TUZLARIJE - TUZLA DANAS

22.12.2016.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Dio Tvornice transportnih uređaja (TTU) Tuzla prodat je danas za 6 miliona KM firmi TTU Energetik koju su zajednički osnovali Elektroprivreda BiH i banovićki rudnik. Par puta sam obišla proizvodne hale i radionice ove fabrike pa mi se čini da je to premalo. Imam utisak da su prodavali samo zemljište, lokacija u gradu, bez problema vezanih za tonjenje, klizišta, imovinsko pravne odnose, ravan teren uz glavnu saobraćajnicu sa svim priključcima, a o opremi da ne pričam, bolje bi prošli. Sudeći prema najavi radnika da se sutra okupljaju u krugu fabrike, vjerovatno nisu zadovoljni, a najvažnije bi bilo da se tim ljudima konačno isplate zaostale plate i poveže radni staž.

Tuzlarije


Baš sam danas, dok sam slušala neke vijećnike, pomislila koliko se više vodi računa o radnicima koji su u državnim firmama. Posebna je priča što svakako imaju redovnu platu i uplatu doprinosa, ali u slučaju problema sa nekim javnim preduzećem ili institucijom, o njima se poslije vodi računa. Jedan od vijećnika je predlagao novu sistematizaciju u Gradskoj upravi, a u slučaju viška uposlenika da im se nađe drugi posao. S druge strane znamo kako je nakon privatizacije fabrika, mnogi su očajni jer je teško naći posao i za mlađe a ne za one koji su gotovo pred penzijom.

Tuzlarije


Inače, što se tiče Vijeća, usvajan je Nacrt budžeta za 2017. godinu. Kao i uvijek bude tu zanimljivih prijedloga ali šta to vrijedi kada svaka stavka koja bi se povećala znači da nešto treba i smanjiti jer budžet nije vreća bez dna. I ovaj put su spominjali privilegovane Sarajlije, neravnomjerna raspodjela poreznih prihoda je stalna tema ali problemi lokalnih zajednica onima gore na vlasti na jedno uho uđu, na drugo izađu.

Tuzlarije


Dobar je bio prijedlog da neke stvari treba da budu u nadležnosti lokalnih zajednica, da se ne dešava da se nešto što se može srediti za koji dan i kraće, zbog zakonskog sprovođenja nekih procedura otegne na par mjeseci, a nekad i više od godinu. Nevjerovatno je da se ne može odmah ni sijalica na banderi promijeniti.

Tuzlarije


Danas oko 14 sati u ulici koja od MUP-a ide prema Jupiteru, vidim izlaze neki iz kombija, jedan s puškom. Oni su iz neke zaštitarske agencije. Baš ih je onako strašno vidjeti, čim sam ga vidjela s onom puškom pomislila sam kako tako negdje izleti neka budala i počne po ljudima pucati, tek tako prekine nečiji život. Žali Bože para koje su se potrošile za oružje, da je drugačije uz mir bi do sada imali i lijekove za najgore bolesti.

Pozdrav

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 6 beba, 5 djevojčica i 1 dječak.

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljena je 198 intervencija

Vatrogasci - imali su 5 intervencija

MUP TK - javni red i mir je narušen 2 puta, prijavljeno je 7 krivičnih djela, zabilježeno je 12 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 22.12.2016. godine krv je darovao 41 davaoc.
OSTALE VIJESTI
VIDEO: FUCZ vizuelno pretražuje korito: Nastavljena potraga za mladićima koji su upali u Miljacku

Š ef Delegacije EU-a u Sarajevu: Wigemark: Mladi u BiH trebaju napraviti društvo kakvo oni žele

VIDEO: Brojne teme na dnevnom redu ovoga četvrtka: PSBiH o trasi puta Sarajevo-Beograd, akcizama, Izbornom zakonu

Tematska rasprava na plenarnoj sjednici u Strasbourgu: Europski parlament podržao ulazak Hrvatske u šengensku zonu

Izvještavali o egzodusu Rohingya: U Mijanmaru uhapšeni novinari Reutersa

Lideri više od 50 islamskih zemalja: OIC: Istočni Jerusalem je glavni grad države Palestine

Roy Moore optužen za seksualno napastovanje tinejdžerica: Trumpov kandidat izgubio izbore u Alabami

Bolji zvuk, više kanala, niža cijena difuzije: Norveška isključila FM radio i prešla na digitalni

VIDEO: Š ta su ljudi najviše pretraživali tokom ove godine: Kako Google vidi 2017. godinu

VIDEO: Džumhur nakon proglašenja za najboljeg sportistu BiH: "Želim doći do 20 najboljih na svijetu i na megdan Đokoviću"