TUZLARIJE - TUZLA DANAS

08.12.2016.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Prije više od mjesec dana, na jednoj od sjednica Vlade TK rečeno je da Vlada TK neće više da finansira tuzlanske ustanove kulture, odnosno Narodnu i univerzitetsku biblioteku "Derviš Sušić", Međunarodnu galeriju portreta i Narodno pozorište Tuzla. Odmah su uslijedile reakcije. Prvo je održana press konferencija u prostorijama Gradske uprave, novinarima se obratio gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, a zatim i direktori Galerije i Pozorišta.

Tuzlarije


Najavljena je i tužba jer je desetogodišnji ugovor između Vlade TK i tada Općine Tuzla, prekinut bez saglasnosti jedne strane, bilo je tu i poziva na razum i razgovor, te su najvaljene i kontramjere. Zatim su počele da stižu reakcije i pisma podrške te je očekivano i premijer TK Bego Gutić sa saradnicima održao press konferenciju. Na njoj je ponovio sve što je ranije govorio i dodao da je i on otvoren za razgovor.

Kako to kod nas već ide počele su i one šaljive slike po društvenim mrežama na račun Gutića i njegovih ministara, a proteklog vikenda smo objavili i pismo podrške bibliotekara Balkana. Pišem ovo da podsjetim koliko se to sve bilo zatalasao da bi se na kraju desilo da se dogovore ali je izostalo medijsko pojašnjenje situacije.

Tuzlarije


I iz Vlade TK i Gradske uprave pozivaju predstavnike medija da prate i važno i nevažno, dnevno se šalju informacije o aktivnostima premijera, ministara, gradonačelnika, pomoćnika, a sada ni pressa, ni saopštenja i objašnjenja.

Ko je tražio dobio je informaciju, rečeno je da su se dogovorili ali šta je sad sa onom pričom šta se može šta ne može? Kako se sad može ugovor prekidati, kako se sad može kršiti zakon te raditi i što jeste i nije u nadležnosti.

Tuzlarije


Ukratko od početka 2017. godine Vlada TK i Grad Tuzla će finansirati Narodno pozorište Tuzla 50:50, Narodnu i univerzitetsku biblioteku Derviš Sušić Kanton Tuzla sa 70, a grad 30 posto, a Međunarodnu galeriju portreta Tuzla od sada finasira samo Grad.

Po ovom ispada da je premijer TK Gutić izgurao svoje te da će Grad Tuzla imati dodatne troškove za ove ustanove, a nedostaje objašnjene sa kojih će se stavki sredstva povući jer kad imamo manje-više istu visinu budžeta čim neko dobija neko mora i da gubi. Ipak, za sada je najvažnije da se ukupno 87 uposlenika ovih ustanova ne treba više brinuti za svoja radna mjesta.

Tuzlarije


U Tuzli je ovih dana izuzetno zagađeno, smog smeta i najzdravijima, kako li je tek onima kojima ovakva zagađenost pogoršava zdravstveno stanje, a mora se izlaziti, živjeti, raditi. Ulice, kuće, automobili, sve je prašnjavo, cipele se moraju brisati više puta dnevno. Osim globalnih klimatskih promjena u Tuzli postoje i dodatni problemi, to je prvo konfiguracija terena, kotlina bez veće rijeke, zatim nedostatak vjetra, i na sve to imamo fabrike i individualna veća ložišta koja ugušiše svijet, a tek je počeo decembar. Savjetuju da se pokriju i nos i usta kad se izlazi ali teško je navike mijenjati.

I danas je vrlo hladno a padavine ne najavljuju ni narednih dana.

Pozdrav

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 10 beba, 5 djevojčica i 5 dječaka.

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljene su 164 intervencije

Vatrogasci - imali su 7 intervencija

MUP TK - javni red i mir je narušen 2 puta, prijavljeno je 6 krivičnih djela, zabilježeno je 6 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 08.12.2016. godine krv je darovalo 26 davalaca.
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Amer Kapo u Federaciji plus: U posjeti Sajmu privrede, poljoprivrede i zanatstva u Skenderiji

Parlament FBiH opet će donositi budžet Mostara: Negodovanja zbog odlučivanja o raspodjeli novca u Gradu na Neretvi

Veliki predmeti su u ladicama: Različite su ocjene borbe s korupcijom u TK-u

Uvoz viši za oko osam miliona KM: Izvoz mesoprerađivačke industrije manji za sedam miliona KM

Sebastian Kurz postao novi kancelar : Predsjednik Austrije odobrio novu vladu

Vlasti obećale da neće biti diskriminacije u saobraćaju: S. Arabija: Ženama će biti dozvoljeno da voze motore i kamione

Upozorenje UN-ovog ureda OCHA: Pola miliona Palestinaca u Gazi u opasnosti zbog poplava

F+: Iva Pašić, profesorica u Muzičkoj i baletskoj školi: Kako je oboren Ginis u najmnogoljudnijem sviranju klavira?

FOTO: Š estosjed i četverosjed dva nova najznačajnija projekta: Otvorena skijaška sezona na Bjelašnici

U finalu bolji od brazilskog Gremija : Real Madrid klupski svjetski šampion