TUZLARIJE - TUZLA DANAS

26.10.2016.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Večeras je promocija knjige (ili dvije) doktora Žarka Mladine, Splićanina koji decenijama živi i radi u Tuzli. Vjerovatno su mu zanimljive knjige. Sjećam se jednom, bila sam na jezeru, sjedim na plaži gledam u svijet, vidim ide Mladina, kad poče čovjek plivati, mislim kad je zaronio da je izronio na sredini jezera pa pliva li pliva. Inače mi se sviđa kad neko lijepo i dobro pliva, a na njemu se vidi da je uz Jadran odrastao.
Ima dosta, kako se kaže, tuzlanskih zetova a i snaha, možda će nekad neko i o njima knjigu napisati. Ljudi vole štivo koje ih ne umara, a piše se na pitak način.

Tuzlarije


JKP "Saobraćaj i komunikacije" obavještava da su okončani radovi na ugradnji LED štednih rasvjetnih tijela na zatvorenom parkiralištu Jezero Zapad. Dobro je, svako poboljšanje rasvjete je za pohvalu. Nadam se da će uskoro biti slična vijest vezana za rasvjetu na Južnoj magistrali, Slavinovićima, Husinu, Solini i da ne nabrajam naselja gdje sam svojim očima vidjela da ništa ne vidim. Molim bez primjedbi na konstrukciju rečenice jer je ovo mog mozga djelo.

Bez zezanja, zaista se jedva vidi, na Južnoj su inače mnogi sugrađani nastradali, pješaci se ne vide. Ako se neće uskoro kakva rasvjeta uraditi neka uvedu obavezno korištenje prsluka sa flourescentnim dijelovima. Jasno je meni, hiljadu puta sam čula da je Južna u nadležnosti Federacije BiH i da lokalna vlast nema s tim ništa ali ako se nekim urgencijama, notama, zahtjevima (prohtjevima) može reagovati na mnogo šta što im nije u nadležnosti, onda valjda može i na ovo. Ne hoda svako noću jer mu se posebno šeta, češće je što se mora, vraćaju se djeca iz škole, dolaze po njih roditelji tako da ima dosta svijeta na ulicama.

Tuzlarije


Što se tiče zagađenja, ima li o tome još šta da se priča? Posebno od kako se krenulo sa loženjem svega i svačega. Baš su nam se čitaoci javili koji imaju problem sa nekim dimnjakom koji čadi oko Gradine, taman lijepo bolesnicima pod prozorima. I šta možes s njim ako ne krši zakon? Ako u zakonu ne piše da je nešto zabranjeno sve se svodi na neke opomene i dobro volju, koju mnogi nemaju. Nije bez razloga kod nas na snazi izreka "nek´ komšiji crkne krava”, najviše se vodi računa o sebi, a ostalima kako bude.

Tuzlarije


Sinoć sam na RTL-u gledala prilog o čovjeku koji čini dobra djela, ne voli da se o tome piše ali čovjek je baš human. I kaže on kako postoji "klica dobrote", a to je kad se čini dobro, nešto lijepo, pokrene u ljudima nešto što imaju ali je možda uspavano pa krenu i oni. Neko vidi kako djeca paze starije roditelje pa počnu da se preispituju jesu li dovoljno dobri i pažljivi prema svojima, što često rezultura poboljšanjem odnosa.

Tuzlarije


Kaže čovjek ima u Bosni jedna lijepa riječ, sevap, te pojasnio da dobra djela utiču na način da čovjek postane zadovoljniji sobom. Činiti dobro i ne tražiti ništa zauzvrat.

Pokvarilo se vrijeme, hoću ja danima govoriti kako je lijepo ali hajde, možda kiša malo smog ispere.

Pozdrav

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 12 beba, 4 djevojčice i 8 dječaka.

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 228 intervencija

Vatrogasci - imali su 2 intervencije

MUP TK - javni red i mir nije narušavan, prijavljeno je ? krivičnih djela, zabilježeno je 8 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 26.10.2016. godine krv je darovalo 87 davalaca.
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Hrvatska predsjednica u trodnevnoj posjeti BiH: Otvorenim razgovorima zadovoljni svi

Predstavnički dom PSBiH: Usvojen Prijedlog budžeta institucija BiH za 2018.

VIDEO: Nakon više od pet sati rasprave: Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio budžet za 2018.

SDA protiv prijedloga HNS-a, HDZ protiv prijedloga SDA: Žustra rasprava parlamentaraca o izmjenama Izbornog zakona

VIDEO: Identifikovan vlasnik izgorjelog vozila: Kosovska policija ima nove detalje o ubistvu Ivanovića

Ranjeno 48 osoba: U dva samoubilačka napada u Nigeriji 12 mrtvih

Okončano zasjedanje Vojnog odbora Alijanse: Rusija ponovo slovi kao strateški konkurent NATO-u

Š pijunski rat: Uhapšen bivši agent CIA-e, SAD sumnja da je radio za Kineze

VIDEO: Na otvaranju igara marširat će zajedno : Dvije Koreje formiraju prvi zajednički olimpijski tim

\'Težak je protivnik i igra jako dobar tenis\': Nadal: Džumhur je mnogo napredovao od našeg posljednjeg meča