TUZLARIJE - TUZLA DANAS

28.01.2017.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Danas je obilježena godišnjica Igmanskog marša. Tako se radi svake godine, a ove je kažu bio rekordan broj učesnika. Antifašisti su u pitanju pa raduje broj učesnika, posebno, jer je kažu bilo puno mladih osoba. Na jednoj drugoj sarajevskoj planini Bjelašnici, desio se sudar skijaša i motornih sanki službe za spašavanje. Kriv je skijaš jer je bio pijan pa apeluju na skijaše da ne piju kad se skijaju. Zvuči pomalo smiješno ali daleko je od smiješnog kakve se na snijegu mogu nesreće dogoditi. Dosta se kuhano vino pije na skijalištima ali da se toliko bude pijano, da se nesreće izazivaju, mora biti u pitanju veća količina alkohola.

Kod nas čak i u nekim prospektima za zimske turističke destinacije pozivaju na šankanje, jer mnogi se drže šanka dok djeca uživaju.

Tuzlarije


Vlada Tuzlanskog kantona odlučila je da visina dječijeg dodatka bude ista kao i prethodnih godina. Dodatak je 20 KM po djetetu, a 40 (isto po djetetu)je ako porodica izuzetno lošeg materijalnog stanja ima više djece. Čini se i jeste premalo, šta se može sa 20 KM? S druge strane, kada se iznos pomnoži sa brojem korisnika, a siromašnih je dosta, onda se za to odvaja pristojna svota iz Budžeta TK. Ako neko dobije otkaz od Biroa dobija mjesečno 400 KM, što je opet više od minimalne penzije pa se i po tome vidi koliko je onih čiji mjesečni troškovi jedva pokriju hranu, i to lošiju.

Tuzlarije


Ove zime se pokazalo da se pelet ne može proizvesti koliko tržište zahtijeva kada su ovako niske temperature. Tona košta od 250 do 400 KM, u zavisnosti od sezone. Drveni pelet se dobija od ostataka drveta, a toga kod nas ima. Sve što ostane nakon sječe šume i obrade drveta, iskoristi se. Sirovina za pelet se inače baca, ima li išta ekonomičnije nego iskoristiti otpad?

Tuzlarije


Može se puno kada se dobro organizuje. Veliki pomak je kod nas urađen kada je u pitanju upotreba plastičnih kesa. Kako su uveli plaćanje kesa u velim supermarketima, više je onih koji nose cegere ili višenamjenske kese koje su se kod nas gotovo prestale koristiti. Pa i kese koje se kupuju su uglavnom bio razgradljive. Treba ljude uputiti, obezbijediti alternativu, možda se ne usvaja sve istom brzinom ali ide to.

Tuzlarije


Da se vratim zagrijavanju stanova. Sve što nam se dešava sa zagađenim zrakom, pa i kriza sa peletom, upućuju na to da se treba maksimalno potruditi da se proširi sistem daljinskog zagrijavanja. Ako se za trosoban stan plaća oko 140 KM onda se vidi koliko je to bolje u odnosu na druge načine zagrijavanja, bolje, jednostavnije, jeftinije i ekološki prihvatljivije.

Sve današnje fotografije snimljene su sa istog mjesta, sa vrha stepenica na Mejdanu, oko 11 sati. Tako je kako je i nema izgleda da će biti bolje dok svi ne pređu na sistem daljinskog grijanja.

Pozdrav

S.M.


SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 6 beba, 3 djevojčice i 3 dječaka.

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljene su 123 intervencije

Vatrogasci - imali su 2 intervencije

MUP TK - javni red i mir nije narušavan, prijavljena su 4 krivična djela, zabilježena je 1 saobraćajna nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 27.01.2017. godine krv su darovala 22 davaoca.
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Sa 20 glasova \'za\': Smijenjena Vlada Kantona Sarajevo

Vlada HNK-a izglasala početak pregovora 4. travnja: Š trajk doktora medicine i stomatologije HNK-a zaleđen do daljnjeg

VIDEO: Datuma se prisjetili bivši zatvorenici HVO-a i ARBiH: U Mostaru odvojeni programi na godišnjicu raspuštanja logora

Komšić: Zbog Čovića neću povući kandidaturu: SDP odbio prijedlog ujedinjenja ljevice po DF-ovim uslovima

Hrvatskoj i dalje prijete poplave: Rekordan vodostaj Save kod Jasenovca

Predstavio plan za borbu protiv zavisnosti od opioida: Trump zatražio smrtnu kaznu za dilere droge

Na sastanku u Helsinkiju o sigurnosnim pitanjima: Predstavnici Sjeverne i Južne Koreje na razgovorima u Finskoj

Ruski predsjednik odbacio optužbe: Macron razgovarao s Putinom o Siriji i trovanju Skripala

Saglasnost oko najvećeg dijela sporazuma: Velika Britanija i EU postigli dogovor o tranzicijskom periodu

Irak 15 godina nakon američke invazije: Daleko od obećane zemlje
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 60 minuta
Istraživanje: Djeca migrantskih korijena su lošija u školi
Objavljeno prije sat vremena
Europska unija i NATO još jednom podržali Britaniju oko napada nervnim otrovom
Objavljeno prije 2 sata
Merkel čestitala Putinu, očekuje nastavak dijaloga
Objavljeno prije 4 sata
EU upozorila Rusiju na nepravilnosti u izborima
Objavljeno prije 4 sata
Uberov samovozeći auto ubio ženu u SAD-u
Objavljeno prije 5 sati
Džihadista u Tunisu okružila policija pa se raznio