TUZLARIJE - TUZLA DANAS

27.10.2016.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Još gotovo dva mjeseca dan će biti sve kraći i kraći, a što se mene tiče već je i previše kratak, smrači se do 17 sati. U nedjelju, 30. oktobra, prelazi se na zimsko računanje vremena, pa će biti još mračnije. Bilo je neke priče da će se to ukinuti ali eto godinama dva puta godišnje podešavamo sat. Pomjeranja vremena nema u džamiji, a nema ni u Elektrodistribuciji kada je u pitanju obračun jeftine i skupe struje. Trenutno je jeftina struja od 14 do 17 i od 23 do 8 ujutro, te nedjeljom cijeli dan, a od nedjelje će biti od 13 do 16 i od 22 do 7 sati. Ustvari, oni ne mijenjaju podešenja uklopnih satova pa zato dolazi do ove promjene ali narod se prilagodi. Koliko sam primijetila dosta to svijet prati jer se korištenje jeftine struje osjeti na računu.

Tuzlarije


Ne znam kada i kako su određeni periodi jeftine struje, za sve postoje razlozi ali za zaposlene žene to nije najbolje podešeno. Kada dođu kući već završava ta jeftina struja. S jednog posla žure na posao po kući, da iskoriste bar malo jeftinije tarife. Što se tiče noći, to je posebna priča jer je rad raznih mašina dosta bučan, posebno su glasne mašine za pranje veša i suđa. Da se može ispoštovati dnevni termin malo bi ko uljučio noću mašine, a obično tada rade punom parom. I opet je to problem za žene koje rade jer ujutro, prije odlaska na posao, nastoje staviti veš da se suši. Mislim da ima dovoljno razloga da se razmatra novo vrijeme, prema tome Elektodistribucijo, imamo problem.

Tuzlarije


Neki dan sam odgledala dobar dio filma "Houston, imamo problem", riječ je o dokumentarnoj fikciji, a sniman je u Sloveniji, Hrvatskoj, Njemačkoj, Češkoj, Kataru. Režiju potpisuje Žiga Virc, a priča se vrti oko Tita. Vrlo je zanimljiv film, pogledajte, toliko je dokumentarnih snimaka, nekih koje ja nisam ranije nikad vidjela, recimo Tito na moru, na dušeku gura pudlice, dovoljna mi je scena Tita u kupaćim gaćama, pa onda njegovo obraćanje na engleskom, ima jak naglasak, kad pogriješi ne sekira se, traži pomoć, pročita šta mu treba.

Tuzlarije


Tito je prikazan kao neko koga se puno ne tiče mnogo šta, kad sjedi s Niksonom polako puši, a dodatno ga nervira što puši baš kubanku. Film ga predstavlja u punom sjaju njegovog hedonizma ali i posebne karizme koju mu ni najveći neprijatelji ne mogu osporiti. Film je tako zanimljivo urađen da sam sigurna da će mnogi koji budu gledali, posebno oni kojima mnogo šta iz tog perioda nije poznato, misliti da je sve apsolutno tačno.

Tuzlarije


Sinoć sam bila na promociji dvije knjige koje je napisao dr. Žarko Mladina. Jednu sam pročitala, a inače je riječ o knjigama na oko 100 strana, brzo se čitaju i zbog načina pisanja. Mladina ne spominje mnogo imena, uglavnom nadimke ili opisno definiše likove, recimo napiše "lijepa Hercegovka", tako da vjerujem da će posebno onima iz UKC-a biti zanimljive knjige jer će ih zanimati koga je sve spomenuo. Vjerovatno je svojim pisanjem probudio mnoge uspavane duhove. Bilo je puno svijeta, neki nisu imalo mjesta da sjednu, a posebno zanimljiva je bila klapa Mirakul. Divno su pjevali. Klapa se obično veže za Dalmaciju i muškarce, a u ovoj klapi ima i jedna žena, a svi dolaze iz Zvornika.

Pozdrav

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 11 beba, 4 djevojčice i 7 dječaka.

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 169 intervencija

Vatrogasci - imali su 2 intervencije

MUP TK - javni red i mir je narušen jednom, prijavljeno je 8 krivičnih djela, zabilježeno je 6 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 27.10.2016. godine krv je darovalo 138 davalaca.
OSTALE VIJESTI
Potvrđen u oba doma Parlamenta: Usvojen budžet Federacije BiH za 2018. godinu

Nakon odbijanja amandmana DF-a, nada roditeljima: Novalić najavio rješenje problema obrazovanja djece s autizmom

Radnici nestrpljivi: Željezarci ponovo blokirali cestu prema pogonima Arcelor Mittala

Odlučeno na sjednici Vlade ovog kantona: Pregovori radnika u zdravstvu i Vlade HNK-a počinju 26. januara

Nova strategija proširenja 6. februara: Hahn najavio Srbiju i C.Goru kao nove članice, Juncker uskoro u BiH

Identifikovan posljednji vlasnik "opel astre": Kosovska policija ispitala šest svjedoka

Ukupan broj ugrožene djece oko četiri miliona: Zbog rata u Iraku raseljeno 1,3 miliona djece

Korak do ispunjenja jednog od najvećih ciljeva u medicini: BBC: Naučnici bliži univerzalnom testu krvi za otkrivanje raka

VIDEO: Pavle Komlen najbrži bio u utrci za časni krst: Bogojavljenje u Ortiješu pokraj Mostara

Poražen sa 6:1, 6:3, 6:1: Džumhur nemoćan protiv Nadala
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 7 sati
Oslobođeni željezničari optuženi za najgoru nesreću u povijesti Kanade
Objavljeno prije 7 sati
Egipatski predsjednik objavio kandidaturu za novi mandat
Objavljeno prije 8 sati
Ruski ministar Lavrov: Ako se SAD povuče, iranski nuklearni sporazum će propasti
Objavljeno prije 8 sati
SAD-u prijeti paraliza savezne vlade, sat otkucava, a republikanci i demokrati se svađaju
Objavljeno prije 9 sati
Trump obećao stroži zakon protiv pobačaja: "Uvijek ću se boriti za pravo na život"
Objavljeno prije 9 sati
Popularna ljetovališta u Meksiku pogodio potres od 6,3 stupnja po Richteru