TUZLARIJE - TUZLA DANAS

08.09.2016.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Sedam dana je prošlo od početka predizborne kampanje. Nije da ne pratim ali nešto mi mnogi političari tihi, da ne kažem da se živi ne čuju. Kako misle dobiti i jedan glas? Nije daleko od istine da se neki prijave samo da dobiju pare, ne znam koliko je to tačno, bilo je govora da nezavisni dobiju oko 20.000 KM za kandidaturu i kampanju, a rezultat ih puno i ne zanima.

Što se tiče kandidata za gradonačelnika, ne može se ne čuti za Imamovića, ima plakata i za Hadžiefendića, sinoć je govorio i Burina, Alternativa je rekla koga kandiduje, ostali slabo ili ništa. Moraju se svi malo trgnuti, promijeniti i priču a ne samo da ponavljaju kako drugi ne valjaju. Još mi je gora nerealna priča koja nema veze ni sa nadležnostima ni gradskim budžetom kojim se raspolaže. U svakom slučaju u narednim danima očekujem više aktivnosti od ovih koji se smiju sa plakata, imaće kad biti neaktivini.

Tuzlarije


Iako su politika i političari mnogima na vrh glave, bude li narod pasivan tek ćemo s njima nabelajiti. Interes za političku situaciju, kako našu tako i svjetsku, logičniji mi je od totalne nezainteresovanosti jer je politika provučena kroz sve. Jasan mi je interes naših koji žive u inostranstvu za dešavanja na ovim prostorima ali mi nije jasna nezainteresiranost ljudi koji ovdje žive.

Tuzlarije


Da vidimo kakva sam vračara. Mislim da će Jasmin Imamović opet biti gradonačelnik ali i da bi se moglo desiti da SDP u Vijeću neće imati većinu pa bi to bila značajno drugačija situacija. SDP će teško do većine. Može računati na koaliranje s BOSS-om i možda još nekom strankom koja ima šansu da pređe izborni prag. S druge strane će biti SDA i SBB (dok ne pukne tikva). Uglavnom vijećnika će biti najviše iz SDP-a, SDA i SBB-a, onda će ići trgovina s manjim strankama dok neko ne oformi većinu. Uz Alternativu u igri je i HDZ, SzBiH, tu su i Naša stranka, Demokratska fronta, Bosanska patriotska, koji do sada nisu imali predstavnika u Vijeću a možda dobiju kojeg. Nakon nekog vremena nezadovoljni vijećnici će izlaziti iz stranaka i biti nezavisni. Tu je onda i uticaj dogovaranja na višim nivoima vlasti jer kad se oni posvađaju i ovi dole jedni drugima okrenu leđa. SDP nakon Lagumdžijinih i Nikšićevih egzibicija stoji lošije nego inače ali imaju Imamovića kao adut kojem mnogi uočavaju i mane ali ne vide u drugima kvalitete koje bi prevagnule. I još nešto, iako svi pričaju o promjenama, mi nismo narod rizika i češće idemo na sigurno. Ima i ono "da mi za svoje" jer kako drugačije objasniti da se ista lice vrte decenijama. Nakon izbora ćemo da vidimo jesam li dobro grah bacila.

Tuzlarije


Evo još slika iz starih tuzlanskih mahala. Inače ovaj lijepi sunčani dan je nekima idealan za "vojne" vježbe pa je danas na Ciljugama održana policijska antiteroristička vježba. Neki dan su zajedničku vježbu imali policajci iz Srbije i Republike Srpske pa sad i mi da pokažemo šta imamo, da se malo zvecka oružjem. Kako mi svi idu na živce ne mogu opisati.

Tuzlarije


A sada malo o meni (tako je išla jedna reklama).

Neki dan idem prema Stupinama, ulica preko puta Hametove pijace, i vidim žena sjedi na travi tačno između saobraćajnice i trotoara. Ispružila noge, jednu preko druge, nešto po tašni traži. Mislim sigurno joj je loše i kako ja tu mogu pomoći, ne mogu se sjetiti ni broja hitne, sve mi u glavi oni stari telefoni na kojima su bili brojevi važnijih službi, te znam napamet ali ne znam ove nove. Pitam je da li je dobro, treba li joj pomoć, a žena gleda u mene kao šta je meni. Kaže "kakva pomoć, sjela ja da se odmorim". Čudna ja njoj, a i ona meni. Stvarno mi je zanimljivo da neko hoda cestom, umori se i odmah sjedne. Ne traži ni klupu, neki zidić, kafića na sve strane, nego sjedne na travu. Pa ti budi human, neću više ništa ni pitati, a ni davati prosjacima. Jučer me jedana "smota" na ono "de cura zdrava i živa bila". Mislim hajde za to cura može pola marke. Neću opisivati šta mi se poslije desilo, uglavnom, bezobrazluk, laktanje, drskost i bahatost bolje od dobrote prolaze.

Pozdrav

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 15 beba, 8 djevojčice i 7 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 177 intervencija

Vatrogasci - imali su 5 intervencija

MUP TK - javni red i mir je narušen 4 puta, prijavljena su 4 krivična djela, zabilježeno je 8 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 08.09.2016. godine krv je darovalo 18 davalac.
OSTALE VIJESTI
Zaštita državnog pravosuđa ili interesa pojedinih stranaka: Koja je sudbina prijedloga Zakona o krivičnom postupku?

VIDEO: Na sastanku se nisu pojavili predstavnici SDA: Nema dogovora o deblokadi rada Vlade i Parlamenta FBiH

VIDEO: Godišnji izvještaj institucije Ombudsmena BiH: Građani se najviše žale na predugo trajanje sudskih postupaka

VIDEO: Pred Kantonalnim sudom u Tuzli: Počelo suđenje bivšem direktoru gračaničke Fortune

McCain žestoko kritikovao Trumpa: \'Diktatorima se ne čestita pobjeda na izborima\'

Facebook usred skandala: Uzimali podatke bez dopuštenja od 50 milijuna ljudi?

Procjena Svjetske banke: Do 2050. očekuje se 140 miliona \'klimatskih izbjeglica\'

Xi: Samo socijalizam može spasiti Kinu: Peking pozvao SAD da budu razumne

Moto festa \'Teatarske različitosti - vrijednosno dostignuće\': Raznovrstan repertoar na ovogodišnjem TKT festu

Zbog loših vremenskih uslova otkazan današnji trening: Reprezentativci pristižu u Razgrad
Preuzeto sa portala INDEX.HR

utorak, 20.3.2018. 21:41
Američki Senat poziva na hitno djelovanje kako bi se spriječilo hakiranje nadolazećih izbora
utorak, 20.3.2018. 20:03
Europski parlament traži od članica i Komisije da aktivnije promiču cijepljenje
utorak, 20.3.2018. 18:55
Izraelski premijer: Afrički migranti su gora prijetnja od džihadista
utorak, 20.3.2018. 18:30
Pucnjava u školi u Marylandu: Napadač ubijen, jedna učenica u kritičnom stanju
utorak, 20.3.2018. 18:29
Trump nazvao Putina, pričali su o mogućem sastanku, ali jednu temu su izbjegavali
utorak, 20.3.2018. 18:02
Pogreb Stephena Hawkinga održat će se 31. ožujka u Cambridgeu