TUZLARIJE - TUZLA DANAS

29.12.2016.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Zbog raznih nesuglasica naši parlamentarci nisu mjesecima održali ni jednu sjednicu ali su im redovno isplaćena primanja. Dobili pare za ništa, da su bar sjedili. Zato mi je muka kad vidim da će decembarska penzija piti isplaćena nakon 7. januara 2017. godine. Kako znaju kasniti to je još i dobro. Fondovi su odavno problematični. Baš bi bilo zanimljivo da političarima šta zakasni ali kod njih se tu zakoni poštuju, nema vrdanja.

Posebna je priča što penzionere posmatraju k´o socijalne slučajeve (što često i jesu uz minimalne penzije) kao da im neko sadaku daje, kao da nisu odvajali cijeli radni vijek za penziono i zdravstveno. Problem je što mnogi političari, i oni koji nisu u principu loši, s vremenom izgube dodir sa stvarnošću i ne kontaju da neki pred kraj mjeseca jedva da mogu sebi priuštiti osnovne stvari, a ne šta drugo. Nemaju ušteđevine, zaliha, žive od penzije, a znaju i druge izdržavati. Ima ljudi sa fantastičnom penzijom ali nema njih puno, tek će ih biti kad stignu do penzije oni koji su sebi izglasali nezaslužene privilegije.

Tuzlarije


Slično penzionerima je i sa mnogim radnicima. Oko 70 % Tvornice transpornih uređaja Tuzla je prodato za 6 miliona KM. Iako se to smatra dobrim rješenjem radnici su nezadovoljni i oni i dalje ne znaju šta će s njih biti. Dok se vidi kako će to ići, njihov glavni sindikalista prodaje novogodišnje ukrase kod Male pijace.

Nedavno se po povoljnim cijenama mogla kupiti obuća u krugu Fabrike obuće Aida. Konačno su počeli proizvoditi, izvoze, pa se ne može čovjek ne pitati zar je trebalo proći 15 godina da se nešto konkretno uradi?

U vrijeme praznika često se i vidi koliko je onih kojima je teško jer se organizuju razne podjele paketa onima kojima je potrebno. Baš ima sirotinje, srednja klasa je gotovo nestala.

Tuzlarije


Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Dragana Vikića, Jusufa Pušine, Nermina Uzunovića zvanog "Šok" i Mladena Čovčića zbog sumnje da su u kao zapovjednici i pripadnici MUP-a postupali protivno odredbana Ženevske konvencije o zaštiti ratnih zarobljenika. U optužnici se navodi još da su znali o zarobljavanju 8 pripadnika JNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru, na području sarajevskog naselja Dobrinja, koji su poslije rafalnom paljbom ubijeni.

Stalno govorim ko je kriv neka odgovara ali me nervira višegodišnja pojava pokušaja da se izjednačavaju strane u načinu postupanja prema zarobljenicima i civilima. Ma da se na glavu nasade ne mogu to jer su zločine na našoj strani činili pojedinci na svoju ruku, a na njihovoj su zločini bili sistemski, planirani i organizovani u saradnji i vojnih i civilnih vlasti.

Tuzlarije


Jučer je 1700 paketića bolesnoj djeci, onoj bez roditeljskog staranja kao i onoj koja se liječe na Pedijatriji, podijelio gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović. U samom naslovu je pisalo da je sredstva obezbijedio Grad Tuzla, kao i da to radi već 16-ti put. E sad, kako kritičari, ili tačnije kritizeri, vide samo ono što žele pa i na to imaju negativne komentare, baš me zanima hoće li sad šta reći što je i premijer Kantona obradovao djecu? Ili on i ministri ne skupljaju poene za ličnu promociju kako se to pripisuje Imamoviću.

Tuzlarije


Volim i ja kada se daje da se daje, i ne slika i ne spominje ali političari su političari, to im je posao, i tako se i ponašaju, mi ostali se s njima niti trebamo niti se možemo porediti. Jedina korist od slikanja je što mogu podstaknut i druge na sličnu aktivnost. Mislim da je Vlada TK tek od prošle godine počela sa paketićima, to je pokrenuo premijer Gutić i to je za svaku pohvalu. A sve je to manje bitno, ne znaju djeca ni ko su ni šta su oni koji im donose paketiće, njih zanima paketić i zbog njihovog osmjeha neka ih dijele, neka se slikaju, samo neka ode nešto i u prave ruke.

Što se tiče vremena, vrlo je hladno, prolijeće snijeg, možda do 2017. i napada.

Pozdrav

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođene su 12 beba, 3 djevojčice i 9 dječaka.

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 185 intervencija

Vatrogasci - imali su 4 intervencije

MUP TK - javni red i mir je narušen 4 puta, prijavljeno je 12 krivičnih djela, zabilježene su 3 saobraćajne nezgode

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 29.12.2016. godine krv je darovalo 113 davalaca.

OSTALE VIJESTI
VIDEO: Hrvatska predsjednica u trodnevnoj posjeti BiH: Otvorenim razgovorima zadovoljni svi

Predstavnički dom PSBiH: Usvojen Prijedlog budžeta institucija BiH za 2018.

VIDEO: Nakon više od pet sati rasprave: Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio budžet za 2018.

SDA protiv prijedloga HNS-a, HDZ protiv prijedloga SDA: Žustra rasprava parlamentaraca o izmjenama Izbornog zakona

VIDEO: Identifikovan vlasnik izgorjelog vozila: Kosovska policija ima nove detalje o ubistvu Ivanovića

Ranjeno 48 osoba: U dva samoubilačka napada u Nigeriji 12 mrtvih

Okončano zasjedanje Vojnog odbora Alijanse: Rusija ponovo slovi kao strateški konkurent NATO-u

Š pijunski rat: Uhapšen bivši agent CIA-e, SAD sumnja da je radio za Kineze

VIDEO: Na otvaranju igara marširat će zajedno : Dvije Koreje formiraju prvi zajednički olimpijski tim

\'Težak je protivnik i igra jako dobar tenis\': Nadal: Džumhur je mnogo napredovao od našeg posljednjeg meča
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 7 sati
Mlada Palestinka koja je napala izraelske vojnike ostaje u zatvoru: "Pretvorit će je u Ivanu Orleansku"
Objavljeno prije 8 sati
Sin Donalda Trumpa: Moj otac nije rasist, zanima ga samo novac
Objavljeno prije 9 sati
Je li zajednički nastup dviju Koreja na OI-ju korak prema ujedinjenju ili novi Kimov trik?
srijeda, 17.1.2018. 18:02
Rumunjska dobila prvu premijerku u povijesti
srijeda, 17.1.2018. 17:38
Njemačka i Poljska se moraju dogovoriti oko odštete za Drugi svjetski rat, osnovat će povjerenstvo
srijeda, 17.1.2018. 16:57
Uhićen bivši agent CIA-e, kod sebe godinama skrivao bilježnice pune tajnih informacija