TUZLARIJE - TUZLA DANAS

24.01.2017.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Otegla se ova zima pravo. Čini se nikad hladniji januar. Temperature su i dalje ispod nule, a i nula je mazija. Na nekim trotoarima imamo ledene gudure, ista je slika i po dvorištima, tako je to kad se nije na vrijeme očistilo pa se poslije zaledilo. Sad bi se mogao jedino krampama razbijati led.

Tuzlarije


Toplog vremena ni na vidiku, kažu da nas na kraju sedmice očekuju snježne padavine. Kao i svake godine, bez obzira na priču o krizi, puno je onih koji odu na skijanje. Neki biraju naše planine, ima ih zaista prelijepih, snijega dovoljno, a mnogi su u Sloveniji, Austriji, Italiji, Francuskoj, Njemačkoj i ostalim top skijaškim destinacijama. Jasno je da ima onih koji žive daleko iznad prosijeka. Skijanje je skup sport, nije to kao more, platiš smještaj, kostim, peškir i uživaj. I oni koji imaju opremu moraju plaćati ski lift, a jeftiniji su oko 30 KM na dan. Najam opreme je najeftiniji 5 KM (samo skije, pancirke još toliko, snowboard je skuplji), znači ako se skija treba 40 KM da se stane na stazu. Teško je naći apartman ispod 150 KM dnevno (za tri ili četiri osobe), na to ide hrana, benzin i što treba za prevoz, pa puta broj članova porodice. Hotele da ne spominjem. I opet se jedva nađe slobodno mjesto u sezoni, isto je i kada stigne ljeto.

Tuzlarije


Ljudi koji žive daleko iznad prosijeka ne bi trebali biti predmet posebnog zanimanja političara nego baš oni koji su u daleko većem broju, oni koji postaju sve siromašiniji. Famozna srednja klasa polako nestaje ali ono po čemu se još razlikujemo od trulog kapitalizma, i nadam se da će tako i ostati, je zdravstvena zaštita koja ima socijalnu crtu. Kao i u mnogim oblastima niz je manjkavosti ali ne govorim danas o tome nego o činjenici da je kod nas zdravstvena zaštita za sve ista. Niti se zna niti koga zanima kakvo ko ima osiguranje, da li je preko Biroa za nezaposlene ili se radi u najboljoj firmi i gradu, isto je. Sve pregledaju isti doktori, isti specijalisti i da ne nabrajam. Ne pričam o štelama, plaćanju, što je prisutno svugdje i to ne samo kod nas, uz važnu napomenu da nigdje nisu svi isti i ne treba nikad sve stavljati u isto koš, nego o važnoj stvari da naše zdravstveno osiguranje pokriva sve preglede, operacije i slično.

Tuzlarije


Gledam masovne proteste protiv Trumpa, kažu da broj žena koje su izašle na proteste do sada nije zabilježen od kako Amerika postoji. Uz najavu da će mijenjati zakon koji štiti žene žrtve nasilja, priču o otežavanju prekida trudnoće, Trump je odmah krenuo protiv Obaminog zakona o dostuponoj zdravstvenoj zaštiti, i još kaže da premije zdravstvenog osiguranja žene plaćaju više.

Zato kažem, nismo ni svjesni koliko kod nas ima socijalnog elementra u zdravstvenoj zaštiti, čak i oni koji nemaju nikakvu zdravstvenu zaštitu, ako plate osiguranje četiri mjeseca unazad dobijaju knjižicu.

Tuzlarije


Mnogi sebi uplaćuju i dodatno osiguranje ali ne pričam o njima nego o najsiromašnijima u svakoj zemlji, gdje se po odnosu prema njima može uočiti mnogo šta. Sigurno je da je Amerika za mnoge obećana zemlja, puna mogućnosti ali duboko raslojena, sa nevjerovatnim razlikama u standardu ljudi. Možda sam subjektivna ali za neke stvari mi smo za Ameriku Amerika, još samo da naučimo cijeniti ono dobro što imamo i radimo više na uklanjanju nedostataka.

Pozdrav

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 11 beba, 2 djevojčice i 9 dječaka.

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 214 intervencija

Vatrogasci - imali su 3 intervencije

MUP TK - javni red i mir je narušen 2 puta, prijavljena su 4 krivična djela, zabilježeno je 7 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 20.01.2017. godine krv je darovalo 39 davalaca.


OSTALE VIJESTI
Komisija usvojila izmjenu Krivičnog zakona BiH: Zabrana zamjene zatvorskih kazni novčanom za djela terorizma

Konačan broj žrtava koje krije ova grobnica još nije poznat: Počela ekshumacija u rudniku Sase kod Srebrenice

Iskazali interes za saradnju u eksploataciju nafte u FBiH: Predstavnici Shella nisu došli na sastanak sa Džindićem

Inicijativu je pokrenula Fondacija Tijane Jurić: U Srbiji skupljanje potpisa za doživotnu robiju za ubice djece

Izabrani senatori koji će odlučivati o Kataloniji: U četvrtak sjednica katalonskog parlamenta

Izdate naredbe za evakuaciju : Tajfun Lan pogodio Japan, tri osobe poginule

Referendum u Italiji: Građani Lombardije i Veneta glasali za veću autonomiju

Zbog emisije ugljičnog dioksida: Sve kiseliji oceani pogubno utječu na oceanske ekosustave

FOTO: Iz perspektive Kristine Makeeve: Kako jesen izgleda širom svijeta

I zvanično na 31. mjestu: Džumhuru novi ranking karijere
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 45 minuta
Europska komisija tvrdi je da je žrtva klevete kojoj je cilj sabotirati pregovore o Brexitu
Objavljeno prije sat vremena
VIDEO SAD stavlja nuklearne bombardere u stanje 24-satne pripravnosti prvi put od Hladnog rata
Objavljeno prije 2 sata
Uznemirujući detalji: Roditelji u SAD-u mučili osmogodišnjeg sina do smrti jer su mislili da je gay
Objavljeno prije 3 sata
IS ubio 116 civila u središnjoj Siriji, 80 njih pogubili u dva dana prije nego su napustili grad
Objavljeno prije 3 sata
Ujedinjeni narodi prikupljaju 434 milijuna dolara humanitarne pomoći za Rohindže
Objavljeno prije 3 sata
3-godišnja curica iz Teksasa koju je otac izbacio iz kuće jer nije htjela popiti mlijeko pronađena mrtva