TUZLARIJE - TUZLA DANAS

08.12.2016.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Prije više od mjesec dana, na jednoj od sjednica Vlade TK rečeno je da Vlada TK neće više da finansira tuzlanske ustanove kulture, odnosno Narodnu i univerzitetsku biblioteku "Derviš Sušić", Međunarodnu galeriju portreta i Narodno pozorište Tuzla. Odmah su uslijedile reakcije. Prvo je održana press konferencija u prostorijama Gradske uprave, novinarima se obratio gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, a zatim i direktori Galerije i Pozorišta.

Tuzlarije


Najavljena je i tužba jer je desetogodišnji ugovor između Vlade TK i tada Općine Tuzla, prekinut bez saglasnosti jedne strane, bilo je tu i poziva na razum i razgovor, te su najvaljene i kontramjere. Zatim su počele da stižu reakcije i pisma podrške te je očekivano i premijer TK Bego Gutić sa saradnicima održao press konferenciju. Na njoj je ponovio sve što je ranije govorio i dodao da je i on otvoren za razgovor.

Kako to kod nas već ide počele su i one šaljive slike po društvenim mrežama na račun Gutića i njegovih ministara, a proteklog vikenda smo objavili i pismo podrške bibliotekara Balkana. Pišem ovo da podsjetim koliko se to sve bilo zatalasao da bi se na kraju desilo da se dogovore ali je izostalo medijsko pojašnjenje situacije.

Tuzlarije


I iz Vlade TK i Gradske uprave pozivaju predstavnike medija da prate i važno i nevažno, dnevno se šalju informacije o aktivnostima premijera, ministara, gradonačelnika, pomoćnika, a sada ni pressa, ni saopštenja i objašnjenja.

Ko je tražio dobio je informaciju, rečeno je da su se dogovorili ali šta je sad sa onom pričom šta se može šta ne može? Kako se sad može ugovor prekidati, kako se sad može kršiti zakon te raditi i što jeste i nije u nadležnosti.

Tuzlarije


Ukratko od početka 2017. godine Vlada TK i Grad Tuzla će finansirati Narodno pozorište Tuzla 50:50, Narodnu i univerzitetsku biblioteku Derviš Sušić Kanton Tuzla sa 70, a grad 30 posto, a Međunarodnu galeriju portreta Tuzla od sada finasira samo Grad.

Po ovom ispada da je premijer TK Gutić izgurao svoje te da će Grad Tuzla imati dodatne troškove za ove ustanove, a nedostaje objašnjene sa kojih će se stavki sredstva povući jer kad imamo manje-više istu visinu budžeta čim neko dobija neko mora i da gubi. Ipak, za sada je najvažnije da se ukupno 87 uposlenika ovih ustanova ne treba više brinuti za svoja radna mjesta.

Tuzlarije


U Tuzli je ovih dana izuzetno zagađeno, smog smeta i najzdravijima, kako li je tek onima kojima ovakva zagađenost pogoršava zdravstveno stanje, a mora se izlaziti, živjeti, raditi. Ulice, kuće, automobili, sve je prašnjavo, cipele se moraju brisati više puta dnevno. Osim globalnih klimatskih promjena u Tuzli postoje i dodatni problemi, to je prvo konfiguracija terena, kotlina bez veće rijeke, zatim nedostatak vjetra, i na sve to imamo fabrike i individualna veća ložišta koja ugušiše svijet, a tek je počeo decembar. Savjetuju da se pokriju i nos i usta kad se izlazi ali teško je navike mijenjati.

I danas je vrlo hladno a padavine ne najavljuju ni narednih dana.

Pozdrav

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 10 beba, 5 djevojčica i 5 dječaka.

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljene su 164 intervencije

Vatrogasci - imali su 7 intervencija

MUP TK - javni red i mir je narušen 2 puta, prijavljeno je 6 krivičnih djela, zabilježeno je 6 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 08.12.2016. godine krv je darovalo 26 davalaca.

OSTALE VIJESTI
VIDEO: Obaraju rekorde, a primorani trenirati vani: U F+ najbolji bh. bacač kugle Mesud Pezer

Zaključci programskog skupa SDA: \'Pokušaji destabilizacije stranke neće proći\'

Među uhapšenima četiri maloljetnika: Zbog lažnih dojava o bombama u školama u KS-u uhapšeno pet osoba

Sirijske snage sada drže pod kontrolom 90% enklave: Posljednja grupa pobunjenika evakuisana iz Istočne Ghoute

"Stop Istanbulskoj za suverenu Hrvatsku": U Hrvatskoj prosvjedi protiv ratifikacije Istanbulske konvencije

U znak podrške inicijativi za strožiju prodaju oružja: Više stotina hiljada Amerikanaca protestuje širom zemlje

Maria Elisabetta Alberti Casellat prva žena na čelu Senata: Izabrani predsjednici italijanskog Parlamenta, ali ne i Vlade

"Mostar Run Weekend": Živanović i Parlov pobjednici drugog mostarskog polumaratona

Ove nedjelje počinje Formula 1: Hamilton rekordom do pole pozicije u prvoj trci sezone

Pomjeranje kazaljki sa dva na tri sata: Od sutra ljetno računanje vremena
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije sat vremena
Uveden prvi direktni let iz Australije do Londona
Objavljeno prije sat vremena
Talijanski parlament izabrao predsjednike obaju domova
Objavljeno prije sat vremena
U prosvjedima u Kataloniji 35 ozlijeđenih
Objavljeno prije 3 sata
Katalonija bez predsjednika do daljnjeg, svi kandidati u pritvoru
Objavljeno prije 4 sata
Finska dobila od Španjolske nalog za uhićenje Puigdemonta
Objavljeno prije 5 sati
U Francuskoj pritvoren maloljetnik, povezuju ga s džihadistom iz jučerašnjeg napada