TUZLARIJE - TUZLA DANAS

18.12.2016.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Prije tačno 20 godina prvi predsjednik Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović dobio je prvu SIM karticu, što je ujedno bio i početak mobilne telefonije u našoj zemlji. Tada je SIM kartica koštala 1000 KM (sada se može kupiti u trafici za 5 KM) te je jasno da je mobitel odavno prestao da bude stvar prestiža. Cijene su padale pa je i sve više ljudi kupovalo mobilne aparate. Prvi su bili veliki, nezgrapni, pa onda sve manji, sa više funkcija, a ubrzo su oni manji bili posebno na cijeni. Od tog vremena promijenila sam dosta mobilnih aparata ali i dan danas čuvam jedan ružičasti Panasonic koji je bio baš mali, a kupila sam ga jer mi je bio presladak. Ljubav na prvi pogled, promijenila sam ga tek kada je od silnog padanja prestao raditi. Što se tiče izdžljivosti, Nokia je zakon.

Tuzlarije


O prednostima i manama mobitela može se roman ispisati, može se govoriti i o štetnosti za zdravlje od kojih su neke priče naučno utemeljene, a neke se plasiraju bez valjanih dokaza. Jedno je sigurno, mobiteli su nam se uvukli u živote pa se sada pitamo kako smo ranije mogli bez njih. Kad sve saberem i oduzmem prednosti su brojnije u odnosu na mane.

Tuzlarije


Koliko su se nekad roditelji brinuli kada dijete putuje, izađe, bolesno je, ima neki problem, sada je sve to puno jednostavnije. Sjećam se jedne pričice kada je za školarce osnovne škole organizovana posjeta do jednog bh. grada. Nisu ni izašli iz Tuzle roditelji su počeli da zovu, da se pita gdje su, kaže još koje upozorenje, savjet (koji se džaba govori) i tako je to trajalo jedno vrijeme, a onda je vozač rekao djeci da kažu roditeljima da "ohanu malo". Poslije su se svi tome smijali, a jedno polugodište su djeca ponavljala to "ohani".

Tuzlarije


Kad su takve stvari u pitanju, kao mobiteli i drugi noviteti, naš narod ide nekad i ispred drugih. Bilo bi dobro da smo u nekim, za život bitnijim stvarima tako poletni ali nismo baš. Valjda svi imaju različita viđenja ugodnosti života, spoznaju prolaznosti, ko će znati ali kad i kako se može, volimo mi sebi ugoditi.

Tuzlarije


Za tek otvorenu avionsku liniju Berlin Tuzla ne možemo reći prvo pa muško, jer zbog magle avion sletio u Beograd, a onda je išlo prebacivanje autobusima što je poprilična gnjavaža. Sad opet treba spomenuti prilaznu rasvjetu, Đekna još nije a kad će ne zna se. Inače, na Federalnoj TV opet imamo reprizinu reprizu te famozne serije. Glumci su presmiješni, nije lako glumiti onakve likove.

Pozdrav

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je ? beba, ? djevojčice i ? dječaka.

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljene su 154 intervencije

Vatrogasci - imali su 5 intervencija

MUP TK - javni red i mir nije narušavan, nije bilo krivičnih djela, zabilježeno je 12 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 15.12.2016. godine krv je darovalo 48 davalaca.
OSTALE VIJESTI
Rahimić u F+ o finansijskim podrškama za studiranje: Š ta je ponudio Sajam stipendija u Sarajevu?

Više od dvije godine su od početka primjene Reformske agende: Kakvi su rezultati?

Misno slavlje predvodio kardinal Puljić: Molitveni pohod Bobovcu \'Molitva za Domovinu\'

Imaju samo jedan zahtjev - potpisivanje kolektivnog ugovora: Ljekari za 6. novembar najavili generalni štrajk u FBiH

Katalonski lider o ukidanju autonomije: Puigdemont: Ne prihvatamo ‘ilegalne’ mjere

Osumnjičen u slučaju Agrokor, nedostupan hrvatskom pravosuđu: Raspisana potjernica za Ivicom Todorićem

Hiljade strana strogo povjerljivih informacija: Trump najavio otvaranje dosjea o ubistvu Kennedyja

F+: Nedim Alibegović, koordinator projekta Socijalni dan: Kad srednjoškolci zamijene školske klupe za radna mjesta

12. kolo BH Telecom Premijer lige BiH: Trijumfi Čelika, Š irokog, Sarajevu derbi u Mostaru

Bh. teniser se do sada tri puta sastao s Litvancem : Džumhur protiv Berankisa za titulu na \'Kremlin kupu\' u Moskvi