TUZLARIJE - TUZLA DANAS

12.10.2016.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije
Od nadvožnajka prema Trgu slobode


Ne sjećam se da su se kad duže brojali glasovi nakon izbora. Danas je 12. oktobar, znači prošlo je deset dana a još nisu prebrojani svi glasovi. Gledam šta se dešava za Tuzlu, bude nekih sitnih promjena ali ništa posebno, najčešće u SDA i SBB dolazi do rotiranja zadnja dva kandidata pa se još ne zna 100% ko prolazi, a kako je krenulo još ćemo se načekati. Nema smisla, brinem se da će neki zaboraviti šta su obećali.

Tuzlarije
Prema Kojšinu


Na portalu biznis.ba objavljen je članak u kojem se navodi da Fahrudin Radončić traži da se preispita opravdanost izgradnje Bloka 7 u Tuzli. Da ne prepričavam evo dijela u kojem Tuzlu spominje:

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Fahrudin Radončić obratio se novinarima nakon sastanka sa liderima Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Draganom Čovićem.
Radončić je istakao da u koaliciji nema problema, dodavši kako mu je želja da se završe prioritetni poslovi u vezi sa infrastrukturom, autoputevima i brzim cestama.

- Zato je sastancima prisustvovao i Adnan Terzić kao predsjednik Nadzornog odbora Elektroprivrede i na moju inicijativu razgovarali smo o Termobloku 7 u Tuzli. Gospodin Terzić je predsjednik Nadzornog odbora "Elektroprivrede" jer ja mislim da se radi o preskupom objektu i želim da znam gdje ide više od milijardu maraka, na koji način, da li su ispunjeni tenderski uslovi i da li je to blok koji se mora tako hitno raditi i preuzeti sve što su ranije vlasti, ne ova SDA-SBB, ugovarale po vrlo, vrlo skupim cijenama – kazao je Radončić.


Izgradnja Bloka 7, koji Tuzlake zanima zbog budućnosti termoelektrane i rudnika ali i ekoloških razloga, po svoj prilici će biti stopirana. Neće to biti prvi put. Isto se desilo prije šest godina kada je dogovoreni posao sa švicarskim Alpekom stopirao SDP. Naveli su slične razloge koje sada navodi i Radončić, transparentnost je omiljena riječ političara već godinama, naravno, ne njihova već tuđa.

Tuzlarije
Napreduje Bingo


Ipak, između poteza tadašnjeg SDP-a i sadašnjeg Radončića postoji jedna bitna razlika. SDP je stopirao izgradnju čim je došao na vlast, Radončić to namjerava da uradi dvije godine nakon preuzimanja vlasti i to baš nakon lokalnih izbora uoči kojih je u Mejdanu obećavao Tuzlacima brda i doline ("Nećemo dozvoliti da Tuzla zaostaje"), naravno, ako budu glasali za SBB i Batu. Nije rekao šta će biti ako ne budu glasali po njegovoj želji ali rezultat već vidimo. U predizbornoj kampanji Hadžiefendić je posjetio Termoelektranu Tuzla a mediji su posjetu opisali ovako:

"Tokom posjete zajedničkog kandidata SBB-SDA za gradonačelnika Bahrudina Bate Hadžiefendića i njegove delegacije Termoelektrani Tuzla i njenom rukovodstvu predvođenim direktorom Izetom Džananovićem, tematizovana je prije svega izgradnja novog Bloka 7, koja će otvoriti stotine novih radnih mjesta isključivo tehničke, mašinske i informatičke struke, ali i pitanja koja su od velikog značaja za život u najbližem krugu ovog industrijskog pogona."


Tri sedmice poslije više nisu važni ni Tuzla ni Tuzlaci, ni radna mjesta ni ekologija, Fahro preispituje opravdanost izgradnje Bloka 7. Što li?

