TUZLARIJE - TUZLA DANAS

24.01.2017.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Otegla se ova zima pravo. Čini se nikad hladniji januar. Temperature su i dalje ispod nule, a i nula je mazija. Na nekim trotoarima imamo ledene gudure, ista je slika i po dvorištima, tako je to kad se nije na vrijeme očistilo pa se poslije zaledilo. Sad bi se mogao jedino krampama razbijati led.

Tuzlarije


Toplog vremena ni na vidiku, kažu da nas na kraju sedmice očekuju snježne padavine. Kao i svake godine, bez obzira na priču o krizi, puno je onih koji odu na skijanje. Neki biraju naše planine, ima ih zaista prelijepih, snijega dovoljno, a mnogi su u Sloveniji, Austriji, Italiji, Francuskoj, Njemačkoj i ostalim top skijaškim destinacijama. Jasno je da ima onih koji žive daleko iznad prosijeka. Skijanje je skup sport, nije to kao more, platiš smještaj, kostim, peškir i uživaj. I oni koji imaju opremu moraju plaćati ski lift, a jeftiniji su oko 30 KM na dan. Najam opreme je najeftiniji 5 KM (samo skije, pancirke još toliko, snowboard je skuplji), znači ako se skija treba 40 KM da se stane na stazu. Teško je naći apartman ispod 150 KM dnevno (za tri ili četiri osobe), na to ide hrana, benzin i što treba za prevoz, pa puta broj članova porodice. Hotele da ne spominjem. I opet se jedva nađe slobodno mjesto u sezoni, isto je i kada stigne ljeto.

Tuzlarije


Ljudi koji žive daleko iznad prosijeka ne bi trebali biti predmet posebnog zanimanja političara nego baš oni koji su u daleko većem broju, oni koji postaju sve siromašiniji. Famozna srednja klasa polako nestaje ali ono po čemu se još razlikujemo od trulog kapitalizma, i nadam se da će tako i ostati, je zdravstvena zaštita koja ima socijalnu crtu. Kao i u mnogim oblastima niz je manjkavosti ali ne govorim danas o tome nego o činjenici da je kod nas zdravstvena zaštita za sve ista. Niti se zna niti koga zanima kakvo ko ima osiguranje, da li je preko Biroa za nezaposlene ili se radi u najboljoj firmi i gradu, isto je. Sve pregledaju isti doktori, isti specijalisti i da ne nabrajam. Ne pričam o štelama, plaćanju, što je prisutno svugdje i to ne samo kod nas, uz važnu napomenu da nigdje nisu svi isti i ne treba nikad sve stavljati u isto koš, nego o važnoj stvari da naše zdravstveno osiguranje pokriva sve preglede, operacije i slično.

Tuzlarije


Gledam masovne proteste protiv Trumpa, kažu da broj žena koje su izašle na proteste do sada nije zabilježen od kako Amerika postoji. Uz najavu da će mijenjati zakon koji štiti žene žrtve nasilja, priču o otežavanju prekida trudnoće, Trump je odmah krenuo protiv Obaminog zakona o dostuponoj zdravstvenoj zaštiti, i još kaže da premije zdravstvenog osiguranja žene plaćaju više.

Zato kažem, nismo ni svjesni koliko kod nas ima socijalnog elementra u zdravstvenoj zaštiti, čak i oni koji nemaju nikakvu zdravstvenu zaštitu, ako plate osiguranje četiri mjeseca unazad dobijaju knjižicu.

Tuzlarije


Mnogi sebi uplaćuju i dodatno osiguranje ali ne pričam o njima nego o najsiromašnijima u svakoj zemlji, gdje se po odnosu prema njima može uočiti mnogo šta. Sigurno je da je Amerika za mnoge obećana zemlja, puna mogućnosti ali duboko raslojena, sa nevjerovatnim razlikama u standardu ljudi. Možda sam subjektivna ali za neke stvari mi smo za Ameriku Amerika, još samo da naučimo cijeniti ono dobro što imamo i radimo više na uklanjanju nedostataka.

Pozdrav

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 11 beba, 2 djevojčice i 9 dječaka.

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 214 intervencija

Vatrogasci - imali su 3 intervencije

MUP TK - javni red i mir je narušen 2 puta, prijavljena su 4 krivična djela, zabilježeno je 7 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 20.01.2017. godine krv je darovalo 39 davalaca.
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Dodik i Čović glavni krivci za nestabilnost: Kongres SAD-a o BiH: Hitno usvojiti Izborni zakon

VIDEO: Uoči sjednice Parlamenta BiH: Hoće li biti kvoruma za raspravu o Izetbegovićevoj izjavi?

U okviru konferencije \'Procesuiranje genocida u BiH\': Studenti iz Srbije, Hrvatske, Makedonije i BiH u Srebrenici

VIDEO: Preglasan predsjedavajući Predsjedništva BiH: Čović i Ivanić zvanično odbili podržati ugovor države sa IZBiH

VIDEO: Čekat će još tri i po mjeseca: Srpska lista odustala od jednostranog formiranja ZSO-a

Samit dviju Koreja 27. aprila u demilitariziranoj zoni: Jae-in: Sjeverna Koreja spremna na potpunu denuklearizaciju

75. godišnjica: Varšava odala poštu herojima ustanka u Varšavskom getu

Austrijski doktor u čijoj je klinici preminulo 800 djece: Asperger nije bio heroj, već saradnik nacista

Cilj upoznavanje i umrežavanje, osnaživanje i transfer znanja: U Tuzli otvoren Prvi festival savremene žene

Ipak nije sve bilo onako kako zamišljamo: 12 činjenica zbog kojih ćemo prošlost gledati iz drugog ugla