TUZLARIJE - TUZLA DANAS

27.01.2017.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Na današnji dan prije 25 godina umro je Srđan Aleksić. Srđan će biti upamćen po tome što je ostao čovjek u vremenu zla. Kaže se da se na muci poznaju junaci, a on je te 1993. godine u Trebinju spasio prijatelja Alena Glavovića kojeg su napala četvorica rezervista Vojske Republike Srpske. Njega je odbranio ali je zato platio glavom. Ta četvorica su se onda okomila na njega, te ga tog kobnog 21. januara pretukla nakon čega je pao u komu i umro 27. januara 1993. godine.

Tuzlarije


Umro je 27. januara u 27. godini života, i to na Dan sjećanja na žrtve Holokausta, dosta simbolike u brojevima. U Tuzli se tradicionalno obilježava Dan sjećanja na nedužno stradale civile u Drugom svjetskom ratu. U dobro urađenim dokumentarcima mogu se spoznati nevjerovatne razmjere stradanja ljudi. Slučajevi kao Srđanov pokazuju da ne treba žrtve bezumlja zaboravljati. Preživjeli su dužni da se sjećaju ljudi koji živjeli svoje živote, imali razne brige, probleme, ružne i lijepe trenutke kao i svi drugi, a onda je to neko prekinuo.

Tuzlarije


Na vijestima iz Hrvatske jučer su objavili da su zabilježili znatno više smrtnih slučajeva nego u istom periodu prošle godine, negdje se čeka danima na ukop. Kod nas nisu radili poređenje ali me ne bi čudilo da imamo istu situaciju. Posmrtnice se lijepe jedna preko druge, stalno čujem da je neko umro. Dosta dug period je izuzetno hladno i zagađeno, starijim i bolesnim je organizam dobro iscrpljen. Danas je bilo nešto toplije, čak je i sunca bilo pa će valjda ovi minusi prestati. Na žalost, nikad dva dobra sastaviti pa će sa otopljavanjem krenuti gripa, a ako se topljenje snijega desi naglo eto i problema sa klizištima.

Tuzlarije


Ako premijer Tuzlanskog Kantona Bego Gutić bude po čemu zapamćen to će biti po davanju saglasnosti na otvaranje privatnih fakulteta u Tuzli. Do prije par godina u Tuzli nije postojao ni jedan privatni fakultet, nije ih bilo ni kada su se počeli otvarati u manjim općinama. Onda počinju da dobijaju saglasnot. Danas je odobreno osnivanje privatnog Medicinskog fakulteta na Evropskom univerzitetu Kallos, koji postoji u Tuzli jedno godinu, dvije.

Tuzlarije


Ne ulazim u kvalitet nastave, nastavnog kadra, ništa, meni samo nije jasno koja je potreba? Pun je Biro mladih sa završenim fakultetom, mnogi rade neke kratkoročne poslove, potpisuju ugovore bez šansi za stalni posao. Neki nastoje da odu, dakle evidentan je broj nezaposlenih obrazovanih osoba, a kod nas se stalno otvaraju fakulteti. Nekad se spominjalo na koji broj stanovnika se gradi obdanište, škola, dom zdravlja i slično, izgleda da ta pravila ne važe kada su u pitanju fakulteti. Teško je naći kojeg fakulteta u Tuzli nema, a nekih, kao što su pravo, ekonomija, pedagoški i razni društveni smjerovi, ima više od jednog. Eto, sad će biti i medicina.

Pozdrav

S.M.


SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 8 beba, 3 djevojčice i 5 dječaka.

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljene su 164 intervencije

Vatrogasci - imali su ? intervencije

MUP TK - javni red i mir je narušen jednom, prijavljena su 3 krivična djela, zabilježeno je 5 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 27.01.2017. godine krv su darovala 22 davaoca.
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Cijeli dan trajala rasprava o povredi poslovnika: Opozicija blokirala rad NSRS-a, pozicija prešla u malu salu

VIDEO: Nakon odluke o zapljeni dionica Sarajevskog kiseljaka: Agrokorove kompanije u BiH pod monitoringom institucija FBiH

VIDEO: Strah za 250 radnih mjesta: Nepravosnažna sudska presuda unijela nemir u Kiseljak

VIDEO: Sjednica Kantonalne skupštine nije održana: Konstitutivnost Srba u HNK-u i dalje na čekanju

U srijedu odluka o istražnom zatvoru: Ispitano svih 12 uhapšenih u slučaju Agrokor

170 osoba povrijeđeno: U dva talibanska napada u Afganistanu 71 žrtva

VIDEO: Bitka za Raku je završila: Raka je pala, ruši se kalifat Islamske države

Sin ubijene istraživačke novinarke na Malti optužuje: \'Moja majka je mrtva zbog vaše nesposobnosti\'

Samoubistvo na Novom Zelandu je tiha epidemija: 606 pari cipela

Liverpool deklasirao ekipu Maribora, Spartak bolji od Seville: Neriješeno u derbiju Lige prvaka, favoriti uglavnom pobijedili