Inače Fahro je rekao da nisu realizovali neke projekte zbog njegovih PRAVNIH (čitaj bio u zatvoru) problema pa će sada da krenu, a Čović je opet rekao: "Došlo je vrijeme da se prestane sa pričom i da se počne raditi". Fino, baš sam sretna, uzimali su zalet 20 godina ali bitno je da krenu.

Tuzlarije
Skreni desno ako hoćeš u centar Tuzle


Onaj što je ubio dvije pješakinje, studentice u Sarajevu dok su prelazile ulicu na pješačkom prelazu uz zeleno za pješake, zove se Sanjin Sefić i pobjegao je u Srbiju. Ima navodno dvojno državljanstvo. Vjerujem da će ga Srbija izručiti, koji joj je interes da štiti kriminalca? Druga je priča kada su političke stvari u pitanju pa se dešava da štite neke sa međunarodnih potjernica.

Tuzlarije


Nakon ovakvih tragedija obično se pokrenu građani koji imaju želju na bilo koji način dati svoj doprinos da se ružne stvari ne dešavaju. Okupljaju se, traže strože kazne, potpisuju peticije, sutra će i u Tuzli biti organizovano potpisivanje peticije. Kod nas je posebno opasna Južna magistrala koja je inače u nadležnosti Federacije ali lokalne vlasti planiraju graditi most koji će povezati Stupine i Zlokovac i jedva čekam da završe s tim. Daleko smo mi od saobraćajne kulture, ne poštuju ni svi pješaci propise ali su najugroženiji učesnicu u saobraćaju i treba uraditi sve da se spriječe tragedije.

Pozdrav

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 8 beba, 4 djevojčice i 4 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 139 intervencija

Vatrogasci - imali su 1 intervenciju

MUP TK - javni red i mir je narušen 2 puta, prijavljeno je 5 krivičnih djela, zabilježeno je 7 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 12.10.2016. godine krv je darovalo 46 davalaca.
OSTALE VIJESTI
Premijer FBiH se nije sastao s policajcima: Sutra novi protest policajaca pred Parlamentom

VIDEO: Raste nezadovoljstvo i ogorčenost: Desetak bivših radnika TTU pokušalo ući u fabriku

U mjestu Poljice kod Maglaja: U saobraćajnoj nesreći poginule dvije osobe

Zbog seta zakona o akcizama oštre rekacije političara u RS-u: SDS i NDP tvrde da će štetu pretrpjeti građani

Na Vijeću sigurnosti UN-a o statusu \'glavnog grada Izraela\': SAD uložio veto na rezoluciju o Jerusalemu

Poginule tri osobe: Putnički voz iskočio iz šina u državi Washington

Više stotina ljudi protestovalo zbog nove vlade: Nova austrijska vlada položila zakletvu

Počinioci zločina nad Rohinjama se moraju suočiti s pravdom: Aung San Suu Kyi bi trebala odgovarati za genocid

Obustavljena nastava: Prekomjerna zagađenost zraka u Teheranu

Jedan od najprometnijih aerodroma na svijetu: Hiljade putnika ostalo na aerodromu u Atlanti zbog nestanka struje
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 2 sata
Vozač Ubera u Libanonu uhićen zbog ubojstva djelatnice britanske ambasade
Objavljeno prije 3 sata
Tusk čestitao Kurzu i poželio mu puno uspjeha, Francuska ga odmah zvala na suradnju
Objavljeno prije 4 sata
Muškarac se autom pokušao probiti u bazu ratnog zrakoplovstva u Engleskoj, uhićen je nakon pucnjave
Objavljeno prije 5 sati
UZNEMIRUJUĆA SNIMKA Srušila se pozornica na glazbenom festivalu u Brazilu, poginuo DJ
Objavljeno prije 6 sati
Službeno počela predsjednička kampanja u Rusiji, Putin bez prave konkurencije
Objavljeno prije 6 sati
Turski sud oslobodio njemačku novinarku koju su sumnjičili za podržavanje terorizma