-->





















TUZLARIJE - TUZLA DANAS

14.12.2016.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Nadam se da ste pročitali viđenje novinara i diplomate Zlatka Dizdarevića o situaciji u Siriji, dešavanjima u Libiji prije nego će ubiti Gadafija, Bliskom istoku i "arapskom proljeću".

Tuzlarije
Napreduje zgrada na mjestu gdje je bila Kabilova pekara


Tekst, odnosno intervju, od prošle je godine ali nije ništa izgubio od aktuelnosti. Dobro je što je Dizdarević dobio dosta medijskog prostora jer neke stvari se ne mogu reći u dvije rečenice.

Moram reći da sam i ranije kada sam čitala neke tekstove koje je pisao Zlatko Dizdarević, primijećivala koliko se prije novinarstvo shvatalo ozbiljno i na koji se to način radilo. Mi gotovo da više i nemamo dopisnika iz svijeta, kuće koje imaju nešto više sredstava tu i tamo mogu nekoga poslati na zadatak od par dana. I ako uspiju u tome nije redovno riječ o dobro informisanom novinaru, nekome ko zaista razumije situaciju i poznaje genezu problema.

Dopisništva su prije našeg rata bila ozbiljna stvar. Prije odlaska na drugi kraj svijeta dopisnici su pripremani, u slučaju Dizdarevića priprema je trajala godinu dana prije nego što je otišao 1982. godine za stalnog dopisnika Oslobođenja iz Kaira. Dizdarević je, osim što je ispekao novinarski zanat kao dopisnik, bio i diplomata, čovjek je koji iz prve ruke poznaje situaciju na Bliskom istoku, intelektualac od kojeg se ima šta čuti. Zato smo i stavili taj tekst, za one koji ga nisu pročitali da ga pročitaju baš u vremenu dok jedni pričaju o padu, a drugi o oslobađanju Alepa.

Alep je još jedan razoreni grad ali realnost kaže da će nesretni civili i djeca, toliko uništenih života i promijenjenih sudbina, biti zaboravljeni čim se pojavi neka druga, zanimljivija vijest iz svijeta.

Tuzlarije


Mnogi na društvenim mrežama vode silne rasprave o situaciji na Bliskom istoku ali je pitanje šta prosječan čovjek zna, evo konkretno o Siriji? Imamo silu tekstova, mnogi su i loše prevedeni, imamo medijske izvještaje iz druge ruke ilustrovane slikama nesretnih ljudi i djece, sve to neke ljude tjera da kažu bilo šta, da reaguju, a neke da samo okrenu glavu jer ne mogu više ni svoje ni tuđe nesreće.

Sve to tamo što se dešava za običnog konzumenta vijesti je često prevelik zalogaj, zato već dugo mnogo šta uzimam s rezervom, pokušavam da se informišem ali selektivno plasiranje informacija nekad je gore od laži. Nadam se da će svim tim nesretnim ljudima bar nekada krenuti bolje. Problem je što se mnogo šta vraća kao bumerang ali često udara na pogrešne, ne na one koji su zbog profita spremni na neviđena razaranja, ubijanja, raseljavanje i protjerivanje.

Tuzlarije


Kao što vidite na slikama vrijeme je vrlo lijepo ali za sutra su najvili mogućnost padavina. Zgrada na Ircu, gdje je bilo kino Radnik, završena je, sređuju oko nje i uskoro će biti useljiva. Brzo su je napravili, lijepo izgleda, kao i mnogo šta na Ircu koji se preporodio. Sad je tamo prava gužva a ne tako davno na Ircu su bili samo oni koji tamo rade i žive. Sada se maksuz ide na Irac zbog brojnih novih prodavnica.

Dosta se Tuzla razvila, izgleda mi bolje nego ikad. Kad čujem neku nerealnu kritiku prvi utisak mi je da su neki ili zaboravili ili nisu nikad bili u Tuzli osamdesetih godina prošlog vijeka kada smo imalu močvaru na Pingi, Korzo kojim niko nije prolazio, Banju gdje se nije smjelo proći. Počela je eto i izgradnja pješačkog mosta od Stupina do Zlokovca a jedan takav pješački most će trebati i da poveže pješačku stazu od Stupina sa onom na Sjenjaku koja ide do željeznog mosta u Slavinovićima.

