TUZLARIJE - TUZLA DANAS

07.12.2016.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Što je zahladnilo, a i prije zahlađenja krenule su razne viroze, prehlade, gripe, šta već koga uhvati. Svake godine neki nas drugi virusi "počaste” pa se tako oni koji se ne osjećaju dobro žale na umor, nisku temperaturu i kao da im je sve mrsko, ne radi im se ništa. Kako nam spominju razne svinjske, ptičije, i druge zoološke gripe, ova je možda od ljenjivaca. Koja smiješna životinja, mogao je Darvin proširiti malo teoriju pa da vidi da nisu svi baš od majmuna postali, neki su u direktnoj vezi sa ljenjivcima.

Tuzlarije


Daleko od lijenog je prof.dr. Robert J. Donia. Kad god budem na promociji nekog njegovog djela ostanem fascinirana znanjem koje on posjeduje o našoj zemlji. Čovjek je historičar, profesionalno se decenijama bavio ovim područjem i kad se pročita nešto od onoga što je radio jasno je da je njegovo poznavanje i razumijevanje dešavanja u BiH daleko iznad prosječnog bh građanina.

Tuzlarije


Nevjerovatno je koji je to velik period obrađen u njegova knjizi o Sarajevu, a kada je radio ovu o Radovanu Karadžiću hodao je i po crnogorskim selima da vidi odakle je potekao jedan od tvoraca zla kod nas. Karadžić je priča za sebe, kad kažu bio je normalan, običan, pa ne može to biti. Isto se to čuje i kad neko ubije, nešto ružno uradi, a logičnije mi je da je sve u čovjeku, i dobro i loše, samo od prilike i samog čovjeka zavisi kad i šta će se ispoljiti. Kako ono kaže Balašević u jednoj pjesmi "jer kockar se skriva u svakom od nas", kockar, bilo šta, dobro, loše, sve je to tu negdje, čeka.

Tuzlarije


Voditelj hrvatskog RTL Direkta, Zoran Šprajc, sinoć se obrušio na Senada Hadžifejzovića zbog njegove izjave o Kolindi Grabar Kitarović. Čim sam čula šta je Hadžifejzović rekao, napisala sam "da je ko drugi u pitanju još bih je i branila ali Grabar Kitarović nije bolje ni zalužila". Nema sumnje da je Senadova izjava seksistička, uvredljiva, da ima viška ali prva rečenica je meni bila dobra, a to je da ne može religija biti radikalna nego samo ljudi.

Tuzlarije


Zoran Šprajac, koji je meni inače drag, volim njegov način rada i humora, sinoć je pokazao dobru dozu subjektivizma, što je za novinara veliki minus. U redu je da brani svoju predsjednicu ali nije u redu da potvrdi njenu izjavu o nekoliko hiljada vojnika tzv. Islamske države koji se vraćaju u Bosnu, a da nije naveo konkretan dokaz za tu tvrdnju. Takve izjave moraju biti argumentovane, za to treba imati crno na bijelo podatke, a ne tek tako se šicati nekim hiljadama. Zatim, rekao je da je Senad Hadžifejzović "duhoviot k´o stećak". Kakva je to izjava? Ovdje stećak dobija neku negativnu konotaciju, a on nešto što je od velike historijske važnosti ne samo za Bosnu, ovakvim izjavama nepotrebno minimizira i uopšte spominje.

Tuzlarije


I na kraju Šprajc jednog čovjeka, ovaj put Hadžifejzovića, veže za cijelu državu pa dodaje da ni bosanski humor a ni Bosna nisu više što su nekad bili. Ako je mislio da stane u odbranu lika i djela svoje predsjednice mogao je izabrati bolji način jer ovako je ispao gori od Hadzifejzovića, koji se u svojim uvredljivim komentarom obraćao samo jednoj osobi, a Šprajc širi priču na cijelu zemlju. Totalno nepotrebno.

Pozdrav

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 13 beba, 4 djevojčice i 9 dječaka.

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljene su 184 intervencije

Vatrogasci - imali su 1 intervenciju

MUP TK - javni red i mir je narušen 2 puta, prijavljeno je 7 krivičnih djela, zabilježeno je 9 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 07.12.2016. godine krv je darovalo 15 davaoca.
OSTALE VIJESTI
VIDEO: FUCZ vizuelno pretražuje korito: Nastavljena potraga za mladićima koji su upali u Miljacku

Š ef Delegacije EU-a u Sarajevu: Wigemark: Mladi u BiH trebaju napraviti društvo kakvo oni žele

VIDEO: Brojne teme na dnevnom redu ovoga četvrtka: PSBiH o trasi puta Sarajevo-Beograd, akcizama, Izbornom zakonu

Tematska rasprava na plenarnoj sjednici u Strasbourgu: Europski parlament podržao ulazak Hrvatske u šengensku zonu

Izvještavali o egzodusu Rohingya: U Mijanmaru uhapšeni novinari Reutersa

Lideri više od 50 islamskih zemalja: OIC: Istočni Jerusalem je glavni grad države Palestine

Roy Moore optužen za seksualno napastovanje tinejdžerica: Trumpov kandidat izgubio izbore u Alabami

Bolji zvuk, više kanala, niža cijena difuzije: Norveška isključila FM radio i prešla na digitalni

VIDEO: Š ta su ljudi najviše pretraživali tokom ove godine: Kako Google vidi 2017. godinu

VIDEO: Džumhur nakon proglašenja za najboljeg sportistu BiH: "Želim doći do 20 najboljih na svijetu i na megdan Đokoviću"
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 8 sati
Theresa May izgubila ključno glasanje o Brexitu
Objavljeno prije 9 sati
VIDEO Indijski ministar: "Žene koje se žele udati ne bi trebale nositi traperice"
Objavljeno prije 9 sati
NATO seli u novi stožer u Bruxellesu
Objavljeno prije 10 sati
Nizozemska tuži Njemačku zbog naplaćivanja cestarine
srijeda, 13.12.2017. 20:52
Bijela kuća protiv Tillersona: "Nema nikakvih pregovora dok Sjeverna Koreja ne poboljša ponašanje"
srijeda, 13.12.2017. 20:32
WHO potvrdio: Medicinska marihuana nema štetnih posljedica na zdravlje