TUZLARIJE - TUZLA DANAS

10.01.2017.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Ne mogu da vjerujem da je "samo" minus 17 (deset je sati i toliko trenutno piše) jer meni je hladnije nego kad je bilo minus 22 neki dan. Biće da je stvarni osjećaj minus 50. Sjetih se slika, od prije par godna, koje su ljudi stavljali iz Moskve. Vidim ja da se mi opet približavamo Rusiji. Ovo su sibirske hladnoće.

Tuzlarije


Za mlađe naraštaje mali čas historije bi počinjao sa, ne tako davno postojale su SSSR i SFRJ, bile su to zemlje u vrlo prijateljskim odnosima. Od zemalja "skraćenica" SAD su se spominjale kao nešto što je toliko daleko, tako strano, sve je kod njih nekako drugačije, ružnije, kapitalističko. Vanjska politika svake zemlje utiče i na unutrašnju i to u svim segmentima društva, pa se tako u našim školama dugo učio ruski jezik. Jedno vrijeme, generacije koje sad imaju oko 70 godina su učile najčešće njemački, onda je bila kombinacija ili njemački ili ruski, a tek nekako krajem sedamdesetih godina prošlog vijeka počelo se sa učenjem engleskog. Bilo je to kao nešto moderno, svi su htjeli da uče engleski, i zbog engleskog su se djeca prebacivala u druge razrede da ih ne dopadne ruski.

Tuzlarije


Iz tog vremena kada se sve američko smatralo lošim, počele su i priče o štetnosti coca cole. Koja i jeste loša zbog silnog šećera ali da od nje ode jetra, kako su nam pričali, do sada je niko ne bi ni imao. E baš od tih, koji su nekad davno u školi učili njemački ili ruski, može se čuti da kažu coca cola, uvijek tako, nikad nije samo cola (kako govori sav normalan svijet). Je li me zaboli grlo znam šta ću čuti "pa kad piješ coca colu" . A kako se u životu mnogo šta ponavlja, tako sad ja pričam za energetska pića.

Tuzlarije


Neki dan u prodavnici, kaže mi djevojka koja tu radi, "jabuke su beton". Hajde rekoh kad ti kažes da probam, do kuće kontam zašto bi beton bio nešto dobro. Uglavnom stvarno su bile beton, rekla sam joj to idući dan, a ispred nje energetsko piće. Kaže ona da teško izgura smjenu bez tog pića (ima puno vrsta). Sin i njegovo društvo ista priča, je li spremaju kakve ispite piju energetska pića. Meni je dovoljno da pročitam da se ne preporučuje djeci i trudnicama da mislim da je štetno. Probala sam jedno neki dan, ništa mi se ne sviđa. Miriše isto pencilin, tačno mi asocijacija na onu prostoriju u Domu zdravlja gdje su davali injekcije.

Tuzlarije


Ne mogu reći da im je najbolje da naprave džezvu kafe kad noću uče jer znam da ne pomaže. U mom slučaju često je bilo da kako otvorim knjigu kapci počinju da se sklapaju. Popijem svu kafu i zaspem k´o top, a je li kakva glupost u pitanju, ima šta zanimljivo na TV-u, oči k´o fildžani.

Tuzlarije


Valja mi sad put (led) pod noge. Imam super planinarske cipele McKinley, pojam sam elegancije u njima. Šta me briga, ne mogu hladnoće. Spajam istok i zapad, ime najvišeg planinskog vrha Sjeverne Amerike i sibirsku zimu. Dobro, moram priznati da sam se jučer tako lijepo okliznula da se nadam da one, koji su bili u blizini, put neće navesti na moj dok ne zaborave taj prizor. Bolje da sam časno pala nego onoliko mahala rukama i nogama. Užas.

Pozdrav

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 9 beba, 7 djevojčica i 2 dječaka.

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljene su 224 intervencije

Vatrogasci - imali su 5 intervencija

MUP TK - javni red i mir nije narušavan, prijavljena su 4 krivična djela, zabilježeno je 5 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 09.01.2017. godine krv su darovala 32 davaoca.
OSTALE VIJESTI
Osumnjičen u slučaju Agrokor, nedostupan hrvatskom pravosuđu: Raspisana potjernica za Ivicom Todorićem

Rajoy zatražio dozvolu za aktiviranje člana 155 Ustava: Š panska vlada smijenila katalonske lidere

Misno slavlje predvodio kardinal Puljić: Molitveni pohod Bobovcu \'Molitva za Domovinu\'

Imaju samo jedan zahtjev - potpis kolektivnog ugovora: Ljekari za 6. novembar najavili generalni štrajk u FBiH

Britanska ambasada o vojnoj neutralnosti RS-a: \'NSRS ne može donositi odluke o pridruživanju NATO-u\'

Hiljade strana strogo povjerljivih informacija: Trump najavio otvaranje dosjea o ubistvu Kennedyja

U napadu je ranjeno četvero ljudi: Policija: Napad u Minhenu nije povezan s terorizmom

Zaključak skupine od 16 međunarodnih stručnjaka: Pablo Neruda nije umro od raka

Thor: Ragnarok - šta kaže kritika: Prve recenzije za najiščekivaniji Marvelov film ove godine

Pred kišu i snijeg: Sarajlije uživaju u sunčanom jesenjem vikendu