Tuzlarije
Evo da vidite kako je simpatičan Snješko na benzinskoj u Slavinovićima


Vlada TK je jučer dala saglasnost za otvaranje jos jednog privatnog fakulteta. Moram reći da sam malo zbunjenja tim odobrenjima za rad, za kratko vrijeme u Tuzli je otvoreno bar pet privatnih fakulteta, neki su zapravo univerziteti sa brojnim fakultetima i odsjecima. S jedne strane je dobro što ovdje ostaju pare, biće posla za naše profesore, asistente, kod nas će dolaziti studenti iz manjih gradova, izdaje se ili prodaje prostor ali me zanima koliko će to uticati na rad Univerziteta u Tuzli. Da li će konkurentnost djelovati pozitivno ili neće.

Tuzlarije


Što se tiče konkurentnosti ona je pozitivna u sferi trgovine i usluga. Evo šta znači što se otvorio veliki Bingo i počinju sa radom kina, odmah su se razletili oni iz Omege i Konzuma da prave neka sniženja, posebne pogodonosti i zabave za praznike, a i iz kina javljaju o nagradnim igrama. Lako je kad se nema konkurencije, kada se pojave drugi e onda ide igranje oko mušterija.

Pozdrav

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 12 beba, 6 djevojčica i 6 dječaka.

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 196 intervencija

Vatrogasci - imali su 2 intervencije

MUP TK - javni red i mir je narušen 2 puta, prijavljeno je ? krivičnih djela, zabilježeno je 5 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 14.12.2016. godine krv je darovalo 47 davalaca.


OSTALE VIJESTI
VIDEO Zastupnik u EU parlamentu pustio živu golubicu u znak mira, pogledajte
U Makedoniji su predsjednički izbori, vodi oporbena desničarska kandidatkinja
Putovnice vojno sposobnim muškarcima izdavat će se samo u Ukrajini
Fico gasi slovačku televiziju i pretvara je u novu
Biden prijeti zabranom TikToka. I dalje ga koristi
Biden je potajno poslao Ukrajini moćne projektile. Već su izveli žestok udar na Ruse
VIDEO Snimke kamere marinca otkrivaju potpuno drugačiju priču o masakru u Kabul
Ide li Plenković u Bruxelles? Sunčana Glavak: Neće on nigdje
Brat osumnjičenog za ubojstvo Danke ubijen u zatvoru. MUP lagao odvjetniku da je živ
Grčki Vrhovni sud zabranio desničarima ulazak u izbornu utrku za EP
Biden potpisao pomoć Ukrajini
Muškarac oteo djevojčicu (9) u centru Londona pa je seksualno zlostavljao
Iran osudio repera na smrt zbog potpore prosvjedima
Izrael pojačao napade, Palestinci ponovo bježe iz svojih domova na sjeveru Gaze
FOTO Stigle nove ratne karte, proboj Rusa na istoku. "Pandorina kutija je otvorena"
Njemačka i Velika Britanija najavile jaču vojnu suradnju
Cijene nafte skliznule prema 88 dolara
Dmitro Kuleba nakon što je američki Senat podržao ogroman paket pomoći: Aleluja!
Ekstremne vrućine na Filipinima
Picula: Milanović je ostao u zoni komfora, SDP-ovci su išli na rizik







SVASTARIJE

FOTO Stigle nove ratne karte, proboj Rusa na istoku. ˝˝Pandorina kutija je otvorena˝

Srušen svjetski rekord u skijaškim skokovima. Pogledajte let od 291 metra

Ekstremne vrućine na Filipinima. ˝Ne može se disati˝

U Japanu sletio avion s 200 ljudi, nakon slijetanja se počeo dimiti

Turska i zemlje u Perzijskom zaljevu pripremaju teren za ˝Put razvoja˝

VIDEO Odbjegli vojni konji jurili centrom Londona. Jedan kao da je prekriven krvlju

U BiH uhapšena mreža krijumčara. Vozili migrante u Hrvatsku, zaradili 3 milijuna eura

Ovo je najopasnija staza na svijetu. Ne preporučuje se starijima od 55 godina

Amnesty: Ljudska prava u opadanju, EU zemlje imaju dvostruke standarde

Čovjek viđen u blizini kuće ubijene britanske voditeljice izgleda kao srpski ubojica?





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi