeno prije 2 sata
Kolinda među prvima čestitala Putinu, a švedska ministrica kaže da su ruski izbori namješteni
Objavljeno prije 2 sata
Turska traži od EU-a ostatak od tri milijarde eura za sirijske izbjeglice