TUZLARIJE - TUZLA DANAS

27.12.2016.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Vijest dana je da je pala kiša, oborila je prašinu i smog, vazduh je znatno čišći, a kako je poslije bilo i sunca sve izgleda ljepše i osjetno je lakše disati. Na planinama je bilo i snijega. Zimska sezona je počela ali su morali koristiti vještački snijeg pa bez obzira što se može skijati i sankati gdje su napravili staze, čudno izgleda kada se okolo vidi trava. Kad je već zima, neka i snijeg napada. Kako sad, putem interneta, vidimo kako u dalekim krajevim izgleda doček Nove godine, uvijek mi je neobično kad vidim ljude recimo u Australiji. Meni su novogodišnji praznici vezani sa snijeg, hladnoću, one zamimljive šare od mraza. Baš kao u onoj dječijoj pjesmici “veju veju pahulje, mraz po staklu šara, stiže Nova godina a odlazi stara”. To ja hoću, još paketić i eto me u djetinjstvu.

Tuzlarije


Što se tiče djece mislim da će baš uživati u vožnji turističkim vozićem koji sad izgleda kao sanke Djeda Mraza. Od srijede pa do subote djeca će moći besplatno da se vozaju. Ne znam hoće li naplaćivati odraslima koji moraju da čuvaju malu djecu (posebno tetkama) ali za djecu je sigurno besplatno, a svakako nije ni skupo.

Tuzlarije


Pročitala sam cijeli Izvještaj sa redovne sjednice Vlade TK pa evo izdvajam da je Vlada dala suglasnost “Na Odluku o doznačavanju 45.000 KM JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona za realizaciju V Programa zapošljavanja Roma. Prema trenutnim podacima na evidenciji nezaposlenih lica u JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona iz oktobra 2016. godine evidentirano je ukupno 592 Roma, a navedenim Programom je predviđeno sufinansiranje poslodavaca za zapošljavanje Roma u iznosu od po 625 KM mjesečno po jednoj osobi za vrijeme od 12 mjeseci, što je 7.500 KM”.

Tuzlarije


Hvala Bogu da se radi na pomoći pri zapošljavanju, i to svih, i da se olakša svima koji mogu nekoga zaposliti jer osim što treba imati svaki mjesec da se obezbijedi redovna plata, valja i doprinose. Ipak, čini mi se da je ovdje skuplja pita nego tepsija. Bilo bi odlično kad bi se moglo svakoj nezaposlenoj osobi dati mjesečno 625 KM, ovako će se to dati nekome ko će zaposliti nekoga s Biroa, a taj i uz minimalnu platu i kad plati državi što treba, opet može ostati “kratak”. Glavni stimulans za zapošljavanje bio bi da se poslodavci malo rasterete obaveza oko doprinosa. Ma neka se radi bilo šta, samo da se smanji broj nezaposlenih.

Tuzlarije


Druga vijest koja je zanimljiva je da je Vlada TK prekinula saradnju sa HO Hilfswerk Austria International zbog neispunjenja obaveza oko izgradnje Centra za autizam. Obično naši, na svim nivoima vlasti, ne ispunjavaju obaveze, a sada imamo obrnutu situaciju, što mi je malo neobično. Nadam se da će sve sve na najbolji način rješiti jer je Centar za autizam uveliko u izgradnji i prvi je takav kod nas.

Ako budete imali vremena prošetajte, udahnite svježe have, danas je nakon niza dana konačno čista.

Pozdrav

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođene su 4 bebe, 2 djevojčice i 2 dječaka.

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljene su 234 intervencije

Vatrogasci - imali su 2 intervencije

MUP TK - javni red i mir je narušen 2 puta, prijavljeno je 7 krivičnih djela, zabilježeno je 15 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 27.12.2016. godine krv su darovala 94 davaoca.OSTALE VIJESTI
Rahimić u F+ o finansijskim podrškama za studiranje: Š ta je ponudio Sajam stipendija u Sarajevu?

Više od dvije godine su od početka primjene Reformske agende: Kakvi su rezultati?

Misno slavlje predvodio kardinal Puljić: Molitveni pohod Bobovcu \'Molitva za Domovinu\'

Imaju samo jedan zahtjev - potpisivanje kolektivnog ugovora: Ljekari za 6. novembar najavili generalni štrajk u FBiH

Katalonski lider o ukidanju autonomije: Puigdemont: Ne prihvatamo ‘ilegalne’ mjere

Osumnjičen u slučaju Agrokor, nedostupan hrvatskom pravosuđu: Raspisana potjernica za Ivicom Todorićem

Hiljade strana strogo povjerljivih informacija: Trump najavio otvaranje dosjea o ubistvu Kennedyja

F+: Nedim Alibegović, koordinator projekta Socijalni dan: Kad srednjoškolci zamijene školske klupe za radna mjesta

12. kolo BH Telecom Premijer lige BiH: Trijumfi Čelika, Š irokog, Sarajevu derbi u Mostaru

Bh. teniser se do sada tri puta sastao s Litvancem : Džumhur protiv Berankisa za titulu na \'Kremlin kupu\' u Moskvi