TUZLARIJE - TUZLA DANAS

22.09.2016.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Federalni hidrometeorološki zavod objavio je da danas na sjevernoj Zemljinoj polulopti počinje jesen, a u isto vrijeme za stanovnike na južnoj hemisferi počinje proljeće. Jesen će trajati 98 dana. Laste su već spakovale kofere, pametne ptice. Što nisam ptica pa da odem na jug do prvog dana proljeća.

Tuzlarije


Završena je i sezona kupanja na Panonici. Iako mi se činilo da je ovo ljeto bilo bolje od prošlog bilo je samo 16 dana sa temperaturama zraka višim od 30 stepeni Celzijusa, samo 40 dana bez padavina, gostiju je bilo preko 300.000. Odavno nisu ni ljeta ni zime kakvi su nekad bili.

Tuzlarije


Neki dan je bila debata kandidata za gradonačelnika Tuzle, danas je opet, ovaj put organizuje je OSCE. Ako stignem možda odem, imam svašta da ih pitam. Valjda neće biti kakvih zaštitara da mi zabrane ulaz jer ću poremetiti harmoniju ako budem puno pričala. Raspojasali su se neki, sad mi ona sitna podbadanja nisu zanimljiva, mislim da oni mogu bolje i više, ima tu potencijala.

Tuzlarije


Posebno je zanimljiva ta borba za vlast, koliko je nekima stalo da budu na vlasti. Gledam na jednom skupu i kolo se igralo. Umjesto pjevačica, majica, zastavica i šta se već dijeli, pošto je jesen stigla, ne bi bilo loše da dijele krompir, luk, grah, kakvu zimnicu, neka na vrećama stave svoj logo. Bez ikakvog zezanja mislim da bi to bile korisnije potrošene pare.

Tuzlarije


Iako je prvi dan jeseni, i počelo moje kukanje na hladnoću, dan je lijep, sunčan, nadam se da će takav i ostati. Ne znam da li ste primijetili ali dosta je manje pasa lutalica na ulici. Već dugo nisam vidjela čopor pasa koji trči po tuzlanskim ulicama, a bilo ih je puno. Na tom se polju dosta uradilo ali kada je u pitanju držanje kućnih ljubimaca ima tu još puno problema.

Tuzlarije


Mnogi vlasnici pasa ne čiste iza svojih ljubimaca, to je problem koji se tiče svih i baš je ružno da na taj način prljaju igrališta na kojima se, što im je i svrha, igraju djeca. Gledam neki dan dvoje djece, do dvije godine, igraju se na travi, gegaju se kad hodaju, nose pelene, a pored njih pas vrši nuždu. Nema smisla. Djeca s pelenama, a psima trava za obavljanje fizioloških potreba. Osim ove, moja kritika ide i onima koji imaju pse a ne vode o njima računa. Zanimljivo je da i gdje živim i gdje radim ima po jedan pas koji su zatvoreni po cijele dane i znaju satima lajati. Nehumano je satima držati pse zatvorene, trče od zida do zida, čim nekoga čuju kroz vrata laju, reže. Zaista još nikad nisam čula da se u poslovnom prostoru drži zaključan pas, a ovaj što je u stanu baš je žalosno kad se čuje kako cvili i laje, a na njega se žale iz tri zgrade u okruženju. Kao što nisu svi dobri roditelji, niti trebaju svi imati djecu, tako nisu ni svi da imaju kućnog ljubimca jer to nije igračka nego živo biće o kojem se treba još kako brinuti ili ga dati nekome drugom.

Tuzlarije


Zejćir Hasić dobio je nagradu "Mali princ" za životno djelo. Zasluženo, treba pisce nagrađivati da im se na neki način stavi do znanja da se cijeni njihov trud i rad. Nominirane knjige za nagradu "Mali princ" imaju tako lijepe ilustracije da sam se baš obradovala kad sam ih vidjela, dopalo mi se da ima još onih koji se trude stvoriti nešto lijepo i korisno za djecu.

Pozdrav

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 15 beba, 8 djevojčica i 7 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 145 intervencija

Vatrogasci - imali su 3 intervencije

MUP TK - javni red i mir je nije narušavan, nisu prijavljena krivična djela, zabilježene su 4 saobraćajne nezgode

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 21.09.2016. godine krv je darovalo 19 davalaca.
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Policija i DORH u posrnulom koncernu: Slučaj Agrokor: Uhićeno 12 osoba, Todorići nedostupni

VIDEO: Direktor Autocesta FBiH s predstavnicima općina USK-a: U Bihaću o brzim cestama i povezivanju Krajine sa Sarajevom

VIDEO: Općinski sud u Čapljini: Održana glavna rasprava u predmetu \'Kaplan i ostali\'

VIDEO: Bosanka Alma Zadić u Parlamentu Austrije: Hoće li Beč ostati naklonjen BiH, ključna pozicija kancelara

VIDEO: Predsjedavajući Predsjedništva BiH u Beogradu: Čović: Povijest ne treba biti prepreka za budućnost

Moguća optužnica za podstrekivanje na pobunu: Određen pritvor dvojici katalonskih vođa dok traje istraga

Povrijeđeno 56 osoba, Lisabon zatražio međunarodnu pomoć: U požarima u Portugalu i Š paniji 35 mrtvih

Izbjegli iz Mijanmara zbog gladi i nasilja: Hiljade novih Rohingya izbjeglica stigle u Bangladeš

Skinuli kurdsku zastavu sa zgrade pokrajinske vlade: Iračke vladine snage ušle u grad Kirkuk

Pink otvoreno o životu, ljubavi i sedmom albumu: \'Mrzim što se toliko mrzimo\'
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 8 sati
Theresa May i Juncker ubrzat će dogovor o Brexitu
Objavljeno prije 9 sati
Trump: Okončanje iranskog nuklearnog sporazuma je stvarna mogućnost
Objavljeno prije 9 sati
VIDEO Muškarac u New Yorku izazvao nesreću i ostavio ženu da izgori u automobilu
Objavljeno prije 9 sati
VIDEO Tragedija u Portugalu i Španjolskoj: U više od 600 požara najmanje 42 mrtvih
Objavljeno prije 9 sati
SAD izbore u Venezueli nazvao nepoštenim: "Upotrijebit ćemo svu moć za obnovu demokracije"
ponedjeljak, 16.10.2017. 21:35
U EU opada broj ljudi kojima prijeti siromaštvo: Kakvo je stanje u Hrvatskoj?