TUZLARIJE - TUZLA DANAS

08.02.2017.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Na današnji dan, prije 33 godine, u Sarajevu su počele 14. Zimske olimpijske igre. Bilo je prekrasno, koliko se to samo gledalo i pratilo. Mnogi iz Tuzle su učestvovali u programu otvaranja pa su poslije nosili vunene štucne, kape, šalove. Toliko se toga za tu priliku izgradilo, bili smo dobri domaćini, i zaista je nevjerovatno da će nakon osam godina početi rat, a mnogi od objekata građenih za tu priliku, biti uništeni.

Lijepe su mi priče o entuzijazmu, volontiranju, druženju, preuzeli smo prilog za Indexa.hr pa koga zanima može da pročita više detalja. Neki stranci i sada vežu Sarajevo za Olimpijadu ali su ratna dešavanja potisnula mnoge lijepe uspomene. Sjećam se da se puno pričalo o nedostatku snijega, nije ga bilo nikako, a onda kada je počeo da pada, nije prestajao. Ne znam je li i jedne zime nakon te 1984. godine pao takav snijeg. Toliko ga je bilo da se organizovalo kolektivno čišćenje, čistila su i djeca iz škola, i usput se dobro zabavljala.

Neke škole su nam poslale priloge o obilježavanju rođendana Šime Ešića. Kad sam ih vidjela malo sam se trgnula, mislim da mu nije ne daj Bože šta bilo. Nešto mi neobično da se u školama obilježava rođendan živom čovjeku. Nekada se tako slavio Titov rođendan, vježbao se slet i čekao nastup 25. maja na stadionima širom Jugoslavije, mada je Tito gledao samo onaj u Beogradu. Danas se priča sve i svašta o tom vremenu ali se to od srca radilo, ne da se nije izvlačilo, nego se bilo sretno kad se radi. Takvo obilježavanje rođendan spada već u njegovanje kulta ličnosti, teško je to porediti ali da mi je bilo neobično da se Šimi Ešiću u školama obilježava rođendan, jeste.

Ne znam ko je počeo s tim čika Šimo, i kad je bio mlad bio je "čiko". Takvo oslovljavanje sa čika i teta je nešto što je za naše područje bilo karakteristično, mada je i toga sve manje. Nije bilo gospođa i gospode, bile su drugarice i drugovi pa je bio problem kako oslovljavati nekoga ko nam nije kao učiteljica (pa se podrazumijeva da ide drugarice učiteljice), kad nam je osoba bliža a nije rodbina pa smo nečije mame oslovljavali sa TETA, a očeve sa ČIKA.

Primijetila sam da je toga sve manje, ako nema gospodine, gospođo onda se često praznina upotpuni zanimanjem ili funkcijom, kao "gradonačelniče Imamoviću".

Pošto sam sam iz prijeratnih škola moram reći da mi je često neobično koliko mlađe kolege ne persiraju starije. Sve je manje persiranja u obraćanju nepoznatima i starijim. Ne sviđa mi se to, u redu je kad se ljudi zbliže, rade zajedno pa su u prijateljskom odnosu ali kad se površno ili nikako ne poznaju, pa još neko mlad priča s nekim starijim kao da je s njim ovce čuvao, meni se to ne sviđa. Persiranje je više pokazivanja poštovanja nego distanciranja.

Objavljen je spisak najvećih dužnika po osnovu PDV-a u BiH. Hajde što su milionski iznosi dugova, zanimljivije mi je da je valjalo "okrenuti" šest puta više miliona da se dođe do tog iznosa duga. Ima kod nas para samo su na pogrešnim mjestima.

Što se tiče vremena, vala je nešto bez veze. Vučem se, nemam energije. Od gripe se izgleda hefta boluje hefta dolazi sebi. Pita me kasirka (sa svima pričam) kako sam, jesam li ozdravila? Nikako sam vala, odgovaram joj, a ona mi kaže da joj je baš drago, ne što nisam došla sebi već što ona nije jedina koja se žali.

Pozdrav

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 11 beba, 7 djevojčica i 4 dječaka.

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 160 intervencija

Vatrogasci - imali su 8 intervencija

MUP TK - javni red i mir je narušen jednom, prijavljeno je 5 krivičnih djela, zabilježeno je 5 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 08.02.2017. godine krv je darovalo 46 davalaca.OSTALE VIJESTI
Prezentacija izvještaja Misije OSCE-a: Borba protiv korupcije zahtijeva predan angažman institucija u BiH

Poruka Thomasa Gremingera, generalnog sekretara OSCE-a: \'Retorika političara u BiH onemogućava značajne iskorake\'

Liječnici upozoravaju: Procijepljenost djece u HNK-u pala ispod 70 posto

Svađe SNSD-a i opozicije u RS-u prenose se i na državni nivo: Crnadak apelovao da Cvijanović prestane s gnjevom i uvredama

Š ef ruske dipomatije sa Vučićem u Beogradu: Lavrov: Zapad ili Rusija - lažan izbor

Premijer RH o situaciji u Agrokoru: Plenković: Ramljak ostaje do izbora nove izvanredne uprave

Merkel sa Zaevom u Berlinu: Makedonija i Grčka nikad dosad nisu bile tako blizu rješenju spora

Nakon velike borbe, najbolji bh. teniser bolji od Fabbiana: Džumhur u četvrtfinalu ATP turnira u Marseilleu

Novi lični, ali i rekord Bosne i Hercegovine: Tuka prvi u trci od 400 metara na Atletskom mitingu u Beogradu

Susreti osmine finala Lige prvaka: Pobjeda Š ahtara, bez golova u Sevilli