TUZLARIJE - TUZLA DANAS

25.10.2016.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Ovih dana imamo tako lijepu jesen, mogla bih satima gledati drveće, samo priroda može tako boje izmiješati. Oktobar se bliži kraju, danas je 25.10. a na tuzlanskim ulicama se mogu vidjeti ljudi u majicama kratkih rukava. Baš je fino toplo.

Tuzlarije


Održana je sjednica Vlade TK pa su između ostalog razgovarali o novom problemu Aerodroma Tuzla, neusklađenom radnom vremenu Aerodroma i kontrole letenja. Taman se obradujemo što su napokon počeli radovi na pristupnoj rasvjeti, mada ide sporo, a sad fali kontrolora letenja bez kojih aerodrom ne može funkcionisati. Najveći problem je što ugovor sa Wizzairom podrazumjeva da aerodrom mora biti otvoren dok se njihov avion ne vrati u bazu. Ako avion kasni mora duže da radi i kontrola letenja, a ona nije jedna od aerodromskih službi već djeluje u okviru državne agencije BHANSA. Manjak kontrolora i previše podsjeća na onaj nedavni problem sa sanitarnim pregledom zbog čega je bio ugrožen prevoz mesa sa tuzlanskog aerodroma.

Tuzlarije


Kontrolora letenja nema na tržištu radne snage, njih BHANSA školuje prema potrebi, a s obzirom kako se to do sada radilo usporeno pitanje je kako će ovaj problem biti riješen. Školovanje prethodne generacije kontrolora razvuklo se 6-7 godina. Još 2004. raspisan je konkurs za školovanje novih kontrolora, evo bliži se kraj 2016-te i koliko znam obuka još nije počela tako da i ne čudi što nedostaje tog stručnog kadra. Skupo je da se dovedu strani kontrolori ali morat će se nešto uraditi da se omogući nesmetan rad aerodroma koji itekako znači, kako za putnike, tako i za prevoz robe.

Tuzlarije
Staklo ko suza


Bila sam malo u glavnom nam šeheru pa se nisam javljala sa ovih svojih "malo tuzlarija". Prvi put sam prošla kroz novi tunel na Karauli pa pošto se o njemu već priče ispredaju da i ja koju kažem (gluho bilo da se na nešto šuti).

Tuzlarije
Mjesto na koje treba paziti (crta)


Bilo je dosta primjedbi, jedni su govorili da je prilaz tunelu takav da odjednom kao da upadneš u rupu, drugi da je takav nagib da se može napraviti skakaonica, treći su se žalili da su im na prelazu od puta s nagibom prema ravnom kola poskočila. Valjda što sam očekivala svašta pa maksimalno pazila, mogu da kažem da nisam imala ni najmanjih problema, niti mi je bilo šta neobično. Jasno je da su požurili da do izbora završe tunel i prilazne saobraćajnice, i da će sve bolje izgledati kada se put dovrši u skladu sa projektom. Ono što je za mene važno je da taj tunel olakšava put preko Karaule ali šta je sa ostalih 100 kilimetara?

Tuzlarije


Kako se krene od Đurđevika počinju okuke, nije to samo Karaula. Nakon 50 godina nešto su na tom putu uradili i sad pričaju taman kao da su napravili tunel od Tuzle do Sarajeva. Tunel je dobar samo treba još puno posla da se Tuzlacima približi Sarajevo koje od nas po mnogo čemu odmiče. Da li je malo političara iz Tuzle koji sjede na višim nivoima ili postanu pasivni i zaborave na naše probleme, ne znam ali na primjeru Tuzle se vidi da su neki ravnopravniji od drugih.

Pozdrav

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 9 beba, 2 djevojčice i 7 dječaka.

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 166 intervencija

Vatrogasci - imali su 2 intervencije

MUP TK - javni red i mir je narušen 3 puta, prijavljeno je 9 krivičnih djela, zabilježene su 3 saobraćajne nezgode

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 25.10.2016. godine krv je darovalo 75 davalaca.
OSTALE VIJESTI
Na Spreči mirnije, rijeke u ZDK-u u porastu: Voda prijeti kućama u S. Mostu, zamućena pitka voda u Bihaću

VIDEO: Iznos grantova veći od trećine ovogodišnjeg budžeta: Skupština BD-a raspravljala o trošenju grantova i subvencija

FOTO: Potraga za nestalim mladićem proširena prema Doboju: Nastavlja se potraga za Aldinom Mulićem

Uvoz viši za oko osam miliona KM: Izvoz mesoprerađivačke industrije manji za sedam miliona KM

VIDEO: Potres se osjetio i u Džakarti : Dvoje mrtvih u zemljotresu na Javi

FOTO: Š estosjed i četverosjed dva nova najznačajnija projekta: Otvorena skijaška sezona na Bjelašnici

VIDEO: Senny je putujući fotograf : U Mostaru snima ljude aparatom iz 19. stoljeća

C-47 koji nosi natpis \'To je sve, brate\': Pronađen i restauriran avion koji je predvodio invaziju Normandije

Derbi u Mostaru: Zrinjski - Spars: Danas četiri utakmice košarkaškog prvenstva BiH
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 55 minuta
Bernardića je malo ponijelo: "SDP je nikad jači, ostajemo nesavladiva tvrđava"
Objavljeno prije 2 sata
Troje mrtvih u silovitom potresu u Indoneziji
Objavljeno prije 4 sata
Domaći džihadisti su nerješiv problem za policiju i tajne službe
Objavljeno prije 5 sati
Disney kupio 21st Century Fox, svijet streaminga usluga više nikad neće biti isti
Objavljeno prije 5 sati
U Pragu veliko okupljanje krajnje desnice, policija na nogama
petak, 15.12.2017. 22:31
Desnica i ekstremna desnica u Austriji se okupile oko Kurza, dogovorile su vladu