TUZLARIJE - TUZLA DANAS

11.12.2016.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


U promet je pušten najduži željeznički tunel na svijetu, građen je 17 godina, a koštao je 11 milijardi eura. Izgrađen je u Švicarskoj, spaja sjever i jug Evrope, dug je 57 kilometara. A baš sam jučer gledala emisiju o Transsibirskoj željeznici, odnosno o pravljenju pruge duge 9.288 kilometara. Osim fascinatne dužine, riječ je o teškom terenu, Sibir je pun rijeka, jezera, šuma. Prikazivali su muku radnika koji su radili na pruzi, a osim radnika radili su i vojnici, sibirski zatvorenici, neki sa okovima na nogama. Samo su radili, malo jeli i malo spavali. Uslovi nemogući, hrana loša, pravili su neka jela od mazgi i konja koji više nisi mogli vući teret. Nedostajalo je novca pa da se ne bi sporili sa vlasnicima parcela pruga je pravljena daleko od gradova. I sve su završili za manje od deset godina.

Tuzlarije


Možda je teško porediti ova dva građevinska poduhvata ali eto čim sam vidjela vijest o najdužem tunelu sjetih se Rusa i njihovog fanatizma u nekim stvarima. Inače, tom prugom se sad ide i turistički, u jednom pravcu ima preko 160 sati vožnje i nije za svakoga jer temeperature znaju varirati od minus do plus 40 stepeni.

Tuzlarije


Žene Srebrenice su održale mirne proteste pa poželile Ratku Mladiću dobro zdravlje da doživi presudu. I meni je bilo krivo kada je Milošević umro prije nego što je osuđen. Za neke je i smrt nagrada, zato neka žive i valjda im se nekad u mozgu upali koja lampica da shvate šta su uradili, ali teško.

Tuzlarije


Kraljica romske muzike, kako su je s razlogom prozvali, Esma Redžepova, umrla je u 73. godini života. Osim što je bila odličan predstavnik svog naroda, koja je muzikom puno toga rekla, bila je i velika humanitarka. Žena je na noge podigla 48 usvojene djece koja su iz raznih razloga bila bez roditeljskog staranja.

Tuzlarije


Od zanimljivosti iz žute štampe izdvajam da je Brad Pitt optužio Tuzlanku Arminku Helić da je okrenula Angelinu Jolie protiv njega i da je ona kriva za njihov razvod. Žena inače nije iz Tuzle nego je iz Gračanice ali šta je nas briga, Tuzla se navodi u Hollywood vijestima. Još da čujemo šta o svemu kaže fatalna Helićka pa da i mi znamo u čemu je riječ, da ne živimo u neizvjesnosti. Možda nam ova priča pomogne turistički pa počnu da obilaze zemlju gdje je rođena Arminka Helić.

Vrijeme je lijepo, nije puno hladno.

Pozdrav

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je ? beba, ? djevojčica i ? dječaka.

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 97 intervencija

Vatrogasci - imali su 7 intervencija

MUP TK - javni red i mir je narušen 3 puta, prijavljeno je 5 krivičnih djela, zabilježeno je 5 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 09.12.2016. godine krv je darovao 81 davaoc.

OSTALE VIJESTI
VIDEO: \'Objektivni razlozi\': Odgođena sutrašnja sjednica Doma naroda, nastavak 17. aprila

Završena sjednica Predstavničkog doma PSBiH: Podržano povećanje plata za vojnike

Izvještaj EBRD-a prezentovan u Sarajevu: Stopa rasta u BiH tri posto

Ivanić za Tanjug: \'Izetbegović će biti još tvrđi po pitanju granice sa Srbijom\'

VIDEO: Posjetili pravoslavni hram: \'Noćni vukovi\' stigli u Banju Luku

Zbog bacanja suzavca policija privela sedam poslanika: Skupština Kosova usvojila demarkaciju granice s Crnom Gorom

Uhapšen u jugozapadnoj Njemačkoj: Trener plivanja osumnjičen za seksualno zlostavljanje djevojčica

VIDEO: Organizatori očekuju da će oboriti \'Guinessov rekord\': U Zenici manifestacija \'Š arene čarape\' sa 1.589 učesnika

Obećao da će Facebook uvesti velike promjene: Zuckerberg priznao grešku u skandalu sa podacima

Uoči prijateljske utakmice s Bugarskom: Reprezentativci BiH trenirali u Razgradu