TUZLARIJE - TUZLA DANAS

25.10.2016.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Ovih dana imamo tako lijepu jesen, mogla bih satima gledati drveće, samo priroda može tako boje izmiješati. Oktobar se bliži kraju, danas je 25.10. a na tuzlanskim ulicama se mogu vidjeti ljudi u majicama kratkih rukava. Baš je fino toplo.

Tuzlarije


Održana je sjednica Vlade TK pa su između ostalog razgovarali o novom problemu Aerodroma Tuzla, neusklađenom radnom vremenu Aerodroma i kontrole letenja. Taman se obradujemo što su napokon počeli radovi na pristupnoj rasvjeti, mada ide sporo, a sad fali kontrolora letenja bez kojih aerodrom ne može funkcionisati. Najveći problem je što ugovor sa Wizzairom podrazumjeva da aerodrom mora biti otvoren dok se njihov avion ne vrati u bazu. Ako avion kasni mora duže da radi i kontrola letenja, a ona nije jedna od aerodromskih službi već djeluje u okviru državne agencije BHANSA. Manjak kontrolora i previše podsjeća na onaj nedavni problem sa sanitarnim pregledom zbog čega je bio ugrožen prevoz mesa sa tuzlanskog aerodroma.

Tuzlarije


Kontrolora letenja nema na tržištu radne snage, njih BHANSA školuje prema potrebi, a s obzirom kako se to do sada radilo usporeno pitanje je kako će ovaj problem biti riješen. Školovanje prethodne generacije kontrolora razvuklo se 6-7 godina. Još 2004. raspisan je konkurs za školovanje novih kontrolora, evo bliži se kraj 2016-te i koliko znam obuka još nije počela tako da i ne čudi što nedostaje tog stručnog kadra. Skupo je da se dovedu strani kontrolori ali morat će se nešto uraditi da se omogući nesmetan rad aerodroma koji itekako znači, kako za putnike, tako i za prevoz robe.

Tuzlarije
Staklo ko suza


Bila sam malo u glavnom nam šeheru pa se nisam javljala sa ovih svojih "malo tuzlarija". Prvi put sam prošla kroz novi tunel na Karauli pa pošto se o njemu već priče ispredaju da i ja koju kažem (gluho bilo da se na nešto šuti).

Tuzlarije
Mjesto na koje treba paziti (crta)


Bilo je dosta primjedbi, jedni su govorili da je prilaz tunelu takav da odjednom kao da upadneš u rupu, drugi da je takav nagib da se može napraviti skakaonica, treći su se žalili da su im na prelazu od puta s nagibom prema ravnom kola poskočila. Valjda što sam očekivala svašta pa maksimalno pazila, mogu da kažem da nisam imala ni najmanjih problema, niti mi je bilo šta neobično. Jasno je da su požurili da do izbora završe tunel i prilazne saobraćajnice, i da će sve bolje izgledati kada se put dovrši u skladu sa projektom. Ono što je za mene važno je da taj tunel olakšava put preko Karaule ali šta je sa ostalih 100 kilimetara?

Tuzlarije


Kako se krene od Đurđevika počinju okuke, nije to samo Karaula. Nakon 50 godina nešto su na tom putu uradili i sad pričaju taman kao da su napravili tunel od Tuzle do Sarajeva. Tunel je dobar samo treba još puno posla da se Tuzlacima približi Sarajevo koje od nas po mnogo čemu odmiče. Da li je malo političara iz Tuzle koji sjede na višim nivoima ili postanu pasivni i zaborave na naše probleme, ne znam ali na primjeru Tuzle se vidi da su neki ravnopravniji od drugih.

Pozdrav

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 9 beba, 2 djevojčice i 7 dječaka.

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 166 intervencija

Vatrogasci - imali su 2 intervencije

MUP TK - javni red i mir je narušen 3 puta, prijavljeno je 9 krivičnih djela, zabilježene su 3 saobraćajne nezgode

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 25.10.2016. godine krv je darovalo 75 davalaca.
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Obaraju rekorde, a primorani trenirati vani: U F+ najbolji bh. bacač kugle Mesud Pezer

VIDEO: Snježana Koepruner o bh. izvoznim mogućnostima: Njemačka naš najznačajniji vanjskotrgovinski partner

Zaključci programskog skupa SDA: \'Pokušaji destabilizacije stranke neće proći\'

Među uhapšenima četiri maloljetnika: Zbog lažnih dojava o bombama u školama u KS-u uhapšeno pet osoba

"Stop Istanbulskoj za suverenu Hrvatsku": U Hrvatskoj prosvjedi protiv ratifikacije Istanbulske konvencije

Sirijske snage sada drže pod kontrolom 90% enklave: Posljednja grupa pobunjenika evakuisana iz Istočne Ghoute

U znak podrške inicijativi za strožiju prodaju oružja: Više stotina hiljada Amerikanaca protestuje širom zemlje

Maria Elisabetta Alberti Casellat prva žena na čelu Senata: Izabrani predsjednici italijanskog Parlamenta, ali ne i Vlade

Ove nedjelje počinje Formula 1: Hamilton rekordom do pole pozicije u prvoj trci sezone

Pomjeranje kazaljki sa dva na tri sata: Od sutra ljetno računanje vremena
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije sat vremena
Francuska policija pronašala bilješke džihadista u kojima piše o Islamskoj državi
Objavljeno prije sat vremena
Uveden prvi direktni let iz Australije do Londona
Objavljeno prije 2 sata
Talijanski parlament izabrao predsjednike obaju domova
Objavljeno prije 2 sata
U prosvjedima u Kataloniji 35 ozlijeđenih
Objavljeno prije 3 sata
Katalonija bez predsjednika do daljnjeg, svi kandidati u pritvoru
Objavljeno prije 4 sata
Finska dobila od Španjolske nalog za uhićenje Puigdemonta