TUZLARIJE - TUZLA DANAS

14.11.2016.
Servisne informacije
....i malo tuzlarija
Sinoćnja utakmica između reprezentacija Grčke i Bosne i Hercegovine je bila vrlo uzbudljiva, a oni koji su je gledali više su se nevirali nego uživali. Kapiten Edin Džeko im se ironično zahvalio na dobrodošlici, te rekao da se vide u Zenici.

Tuzlarije
Sjenjak


Od ružnih situacija svakako je poseno ružna ona da se pojavio transparent “Nož, žica Srebrenica”, koji se inače unosi na razne utakmice. Razumljiva je potreba da se navijači suprotnog tima provociraju ali na sportski način, a ovakve stvari su, malo je reći ružne. Kakav je to mentalni sklop da ih nije sramota držati transparent sa takvim natpisom?

Tuzlarije
Prema Ircu


Kao da je malo ratova pa kad nema nekog “aktivnog” na ovom području, dobro dođu i sportski tereni. Tako je to kad neki ne znaju ili neće da višak energije kanališu u šta korisno.

Za razliku od nazovi navijača, a više političkih provokatora, članovi Udruženja “Korak po korak”, koje okuplja mlade sa teškoćama u razvoju, za svaku su pohvalu. Bili su već pred gašenjem, bore se kao lavovi, plaćaju zakup za prostorije u Lukavcu (nisu više u Tuzli). Da bi platili kiriju izrađuju razne predmete, ukrase, cegere, vrećice za novogodišnje paketiće i sl. Sav prihod od prodaje koriste za opstanak Udruženja. Nekad prodaju u Omegi, a može se i naručiti, imaju svoju FB stranicu. Zaista svaka im čast, posebno kad se često vide oni zdravi i pravi kojima je sve teško i mrsko. Kukaju zbog svake sitnice, nesvjesni sreće što su zdravi. Neki dan smo objavili obavještenje pomenutog udruženja pa se nadam da će oni koji za svoje uposlene, odnosno njihovu djecu, spremaju paketiće, kupiti vrećice od ovog udruženja, rađene su od platna, mogu se opet koristit, a ako se bace ne štete okolini kao najlon.

Tuzlarije
Nekad govorili "Perina banka"


Dvije moje prijateljice sinoć sletile u Tuzlu iz Londona, kako to lijepo zvuči. Jasno je da je to za mnoge ništa, da je trebalo odavno ali za nas je novo, i veliko olakšanje za one kojima ova linija znači. Sletile cure, odmorne i vesele, pa odmah na mamine specijalitete, pa još puno finansijki povoljnije. Samo da se održi linija.

Tuzlarije
Od Solane prema Ircu

Prije tačno pet godina umro je Adnan Emkić Čompika. Kako privatni portal možemo sebi dozvoliti da tu i tamo objavimo informaciju o smrti, godišnjici smrti ili neku lijepu vijest vezanu za naše i prijatelje Tuzlarija. Čompika je to definitivno bio, onako nasmijam, uvijek raspoložen, djelovao je kao čovjek uz kojeg bolest i smrt ne idu. Ali eto, sudbina je tako htjela, nema ga među živima ali zaboravljen nije.

Inače kada su obavještenja o nečijoj smrti u pitanju, nedavno sam vidjela jedan hercegovački portal koji objavljuje posmrtnice. Baš prava posmrtnica u elektronskoj formi. Iako se čini pomalo morbidno, takva obavještenje zanimaju ljude. Vole čuti i o prinovama, vjenčanjima, a i smti. Posebno ljudi koji nisu ovdje, a žele da su u toku. Šteta što je Matični ured, zbog internih problema, prestao davati takve podatke medijima. Ako se šta promijeni, Tuzlarije će svakako, kao nekada, ponovo obavještavati o novorođenim, vjenačanim i umrilim.

Nije toliko kasno koliko se smračilo. Nema padavina, mada se po obroncima okolnih brda vidi snijeg, ali je hladno, pa nije džaba sredina novembra.

Pozdrav

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 7 beba, 5 djevojčica i 2 dječaka.

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljena je 221 intervencija

Vatrogasci - imali su 4 intervencije

MUP TK - javni red i mir je narušen jednom, prijavljena su 3 krivična djela, zabilježeno je 14 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 14.11.2016. godine krv je darovalo 28 davaoca.
OSTALE VIJESTI
Reakcije na usvajanje Rezolucije o vojnoj neutralnosti RS-a: Vanjska politika u isključivoj nadležnosti državnih institucija

Cilj opozicije nisu prijevremeni izbori, već vladavina prava: Govedarica: Raspustiti parlament RS-a

Odluka zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e: Bariša Čolak privremeni predsjedavajući umjesto Nikole Š pirića

Usluge će se i dalje pružati samo u hitnim slučajevima: Nema pomaka u pregovorima, štrajk zdravstvenih radnika se nastavlja

VIDEO: Stock se sastao s ministrom sigurnosti BiH: Generalni sekretar INTERPOL-a: BiH u samom vrhu zemalja članica

Županijski sud u Zagrebu o slučaju Agrokor: Ivici Todoriću istražni zatvor, ostali se brane sa slobode

Proširuju se ovlaštenja vlasti u borbi protiv terorizma: Francuski parlament usvojio kontroverzni antiteroristički zakon

Gdje je sada Colin Kaepernick?: Od jednog čovjeka koji kleči do pokreta koji je podijelio naciju

U narednom kolu \'Plavi\' će igrati protiv Lokomotive iz Zagreba: Pobjeda Željezničara za plasman u 2. kolo omladinske Lige prvaka

Igrane utakmice nogometne Lige prvaka u grupama A, B, C i D: Džeko postigao dva gola, Pjanić strijelac za Juventus