TUZLARIJE - TUZLA DANAS

30.12.2016.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Ne mogu ni zamisliti da će nekada biti predzadnji ili zadnji dan neke godine, a da će biti kao sasvim običan dan. U radnjama su takve gužve, ljudi kupuju kao da je javljeno da će izbiti rat (ne daj Bože) pa da naprave zalihe hrane za koji mjesec. Zašto je sarma jedno od jela koje se pravi za Novu godinu, ne znam ali danas se tražila liska kiselog kupusa više. Bez zezanja, nestao kiseli kupus, naravno da nije ni Bosna što je nekad bila pa da se kupus kiseli. Malo je onih koji prave ikakvu zimnicu, a i što bi kada se ima sve kupiti.

Tuzlarije


Tako se pričalo i za kuhanje, kako se kod nas kuha ali i toga je sve manje jer svi restorani imaju kućnu dostavu, a posebna je priča što kod nas nije skupo jesti u restoranima, tačnije nije velika razlika tako da se sve manje i sprema.

Tuzlarije


Šta se danas prodalo mesa, pića i ostalog, vjerovatno neki pazare za dan što inače ne bi za pola mjeseca ali tako je kako je. Dosta je onih koji rade u vrijeme praznika pa će valjda poslije da se odmaraju.

Tuzlarije


Slike nemaju veze sa gužvom nego sa biciklističkom stazom. Od mosta kod zgrade Gradske uprave staza je proširena (o ovome smo dosta pisali), a s asfaltom se stiglo blizu mosta preko Jale u blizini Buvlje pijace.

Ovo što sam slikala je kod jedne od kula, fino se vidi da je asfaltirana stazica prema Jali, a s druge strane Jale, baš preko puta, staza okreće prema Jali. Nekako mi ovo liči na pripremu za pravljenje pješačkog mosta.

Tuzlarije


Odmah da kažem da nisam ništa provjeravala ali da ima rezona da pješačka staza pređe na drugu stranu Jale vlastitim pješačkim mostom i tako izbjegne veliki most iako je blizu. Na velikom mostu je prevelika gužva pa je bolje ne dovoditi stazu do njega. Nisu nam svi pješaci i biciklisti disciplinovani pa bi neki, umjesto da produže do pješačkog prelaza sa semaforom, prelazili baš na tom izuzetno opasnom mjestu. Evo slika pa ćemo vidjeti šta će biti.

Održan je Kolegij gradonačelnika Tuzle, izneseno je niz zanimljivih podataka, rečeno je da najviše poreskih prihoda ostvaruje Tuzla na nivou TK, oko 18 miliona godišnje, odnosno 45% svih prihoda TK. Najveća je prosječna neto plata u Tuzli u iznosu od 865 KM, stopa zaposlenosti od 61, 5 % veća je nego u drugim općinama TK, tako da ne stoji priča federalnog premijera Fadila Novalića, koji je neki dan na sastanku u Kantonu rekao da je stanje u Tuzli najgore, a pohvalio Banoviće, Kalesiju, Gradačac, Gračanicu i Živinice kao najbolje, ne samo u TK već i u Federaciji BiH. Inače sam sinoć slušala Novalića, kako lijepo priča da sam pomislila da je neki Djed Mraz, kaže samo da se još malo strpimo pa ćemo vidjeti kako će nam biti. U zanosu izlaganja je rekao "ništa nam ne stoji na putu", nadam se da će tako i biti, sve bih mu oprostila.

Uz pekare, mesare, doktore, vatrogasce, policajce, trgovce .... i predstavnici sedme sile rade li rade. Pa evo na jednoj slici i raje iz lokalnih medija koji su danas bili kod gradonačelnika Imamovića.

Tuzlarije


Pozdrav, uživajte u predzadnjem danu 2016. godine

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 12 beba, 8 djevojčica i 4 dječaka.

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 197 intervencija

Vatrogasci - imali su 2 intervencije

MUP TK - javni red i mir nije narušavan, prijavljeno je 6 krivičnih djela, zabilježene su 4 saobraćajne nezgode

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 30.12.2016. godine krv je darovalo 16 davalaca.

OSTALE VIJESTI
VIDEO: \'Ruska gošća zloupotrijebila gostoprimstvo\': Burne reakcije u BiH nakon izjava Valentine Matviyenko

VIDEO: Bošnjaci bojkotovali sjednicu NSRS-a: Dodik odlikovao Matviyenko

VIDEO: Iz BiH migrante slali preko Hrvatske u EU: Zbog krijumčarenja migranata uhićeno šest državljana BiH

Žalbeno vijeće saslušalo argumente u predmetu Karadžić : \'Ispravno osuđen za genocid u Srebrenici i teror u Sarajevu\'

VIDEO: Brdo kod Kranja: BiH preuzela od Slovenije predsjedavanje SEECP-om

Za Washington postojeći nuklearni sporazum \'veoma loš\': Trump i Macron o novom sporazumu s Teheranom

Dnevno stiže preko 200 osoba: Naglo raste broj migranata u Grčkoj

Napadači na istom području zapalili i 50 kuća: U napadu na crkvu u Nigeriji poginulo 15 osoba

Sedam službenika ranjeno: U samoubilačkom napadu u Pakistanu poginulo pet policajaca

Prva utakmica polufinala Lige prvaka: Pobjeda Liverpoola, golovi Džeke i Perottija za nadu Rimljanima