TUZLARIJE - TUZLA DANAS

07.12.2016.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Što je zahladnilo, a i prije zahlađenja krenule su razne viroze, prehlade, gripe, šta već koga uhvati. Svake godine neki nas drugi virusi "počaste” pa se tako oni koji se ne osjećaju dobro žale na umor, nisku temperaturu i kao da im je sve mrsko, ne radi im se ništa. Kako nam spominju razne svinjske, ptičije, i druge zoološke gripe, ova je možda od ljenjivaca. Koja smiješna životinja, mogao je Darvin proširiti malo teoriju pa da vidi da nisu svi baš od majmuna postali, neki su u direktnoj vezi sa ljenjivcima.

Tuzlarije


Daleko od lijenog je prof.dr. Robert J. Donia. Kad god budem na promociji nekog njegovog djela ostanem fascinirana znanjem koje on posjeduje o našoj zemlji. Čovjek je historičar, profesionalno se decenijama bavio ovim područjem i kad se pročita nešto od onoga što je radio jasno je da je njegovo poznavanje i razumijevanje dešavanja u BiH daleko iznad prosječnog bh građanina.

Tuzlarije


Nevjerovatno je koji je to velik period obrađen u njegova knjizi o Sarajevu, a kada je radio ovu o Radovanu Karadžiću hodao je i po crnogorskim selima da vidi odakle je potekao jedan od tvoraca zla kod nas. Karadžić je priča za sebe, kad kažu bio je normalan, običan, pa ne može to biti. Isto se to čuje i kad neko ubije, nešto ružno uradi, a logičnije mi je da je sve u čovjeku, i dobro i loše, samo od prilike i samog čovjeka zavisi kad i šta će se ispoljiti. Kako ono kaže Balašević u jednoj pjesmi "jer kockar se skriva u svakom od nas", kockar, bilo šta, dobro, loše, sve je to tu negdje, čeka.

Tuzlarije


Voditelj hrvatskog RTL Direkta, Zoran Šprajc, sinoć se obrušio na Senada Hadžifejzovića zbog njegove izjave o Kolindi Grabar Kitarović. Čim sam čula šta je Hadžifejzović rekao, napisala sam "da je ko drugi u pitanju još bih je i branila ali Grabar Kitarović nije bolje ni zalužila". Nema sumnje da je Senadova izjava seksistička, uvredljiva, da ima viška ali prva rečenica je meni bila dobra, a to je da ne može religija biti radikalna nego samo ljudi.

Tuzlarije


Zoran Šprajac, koji je meni inače drag, volim njegov način rada i humora, sinoć je pokazao dobru dozu subjektivizma, što je za novinara veliki minus. U redu je da brani svoju predsjednicu ali nije u redu da potvrdi njenu izjavu o nekoliko hiljada vojnika tzv. Islamske države koji se vraćaju u Bosnu, a da nije naveo konkretan dokaz za tu tvrdnju. Takve izjave moraju biti argumentovane, za to treba imati crno na bijelo podatke, a ne tek tako se šicati nekim hiljadama. Zatim, rekao je da je Senad Hadžifejzović "duhoviot k´o stećak". Kakva je to izjava? Ovdje stećak dobija neku negativnu konotaciju, a on nešto što je od velike historijske važnosti ne samo za Bosnu, ovakvim izjavama nepotrebno minimizira i uopšte spominje.

Tuzlarije


I na kraju Šprajc jednog čovjeka, ovaj put Hadžifejzovića, veže za cijelu državu pa dodaje da ni bosanski humor a ni Bosna nisu više što su nekad bili. Ako je mislio da stane u odbranu lika i djela svoje predsjednice mogao je izabrati bolji način jer ovako je ispao gori od Hadzifejzovića, koji se u svojim uvredljivim komentarom obraćao samo jednoj osobi, a Šprajc širi priču na cijelu zemlju. Totalno nepotrebno.

Pozdrav

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 13 beba, 4 djevojčice i 9 dječaka.

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljene su 184 intervencije

Vatrogasci - imali su 1 intervenciju

MUP TK - javni red i mir je narušen 2 puta, prijavljeno je 7 krivičnih djela, zabilježeno je 9 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 07.12.2016. godine krv je darovalo 15 davaoca.

OSTALE VIJESTI
Invaliditet nije prepreka do vrhunskih sportskih rezultata: Nermin Memić ohrabruje i druge da ne odustanu

Nema preživjelih: Srušio se avion sa 66 osoba na jugu Irana

Milorad Dodik u Zalužanima kod Banje Luke: U Centru za obuku policije RS-a nema ni ruskih ni američkih raketa

Saopćenje iz SDA: \'Smjena Vlade TK-a protivno stavovima i odlukama organa stranke\'

VIDEO: Sesija Kruga 99: Reformski procesi u BiH isuviše spori

Glumio u Tanovićevoj \'Epizodi u životu berača željeza\': Preminuo Nazif Mujić, dobitnik Srebrenog medvjeda

VIDEO: Na konferenciju u Minhen donio dio oborenog drona: Netanyahu: Reagovat ćemo i protiv Teherana ako bude neophodno

VIDEO: Nakon smrtonosne pucnjave u školi na Floridi: Učenici u SAD-u traže uvođenje strožih zakona o oružju

Ekipa iz Bijeljine preuzela šesto mjesto: Radnik bolji od Borca 3:0

Bh. skijaš Emir Lokmić bez plasmana: Hirscher pobjednik olimpijskog veleslaloma
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije sat vremena
Hoće li u Austriji zabraniti pušenje u restoranima?
Objavljeno prije sat vremena
Papa ide na duhovne vježbe, prije odlaska oglasio se na Twitteru
Objavljeno prije sat vremena
Tisuće prosvjednika na ulicama Kijeva tražile smjenu ukrajinskog predsjednika
Objavljeno prije sat vremena
Učenici iz Floride najavili marš na Washington: "Gubimo živote dok se odrasli igraju"
Objavljeno prije 2 sata
ČETIRI ŽENE UBIJENE, VIŠE RANJENIH U RUSIJI Pucao po ljudima koji su izlazili iz crkve, policija ga ubila
Objavljeno prije 3 sata
Trump na Twitteru: "U Moskvi pucaju od smijeha, Ameriko, probudi se"