TUZLARIJE - TUZLA DANAS

29.11.2016.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Nedavno se na YouTube pojavio snimak koji je bio na državnoj TV u Maroku, na kojem pokazuju ženama kako da se našminkaju i sakriju tragove udaraca. Nisam ni pogledala do kraja, dovoljno mi je bilo da im govore kako će nanijeti podlogu, puder, ako rade cijeli dan pa da ne ode šminka.

Tuzlarije


Zlostavljanja ljudi ima svugdje na svijetu ali zbog toga što su fizički slabije mnogo češće žrtve su žene i djeca. Nikako ne treba zanemariti ni uticaj psihičkog maltretiranja na zdravlje, to konstatno ubijanje u pojam. Obično je jedno s drugim povezano ali eto ima i onih koji se zadovoljavaju "samo" psihičkim maltretiranjem pa su manje u fokusu interesovanja. Kako rekoh, raznog zlostavljanja ima svugdje ali je problem kada je nešto društveno prihvatljivo, onda su obično i slabije kazne ili ih nema nikako.

Čim se neki snimak pojavi javno, onda je jasno da je puno i žena koje muževi tuku i koji to smatraju za nešto što je ok, valjda sastavni dio braka. Sve to često gledaju djeca pa to i njima bude poslije normlano.

Tuzlarije


Nevjerovatno je koliko neki uticaj, bilo pozitivan ili negativan može promijeniti nešto što se smatralo, decenijama, da ne kažem vijekovima normalnim. Naša sredina je primjer, ne tako davno batine su kod nas smatrane vaspitnom metodom, i to dobrom. Malo je djece koja nisu fizički kažnjavana, koja nisu dobila bar nekad po guzi, a da ne pričam o prutu, kaišu i sl. Neki roditelji su bili strožiji neki blaži, kod nekih je za fizičke kazne bio zadužen otac, kod nekih je "brza na ruci" bila majka i sve je bilo najnormalnije. Ne samo roditelji, djecu su znali tući i drugi članovi porodice, pa i učitelji. Za relativno kratko vrijeme stanje se drastično promijenilo, toliko da roditelji odmah idu u školu ako su čuli da se na njihovo dijete glas povisio, a fizičko kažnjavanje nije odavno dozvoljeno.

Tuzlarije


Malo je onih koji spominju da dijete kažnjavaju batinama. Ne znam nikoga. Čak neki idu u drugu krajnost pa im djeca sjede na glavi i ne znaju kako da s njima izađu na kraj. Dakle, sa određenim kampanjama može se puno postići i nadam se da će doći vrijeme kada neće biti mjesta na ovom svijetu gdje se smatra da iko ima pravo svoju ženu tući. Kod nas se do skora razvod braka smatrao sramotom, vladalo je ono famozno "šta će svijet reći", a sad je malo roditelja koji će gledati da mu se dijete pati. U subotu se kod nas na Korzu potpisivala peticija za oštrije kažnjavanje nasilja nad ženama i djecom. Problem je kompleksan, i treba puno toga proći kroz papire da situacija bude još bolja.

Tuzlarije


Posebna je priča da se često maltretiraju mirnije žene, koje se i ne brane. Kad čujem da je neka žena dobila batina odmah mi je u glavi sto ideja šta bih mu uradila da me samo pipne. Pa spavaju valjda nekad te životinje, a teških tava puna kuća. Ne bi znao šta ga je snašlo, a da ne pričam kako bih mu hranu "začinila". Ali eto, te neke plahe, nježne ženice su pravi mamac za manijake i bilo bi dobro da imaju punu podršku porodice i društva, da shvate da zaslužuju bolje, da same sebe dovoljno cijene da znaju da niko nema pravo da ih kažnjava i "prevaspitava".

Lokalne vlasti trebaju redovno pomagati onima koji rade u sigurnim kućama, da se na svaki mogući način pomogne žrtvama da krenu dalje. Nedavno je od Grada jedna žrtva porodičnog nasilja dobila stan na korištenje, neka, neka se pomaže svima kojima je pomoć potrebna.

Pozdrav

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 6 beba, 3 djevojčice i 3 dječaka.

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 195 intervencija

Vatrogasci - imali su 4 intervencije

MUP TK - javni red i mir nije narušavan, prijavljeno je 5 krivičnih djela, zabilježeno je 5 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 28.11.2016. godine krv je darovalo 25 davalaca.
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Opoziciji ne trebaju ničiji milioni, već samo narod RS: Mektić: Imamo dokaze o saradnji Dodika i Soroševih organizacija

VIDEO: Konaković - \'Sredstva uložiti u kapitalne projekte\': Budžet KS-a za 2017. godinu povećan za 37 miliona KM

VIDEO: Očekuje se smanjenje redukcija u Sarajevu: Potpisan sporazum o isporuci vode KS-u sa izvorišta Tilava

Na pitanja istražitelja nije želio odgovarati: Ante Todorić tvrdi da nije kriv

Napadnute šiitske džamije u Kabulu i pokrajini Ghor: U dva napada u Afganistanu ubijeno najmanje 40 osoba

Kurdske Peshmerge povukle se nakon trosatne borbe: Iračke snage preuzele kontrolu nad pokrajinom Kirkuk

Situacija je najteža u Bangladešu i Somaliji: Globalno zagađenje dovodi se u vezu sa 9 miliona smrtnih slučajeva

Svako peto dijete među njima "akutno pothranjeno": Djeca Rohingye žive pakao u izbjegličkim kampovima

Fotografije megapopularne serije snimljene iza scene: The Laughing Dead

Savladao 88. igrača svijeta Italijana Andreasa Seppija sa 2:1: Džumhur u polufinalu ATP turnira u Moskvi
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 60 minuta
Muškarac u Kanadi oslobođen optužbe za silovanje supruge jer "nije znao da je to zločin"
Objavljeno prije sat vremena
Stručnjaci spremaju susret Cerara i Plenkovića
Objavljeno prije sat vremena
Muškarac u shopping centru u Poljskoj nožem napao ljude, jedna osoba mrtva, sedam ozlijeđenih
Objavljeno prije sat vremena
Sjeverna Koreja tvrdi da im je posjedovanje nuklearnog oružja "pitanje života i smrti"
Objavljeno prije 2 sata
Najmanje 30 mrtvih u bombaškom napadu u Kabulu, ISIS preuzeo odgovornost
Objavljeno prije 2 sata
Njemačka sljedeće godine smanjuje uplate mirovinskih doprinosa za više od milijardu eura