TUZLARIJE - TUZLA DANAS

21.11.2016.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Na današnji dan prije 21 godinu u vojnoj bazi Wright-Patterson u gradiću Daytonu, u američkoj državi Ohio, parafiran je Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, poznatiji kao Dejtonski mirovni sporazum, navodi se u jednoj od današnjih vijesti.

Tuzlarije


Nakon ceremonije potpisivanja prvi predsjednik Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović kazao je: Ovo nije pravedan mir, ali je pravedniji od nastavka rata. U ovakvoj situaciji kao što jeste, i ovakvom svijetu kakav je, bolji mir i nije mogao biti postignut.
Kako je tada bilo, kroz kakve užase je narod prolazio, Izetbegović je bio u pravu. Bilo je važno zaustaviti rat ali taj cijeli Sporazum je nepravedan jer su nagrađeni agresori i zločinci. Poslije se nastojalo što više raditi na izjednačavanju strana pa se došlo do vremena da se žrtve pravdaju. I tada i sada, kada je naša zemlja u pitanju, gledao se interes svjetskih sila, pa Srbije i Hrvatske, a onda nas. Iako oštećeni u mnogo čemu, i dalje se oko naše zemlje igraju igre i prave planovi.

Tuzlarije


Sutra će se održati prva, konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Tuzle u novom sazivu. Potvrđeno nije ali zna se da će predsjedavajući Vijeća biti Aleksandar Vujadinović (SDP), a Mirel Mišković (TA) zamjenik predsjedavajućeg, čime je zadovoljen famozni "ključ", pa je Bošnjak gradonačelnik, Srbin predsjedavajući i Hrvat zamjenik predsjedavajućeg Vijeća. Najbitnije je završeno, idemo dalje.

Tuzlarije


Ovo je prvi put u zadnjih desetak godina da za glavnim stolom nisu svi iz SDP-a, Mišković je iz Tuzlanske alternative, što je vjerovatno dogovoreno kad su SDP i AT potpisali sporazum o saradnji.

Tuzlarije


Vrijeme je nevjerovatno toplo, neki su doslovno u majicama kratkih rukava. U Narodnom pozorištu Tuzla večeras je predstava "260 dana", koja govori opet o ratu, ljudima koji su zajedno sjedili, jeli, pili, a onda su preko noći postali neki drugi. I sinoć mi je bila dosta teška predstava pa sam sam se sjetila da je jednom prilikom direktor NP Tuzla rekao da nije pozorište samo zabava, da se smijemo, zezamo, nekad se obrađuju i životne teme koje su često teške. Valjda je tako ali ipak kad već ne mogu sve u životu, nekad ciljano biram relaksirajuće programe i sadržaje.

Tuzlarije


Pozdrav

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 8 beba, 4 djevojčice i 4 dječaka.

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljene su 233 intervencije

Vatrogasci - nisu imali intervencija

MUP TK - javni red i mir je narušen 3 puta, prijavljeno je 5 krivičnih djela, zabilježeno je 7 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 21.11.2016. godine krv je darovalo 26 davalaca.
OSTALE VIJESTI
VIDEO: \'Objektivni razlozi\': Odgođena sutrašnja sjednica Doma naroda, nastavak 17. aprila

Završena sjednica Predstavničkog doma PSBiH: Podržano povećanje plata za vojnike

Izvještaj EBRD-a prezentovan u Sarajevu: Stopa rasta u BiH tri posto

Ivanić za Tanjug: \'Izetbegović će biti još tvrđi po pitanju granice sa Srbijom\'

VIDEO: Posjetili pravoslavni hram: \'Noćni vukovi\' stigli u Banju Luku

Zbog bacanja suzavca policija privela sedam poslanika: Skupština Kosova usvojila demarkaciju granice s Crnom Gorom

Uhapšen u jugozapadnoj Njemačkoj: Trener plivanja osumnjičen za seksualno zlostavljanje djevojčica

VIDEO: Organizatori očekuju da će oboriti \'Guinessov rekord\': U Zenici manifestacija \'Š arene čarape\' sa 1.589 učesnika

Obećao da će Facebook uvesti velike promjene: Zuckerberg priznao grešku u skandalu sa podacima

Uoči prijateljske utakmice s Bugarskom: Reprezentativci BiH trenirali u Razgradu