TUZLARIJE - TUZLA DANAS

08.09.2016.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Sedam dana je prošlo od početka predizborne kampanje. Nije da ne pratim ali nešto mi mnogi političari tihi, da ne kažem da se živi ne čuju. Kako misle dobiti i jedan glas? Nije daleko od istine da se neki prijave samo da dobiju pare, ne znam koliko je to tačno, bilo je govora da nezavisni dobiju oko 20.000 KM za kandidaturu i kampanju, a rezultat ih puno i ne zanima.

Što se tiče kandidata za gradonačelnika, ne može se ne čuti za Imamovića, ima plakata i za Hadžiefendića, sinoć je govorio i Burina, Alternativa je rekla koga kandiduje, ostali slabo ili ništa. Moraju se svi malo trgnuti, promijeniti i priču a ne samo da ponavljaju kako drugi ne valjaju. Još mi je gora nerealna priča koja nema veze ni sa nadležnostima ni gradskim budžetom kojim se raspolaže. U svakom slučaju u narednim danima očekujem više aktivnosti od ovih koji se smiju sa plakata, imaće kad biti neaktivini.

Tuzlarije


Iako su politika i političari mnogima na vrh glave, bude li narod pasivan tek ćemo s njima nabelajiti. Interes za političku situaciju, kako našu tako i svjetsku, logičniji mi je od totalne nezainteresovanosti jer je politika provučena kroz sve. Jasan mi je interes naših koji žive u inostranstvu za dešavanja na ovim prostorima ali mi nije jasna nezainteresiranost ljudi koji ovdje žive.

Tuzlarije


Da vidimo kakva sam vračara. Mislim da će Jasmin Imamović opet biti gradonačelnik ali i da bi se moglo desiti da SDP u Vijeću neće imati većinu pa bi to bila značajno drugačija situacija. SDP će teško do većine. Može računati na koaliranje s BOSS-om i možda još nekom strankom koja ima šansu da pređe izborni prag. S druge strane će biti SDA i SBB (dok ne pukne tikva). Uglavnom vijećnika će biti najviše iz SDP-a, SDA i SBB-a, onda će ići trgovina s manjim strankama dok neko ne oformi većinu. Uz Alternativu u igri je i HDZ, SzBiH, tu su i Naša stranka, Demokratska fronta, Bosanska patriotska, koji do sada nisu imali predstavnika u Vijeću a možda dobiju kojeg. Nakon nekog vremena nezadovoljni vijećnici će izlaziti iz stranaka i biti nezavisni. Tu je onda i uticaj dogovaranja na višim nivoima vlasti jer kad se oni posvađaju i ovi dole jedni drugima okrenu leđa. SDP nakon Lagumdžijinih i Nikšićevih egzibicija stoji lošije nego inače ali imaju Imamovića kao adut kojem mnogi uočavaju i mane ali ne vide u drugima kvalitete koje bi prevagnule. I još nešto, iako svi pričaju o promjenama, mi nismo narod rizika i češće idemo na sigurno. Ima i ono "da mi za svoje" jer kako drugačije objasniti da se ista lice vrte decenijama. Nakon izbora ćemo da vidimo jesam li dobro grah bacila.

Tuzlarije


Evo još slika iz starih tuzlanskih mahala. Inače ovaj lijepi sunčani dan je nekima idealan za "vojne" vježbe pa je danas na Ciljugama održana policijska antiteroristička vježba. Neki dan su zajedničku vježbu imali policajci iz Srbije i Republike Srpske pa sad i mi da pokažemo šta imamo, da se malo zvecka oružjem. Kako mi svi idu na živce ne mogu opisati.

Tuzlarije


A sada malo o meni (tako je išla jedna reklama).

Neki dan idem prema Stupinama, ulica preko puta Hametove pijace, i vidim žena sjedi na travi tačno između saobraćajnice i trotoara. Ispružila noge, jednu preko druge, nešto po tašni traži. Mislim sigurno joj je loše i kako ja tu mogu pomoći, ne mogu se sjetiti ni broja hitne, sve mi u glavi oni stari telefoni na kojima su bili brojevi važnijih službi, te znam napamet ali ne znam ove nove. Pitam je da li je dobro, treba li joj pomoć, a žena gleda u mene kao šta je meni. Kaže "kakva pomoć, sjela ja da se odmorim". Čudna ja njoj, a i ona meni. Stvarno mi je zanimljivo da neko hoda cestom, umori se i odmah sjedne. Ne traži ni klupu, neki zidić, kafića na sve strane, nego sjedne na travu. Pa ti budi human, neću više ništa ni pitati, a ni davati prosjacima. Jučer me jedana "smota" na ono "de cura zdrava i živa bila". Mislim hajde za to cura može pola marke. Neću opisivati šta mi se poslije desilo, uglavnom, bezobrazluk, laktanje, drskost i bahatost bolje od dobrote prolaze.

Pozdrav

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 15 beba, 8 djevojčice i 7 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 177 intervencija

Vatrogasci - imali su 5 intervencija

MUP TK - javni red i mir je narušen 4 puta, prijavljena su 4 krivična djela, zabilježeno je 8 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 08.09.2016. godine krv je darovalo 18 davalac.
OSTALE VIJESTI
Nastavljena sjednica Predstavničkog doma PSBiH: Podržani principi prijedloga izmjena Izbornog zakona

22 glasa \'za\' i 20 glasova \'protiv\',: Poslanici PSBiH usvojili set zakona o akcizama, prekinuta sjednica

Međunarodni sud za ratne zločine donio presudu: Deset miliona dolara odštete djeci vojnicima u Kongu

Usmjerena na prelazni period i buduće trgovinske veze: Čelnici EU odobrili drugu fazu pregovora o Brexitu

Zbog primanja mita od dva miliona dolara: Uljukajev osuđen na osam godina zatvora

U javnim i privatnim institucijama: Okončana istraga o seksualnom nasilju nad djecom u Australiji

Napadači su prije ubistava odvojili djecu od roditelja: Tokom fudbalskog treninga u Brazilu ubijeno šest osoba

Na jugu Holandije: Dvije osobe ubijene nožem, nekoliko ranjenih

Gotovo 50 godina nakon prvog leta: Posljednji američki let Boeinga 747, prvog diva neba

Nastavljamo potragu za vanzemaljskim životom: Osam planeta i u udaljenom sistemu
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije sat vremena
Predsjedništvo SPD-a dalo zeleno svjetlo pregovorima o vladi s Angelom Merkel
Objavljeno prije sat vremena
VIDEO Ruske službe razotkrile ćeliju ISIS-a u pripremi napada u Sankt Peterburgu
Objavljeno prije sat vremena
VIDEO Tisuće Palestinaca prosvjeduju protiv Trumpa, četiri osobe ubijene, stotine ranjenih
Objavljeno prije 3 sata
Bivši ruski ministar osuđen na osam godina logora zbog korupcije
Objavljeno prije 7 sati
Gotova velika istraga o svećeničkom zlostavljanju djece: "Celibat je problem"
Objavljeno prije 8 sati
Jumbo Jet se oprašta od američkih putnika: "Ovo je kraj jednog doba"