TUZLARIJE - TUZLA DANAS

12.10.2016.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije
Od nadvožnajka prema Trgu slobode


Ne sjećam se da su se kad duže brojali glasovi nakon izbora. Danas je 12. oktobar, znači prošlo je deset dana a još nisu prebrojani svi glasovi. Gledam šta se dešava za Tuzlu, bude nekih sitnih promjena ali ništa posebno, najčešće u SDA i SBB dolazi do rotiranja zadnja dva kandidata pa se još ne zna 100% ko prolazi, a kako je krenulo još ćemo se načekati. Nema smisla, brinem se da će neki zaboraviti šta su obećali.

Tuzlarije
Prema Kojšinu


Na portalu biznis.ba objavljen je članak u kojem se navodi da Fahrudin Radončić traži da se preispita opravdanost izgradnje Bloka 7 u Tuzli. Da ne prepričavam evo dijela u kojem Tuzlu spominje:

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Fahrudin Radončić obratio se novinarima nakon sastanka sa liderima Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Draganom Čovićem.
Radončić je istakao da u koaliciji nema problema, dodavši kako mu je želja da se završe prioritetni poslovi u vezi sa infrastrukturom, autoputevima i brzim cestama.

- Zato je sastancima prisustvovao i Adnan Terzić kao predsjednik Nadzornog odbora Elektroprivrede i na moju inicijativu razgovarali smo o Termobloku 7 u Tuzli. Gospodin Terzić je predsjednik Nadzornog odbora "Elektroprivrede" jer ja mislim da se radi o preskupom objektu i želim da znam gdje ide više od milijardu maraka, na koji način, da li su ispunjeni tenderski uslovi i da li je to blok koji se mora tako hitno raditi i preuzeti sve što su ranije vlasti, ne ova SDA-SBB, ugovarale po vrlo, vrlo skupim cijenama – kazao je Radončić.


Izgradnja Bloka 7, koji Tuzlake zanima zbog budućnosti termoelektrane i rudnika ali i ekoloških razloga, po svoj prilici će biti stopirana. Neće to biti prvi put. Isto se desilo prije šest godina kada je dogovoreni posao sa švicarskim Alpekom stopirao SDP. Naveli su slične razloge koje sada navodi i Radončić, transparentnost je omiljena riječ političara već godinama, naravno, ne njihova već tuđa.

Tuzlarije
Napreduje Bingo


Ipak, između poteza tadašnjeg SDP-a i sadašnjeg Radončića postoji jedna bitna razlika. SDP je stopirao izgradnju čim je došao na vlast, Radončić to namjerava da uradi dvije godine nakon preuzimanja vlasti i to baš nakon lokalnih izbora uoči kojih je u Mejdanu obećavao Tuzlacima brda i doline ("Nećemo dozvoliti da Tuzla zaostaje"), naravno, ako budu glasali za SBB i Batu. Nije rekao šta će biti ako ne budu glasali po njegovoj želji ali rezultat već vidimo. U predizbornoj kampanji Hadžiefendić je posjetio Termoelektranu Tuzla a mediji su posjetu opisali ovako:

"Tokom posjete zajedničkog kandidata SBB-SDA za gradonačelnika Bahrudina Bate Hadžiefendića i njegove delegacije Termoelektrani Tuzla i njenom rukovodstvu predvođenim direktorom Izetom Džananovićem, tematizovana je prije svega izgradnja novog Bloka 7, koja će otvoriti stotine novih radnih mjesta isključivo tehničke, mašinske i informatičke struke, ali i pitanja koja su od velikog značaja za život u najbližem krugu ovog industrijskog pogona."


Tri sedmice poslije više nisu važni ni Tuzla ni Tuzlaci, ni radna mjesta ni ekologija, Fahro preispituje opravdanost izgradnje Bloka 7. Što li?

Inače Fahro je rekao da nisu realizovali neke projekte zbog njegovih PRAVNIH (čitaj bio u zatvoru) problema pa će sada da krenu, a Čović je opet rekao: "Došlo je vrijeme da se prestane sa pričom i da se počne raditi". Fino, baš sam sretna, uzimali su zalet 20 godina ali bitno je da krenu.

Tuzlarije
Skreni desno ako hoćeš u centar Tuzle


Onaj što je ubio dvije pješakinje, studentice u Sarajevu dok su prelazile ulicu na pješačkom prelazu uz zeleno za pješake, zove se Sanjin Sefić i pobjegao je u Srbiju. Ima navodno dvojno državljanstvo. Vjerujem da će ga Srbija izručiti, koji joj je interes da štiti kriminalca? Druga je priča kada su političke stvari u pitanju pa se dešava da štite neke sa međunarodnih potjernica.

Tuzlarije


Nakon ovakvih tragedija obično se pokrenu građani koji imaju želju na bilo koji način dati svoj doprinos da se ružne stvari ne dešavaju. Okupljaju se, traže strože kazne, potpisuju peticije, sutra će i u Tuzli biti organizovano potpisivanje peticije. Kod nas je posebno opasna Južna magistrala koja je inače u nadležnosti Federacije ali lokalne vlasti planiraju graditi most koji će povezati Stupine i Zlokovac i jedva čekam da završe s tim. Daleko smo mi od saobraćajne kulture, ne poštuju ni svi pješaci propise ali su najugroženiji učesnicu u saobraćaju i treba uraditi sve da se spriječe tragedije.

Pozdrav

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 8 beba, 4 djevojčice i 4 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 139 intervencija

Vatrogasci - imali su 1 intervenciju

MUP TK - javni red i mir je narušen 2 puta, prijavljeno je 5 krivičnih djela, zabilježeno je 7 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 12.10.2016. godine krv je darovalo 46 davalaca.
OSTALE VIJESTI
Rođena u Prizrenu, živi u Sarajevu, a ustvari ne postoji: Nihadina potresna priča: bez državljanstva nevidljiva za društvo

VIDEO: Zaključci programskog skupa SDA: \'Pokušaji destabilizacije stranke neće proći\'

VIDEO: Predstavljene osnovne ideje nove političke stranke: U Tuzli konstituirana Skupština Pokreta demokratske akcije

VIDEO: Počeo plasman kredita za osobe do 40 godina: 20 miliona maraka za rješavanje stambenog pitanja mladih

VIDEO: \'Stop Istanbulskoj za suverenu Hrvatsku\': U Hrvatskoj prosvjedi protiv ratifikacije Istanbulske konvencije

\'Marš za naše živote\': SAD: Protesti protiv oružja najveći od Vijetnamskog rata

Sirijske snage sada drže pod kontrolom 90% enklave: Posljednja grupa pobunjenika evakuisana iz Istočne Ghoute

Maria Elisabetta Alberti Casellat prva žena na čelu Senata: Izabrani predsjednici italijanskog Parlamenta, ali ne i Vlade

Pomjeranje kazaljki sa dva na tri sata: Od sutra ljetno računanje vremena
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 2 sata
Mladi katolici poručili papi da žele Crkvu koja manje moralizira
Objavljeno prije 2 sata
Tisuće ljudi prosvjedovale diljem Europe protiv turskih napada na Kurde
Objavljeno prije 2 sata
Agenti pronašli terorističko oružje u francuskom supermarketu
Objavljeno prije 3 sata
Puigdemont pobjegao iz Finske u Belgiju
Objavljeno prije 4 sata
Francuska slavi svog heroja, policajca koji je umro nakon što se predao otmičaru da bi spasio taoce
Objavljeno prije 5 sati
Francuska policija pronašala bilješke džihadista u kojima piše o Islamskoj državi