TUZLARIJE - TUZLA DANAS

01.12.2016.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


U Tuzli je umrla, a jučer je i sahranjena Hasiba Huremović, žena koja je nosila ram sa slikama na protestnim povorkama Majki Srebrenice. Već duže je djelovala slabo, bolesno, tako da sam mislila da je imala i više godina. Bilo joj je 63, a u te 63 godine puno toga je stalo, i lijepog, rodila je desetoro djece, ali onda i puno tužnog, tragičnog.

Tuzlarije


Od desetero djece četvoro joj je ubijeno u Srebrenici, a i muž. Nije dočekala da budu otkriveni posmrtni ostaci kćerke i jednog od sinova. Gotovo da su i stali sa otkrivanjem masovnih grobnica i identifikacijom posmrtnih ostataka. Uz brojne prijatelje Hasibe Huremović, na dženazi je bila i velika humanitarka Maja Jurčenko, koja je bila uz nju i ostale žene Srebrenice gotovo svakog 11. u mjesecu. Istog dana kada je ukopana održana je, ranije najavljena, promocija fotomonografije Ahmeta Bajrića Blicka "Srebrenički put pakla". Blicko je slikao ljude koji su tražili put do sigurne teritorije, a poslije je redovno pratio sve što se dešavalo u vezi tragedije Podrinjaca.

Tuzlarije


Sve je izvjesnije da je nestanak goriva uzrok pada brazilskog aviona u Kolumbiji. Zbog bizarne nesmotrenosti poginula je 71 osoba, s njima i pilot koji je ujedno bio i vlasnik kompanije. Ako je tačno što mediji objavljuju, da nije bio vlasnik i da je manje mislio na troškove i zaradu, vjerovatno bi mu bila važnija sigurnost putnika i posade. Odlučio se na dug let, skoro do krajnje granice tog tipa aviona, bez sigurne rezerve goriva. Izgleda da se uzdao u sreću, a ona je napustila i njega i njegove putnike. Nije oglasio hitnu situaciju ni kada ga je kontrola letenja poslala na kruženje, rizikovao je, igrao se sa tuđim životima i izgubio. Uz ostale putnike poginuli su i mladi, perspektivni sportisti, cijeli nogometni tim.

Tuzlarije


Jučer je uhapšen Damir Hadžić, nekadašnja uzdanica SDP-a. Jedno vrijeme ga je bilo na sve strane, dolazio je i u Tuzlu, bio je dva puta načelnik sarajevske Općine Centar koja je njima glavna, pa federalni ministar, a onda je s odlaskom Zlatka Lagumdžije i o njemu prestalo da se priča do jučeršanjeg hapšenja. Sjećam se da je baš on pogurao obuku naših kontrolora leta, što je dobro, a za ostalo za šta ga optužuju ako dokažu da je tako, neka odgovara. Navodno je nezakonito omogućio isplatu više od milion KM Esedu Radeljašu. Čudo je da neka istraga nije i Lagumdžiju zakačila, nije ni on neka cvjećka.

Tuzlarije


Svjetski je dan borbe protiv AIDS-a pa je tim povodom održano niz aktivnosti na kojima se nastoji educirati ljude, podsjetiti da se mogu besplatno testirati i savjetovati. Kod nas ima HIV pozitivnih osoba ali stanje je daleko od alarmantnog. Najgore je kada se zaraze oni koji ne spadaju u rizične grupe, kao preko trasfuzije krivi ili osobe s koje je neko drugi zarazio, i to neko ko zna da je HIV pozitivan, a to krije i ne koristi zaštitu.

Pozdrav

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 12 beba, 6 djevojčica i 6 dječaka.

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljena je 191 intervencija

Vatrogasci - imali su 5 intervencija

MUP TK - javni red i mir je narušen 1 puta, prijavljeno je 6 krivičnih djela, zabilježeno je 11 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 30.11.2016. godine krv su darovala 73 davaoca.
OSTALE VIJESTI
Glasovima vladajuće većine u Narodnoj skupštini RS-a : Usvojena rezolucija o zaštiti ustavnog poretka

Nakon što je 26. jula smijenjen Nikola Š pirić: Bira se predsjednik komisije za nadzor nad radom OSA-e

Jurgen Stock se sastaje sa ministrom sigurnosti BiH: Generalni sekretar INTERPOL-a u BiH

Danas sastanak zdravstvenih radnika sa Konakovićem i Ademaj: Da li će tokom sastanka doći do rješenja?

Ročište na Zagrebačkom županijskom sudu danas u podne: DORH traži istražni zatvor za svih 15 osumnjičenih

\'Ne želim da budem dio te parodije\': Član izborne komisije u Keniji podnio ostavku uoči izbora

Otvoren kongres Komunističke partije Kine: Xi obećao izgraditi modernu socijalističku državu

Grupu švercera vodio Meksikanac, a finansirao Brazilac: U Peruu zaplijenjeno 1,3 tone kokaina i uhapšeno 17 osoba

Liverpool deklasirao ekipu Maribora, Spartak bolji od Seville: Neriješeno u derbiju Lige prvaka, favoriti uglavnom pobijedili
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 45 minuta
Kineski predsjednik: Spriječit ćemo neovisnost Tajvana
Objavljeno prije 2 sata
Maduro poručio Trumpu: Izgledam kao Staljin, ali nisam on
Objavljeno prije 2 sata
Američki senatori postigli dogovor oko Obamacarea, Trump ga podržao
Objavljeno prije 2 sata
Trump najavio prodaju borbenih lovaca Grčkoj
Objavljeno prije 2 sata
200 tisuća Katalonaca izašlo na ulice zbog hapšenja nezavisnih aktivista
utorak, 17.10.2017. 22:39
Je li ISIS mrtav?