TUZLARIJE - TUZLA DANAS

29.12.2016.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Zbog raznih nesuglasica naši parlamentarci nisu mjesecima održali ni jednu sjednicu ali su im redovno isplaćena primanja. Dobili pare za ništa, da su bar sjedili. Zato mi je muka kad vidim da će decembarska penzija piti isplaćena nakon 7. januara 2017. godine. Kako znaju kasniti to je još i dobro. Fondovi su odavno problematični. Baš bi bilo zanimljivo da političarima šta zakasni ali kod njih se tu zakoni poštuju, nema vrdanja.

Posebna je priča što penzionere posmatraju k´o socijalne slučajeve (što često i jesu uz minimalne penzije) kao da im neko sadaku daje, kao da nisu odvajali cijeli radni vijek za penziono i zdravstveno. Problem je što mnogi političari, i oni koji nisu u principu loši, s vremenom izgube dodir sa stvarnošću i ne kontaju da neki pred kraj mjeseca jedva da mogu sebi priuštiti osnovne stvari, a ne šta drugo. Nemaju ušteđevine, zaliha, žive od penzije, a znaju i druge izdržavati. Ima ljudi sa fantastičnom penzijom ali nema njih puno, tek će ih biti kad stignu do penzije oni koji su sebi izglasali nezaslužene privilegije.

Tuzlarije


Slično penzionerima je i sa mnogim radnicima. Oko 70 % Tvornice transpornih uređaja Tuzla je prodato za 6 miliona KM. Iako se to smatra dobrim rješenjem radnici su nezadovoljni i oni i dalje ne znaju šta će s njih biti. Dok se vidi kako će to ići, njihov glavni sindikalista prodaje novogodišnje ukrase kod Male pijace.

Nedavno se po povoljnim cijenama mogla kupiti obuća u krugu Fabrike obuće Aida. Konačno su počeli proizvoditi, izvoze, pa se ne može čovjek ne pitati zar je trebalo proći 15 godina da se nešto konkretno uradi?

U vrijeme praznika često se i vidi koliko je onih kojima je teško jer se organizuju razne podjele paketa onima kojima je potrebno. Baš ima sirotinje, srednja klasa je gotovo nestala.

Tuzlarije


Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Dragana Vikića, Jusufa Pušine, Nermina Uzunovića zvanog "Šok" i Mladena Čovčića zbog sumnje da su u kao zapovjednici i pripadnici MUP-a postupali protivno odredbana Ženevske konvencije o zaštiti ratnih zarobljenika. U optužnici se navodi još da su znali o zarobljavanju 8 pripadnika JNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru, na području sarajevskog naselja Dobrinja, koji su poslije rafalnom paljbom ubijeni.

Stalno govorim ko je kriv neka odgovara ali me nervira višegodišnja pojava pokušaja da se izjednačavaju strane u načinu postupanja prema zarobljenicima i civilima. Ma da se na glavu nasade ne mogu to jer su zločine na našoj strani činili pojedinci na svoju ruku, a na njihovoj su zločini bili sistemski, planirani i organizovani u saradnji i vojnih i civilnih vlasti.

Tuzlarije


Jučer je 1700 paketića bolesnoj djeci, onoj bez roditeljskog staranja kao i onoj koja se liječe na Pedijatriji, podijelio gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović. U samom naslovu je pisalo da je sredstva obezbijedio Grad Tuzla, kao i da to radi već 16-ti put. E sad, kako kritičari, ili tačnije kritizeri, vide samo ono što žele pa i na to imaju negativne komentare, baš me zanima hoće li sad šta reći što je i premijer Kantona obradovao djecu? Ili on i ministri ne skupljaju poene za ličnu promociju kako se to pripisuje Imamoviću.

Tuzlarije


Volim i ja kada se daje da se daje, i ne slika i ne spominje ali političari su političari, to im je posao, i tako se i ponašaju, mi ostali se s njima niti trebamo niti se možemo porediti. Jedina korist od slikanja je što mogu podstaknut i druge na sličnu aktivnost. Mislim da je Vlada TK tek od prošle godine počela sa paketićima, to je pokrenuo premijer Gutić i to je za svaku pohvalu. A sve je to manje bitno, ne znaju djeca ni ko su ni šta su oni koji im donose paketiće, njih zanima paketić i zbog njihovog osmjeha neka ih dijele, neka se slikaju, samo neka ode nešto i u prave ruke.

Što se tiče vremena, vrlo je hladno, prolijeće snijeg, možda do 2017. i napada.

Pozdrav

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođene su 12 beba, 3 djevojčice i 9 dječaka.

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 185 intervencija

Vatrogasci - imali su 4 intervencije

MUP TK - javni red i mir je narušen 4 puta, prijavljeno je 12 krivičnih djela, zabilježene su 3 saobraćajne nezgode

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 29.12.2016. godine krv je darovalo 113 davalaca.
OSTALE VIJESTI
Komisija usvojila izmjenu Krivičnog zakona BiH: Zabrana zamjene zatvorskih kazni novčanom za djela terorizma

Konačan broj žrtava koje krije ova grobnica još nije poznat: Počela ekshumacija u rudniku Sase kod Srebrenice

Iskazali interes za saradnju u eksploataciju nafte u FBiH: Predstavnici Shella nisu došli na sastanak sa Džindićem

Inicijativu je pokrenula Fondacija Tijane Jurić: U Srbiji skupljanje potpisa za doživotnu robiju za ubice djece

Izabrani senatori koji će odlučivati o Kataloniji: U četvrtak sjednica katalonskog parlamenta

Izdate naredbe za evakuaciju : Tajfun Lan pogodio Japan, tri osobe poginule

Referendum u Italiji: Građani Lombardije i Veneta glasali za veću autonomiju

Zbog emisije ugljičnog dioksida: Sve kiseliji oceani pogubno utječu na oceanske ekosustave

FOTO: Iz perspektive Kristine Makeeve: Kako jesen izgleda širom svijeta

I zvanično na 31. mjestu: Džumhuru novi ranking karijere
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 45 minuta
Europska komisija tvrdi je da je žrtva klevete kojoj je cilj sabotirati pregovore o Brexitu
Objavljeno prije sat vremena
VIDEO SAD stavlja nuklearne bombardere u stanje 24-satne pripravnosti prvi put od Hladnog rata
Objavljeno prije 2 sata
Uznemirujući detalji: Roditelji u SAD-u mučili osmogodišnjeg sina do smrti jer su mislili da je gay
Objavljeno prije 3 sata
IS ubio 116 civila u središnjoj Siriji, 80 njih pogubili u dva dana prije nego su napustili grad
Objavljeno prije 3 sata
Ujedinjeni narodi prikupljaju 434 milijuna dolara humanitarne pomoći za Rohindže
Objavljeno prije 3 sata
3-godišnja curica iz Teksasa koju je otac izbacio iz kuće jer nije htjela popiti mlijeko pronađena mrtva