TUZLARIJE - TUZLA DANAS

20.10.2016.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Jagoda Iličić iz Tuzle i Mehmed Đedović iz Kalesije, dobitnici su Godišnje nagrade Društva pisaca Bosne i Hercegovine. Ilićić za 2014. godinu u kategoriju literature za djecu, a Đedović za 2015. u kategoriji literature za odrasle.
Piše se puno, meni se čini da se knjige štampaju više nego ikada i da je puno onih koji su napisali bar jednu knjigu. Ipak, kada struka dodijeli nagradu onda je to uspjeh, za književnike vjerovatno i satisfakcija. Đedovićeva knjiga "Legionar" je inače dobila dosta dobre kritike pa je osvojila i nagradu "Skender Kulenović". Moram priznati da je još nisam pročitala ali hoću jer mi je priča o romanu probudila zanimanje. Što se tiče knjiga za djecu, kao i sve što se radi za djecu, nije lako. Dječiju pažnju može držati samo neko ko je u sebi zadržao nešto djetinje, nešto zaigrano, ko se zna, ako mogu tako reći, spustiti na nivo djeteta, igrati se, pričati, pjevati s njima na način da ih dijete prihvati kao sebi ravnog.

Tuzlarije


Što se tiče naše svakodnevnice, vrijeme je lijepo. Za ovo doba godine izuzetno toplo, u stanovima je za skuhati se. Mnogi drže širom otvorene prozore tako da se rasipa energija koja se skupo proizvodi i plaća, ali šta se može kad neki ne mogu, kako to narod stručno kaže, zavrnuti radijator, odnosno ventil.

Tuzlarije


Od prvog dana kako su održani Lokalni izbori 2016 slušam priče o prodaji glasova pa mi nekako muka od te priče. Prvo što to izgleda nisu tek incidente situacije, nego su za mnoge stranke ekipe radile na kupovini glasova. Tarifa je bila 30 do 50 KM, neki su poslije slikali mobitelima da dokažu da su glasali kako su rekli, neki nisu, a posebna je priča što neko svoj glas prodaje, i to za male pare. Ne osuđujem nikoga, svako ima pravo da sa svog glasa radi šta hoće pa i da za 30 KM glasa po tuđim uputama, problem su oni koji glasove plaćaju da bi se lažiranjem (čitaj kriminalom) dočepali vlasti. Ne znam šta se iko čudi kako nam je.

Tuzlarije


Zanimljivo je da su se danas sastali Fahrudin Radočić (SBB) i Nermin Nikšić (SDP), kažu da su plaho lijepo razgovarali, i dalje ostaju na različitim stranama kada je pozicija i opozicija u pitanju ali imaju zajednički interes oko jedinstvene BiH. Šta će od toga biti, ostaje da vidimo. Biće da se nešto iza brda valja.

Tuzlarije


U 76. godini života umro je Rifat Šehić Rifi. Mnogi će ga pamtiti i po tome što je pjevao starogradske pjesme, inače inženjer mašinstva, jedan on onih, kako stariji ljudi kažu, prijatan, čaršijski čovjek. Bilo je puno svijeta na dženazi, od kapije se čekalo u redu da se rodbini izjavi saučešće.

Toliko za danas uz napomenu da su sve slike snimljene u Slavinovićima.

Pozdrav

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 12 beba, 4 djevojčice i 8 dječaka.

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 205 intervencija

Vatrogasci - imali su 2 intervencije

MUP TK - javni red i mir je narušen 3 puta, prijavljeno 6 krivičnih djela, zabilježene su 2 saobraćajne nezgode

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 20.10.2016. godine krv su darovala 54 davaoca.
OSTALE VIJESTI
Kvalifikacije za SP 2019. u Kini: Košarkaši BiH u dramatičnoj završnici bolji od Belgije

VIDEO: Napredak u borbi protiv pranja novca i terorizma: Zvizdić: BiH skinuta sa \'sive liste\' FATF-a

VIDEO: Evropski zvaničnici u Banjoj Luci: Preda: S ovim nivoom korupcije BiH ne može u EU

VIDEO: Nezakonito zaposlio tri radnika: Podignuta optužnica protiv direktora Veterinarskog zavoda TK-a

VIDEO: Četiri stranke optužile CIK za pokušaj državnog udara: Hadžiabdić: Radni materijali nisu zvanični stav Komisije

‘Assadov režim u Istočnoj Guti ubija nevine ljude’: Neformalni sastanak lidera članica EU-a u Briselu

Policija objavila da nije riječ o terorizmu: Š vicarska: Dvije osobe mrtve nakon pucnjave u centru Zuricha

Na 70. godišnjicu proglašenja nezavisnosti Izraela: SAD potvrdile da sele ambasadu u Jerusalem u maju

Pokazali satelitski snimci: U Mijanmaru buldožeri brišu s lica zemlje sela Rohinja

VIDEO: I do minus 20 stepeni za vikend: Stiže hladna fronta sa sjeveroistoka Evrope